Dünyayı değiştiren 10 teknoloji

uLash

Kaleidoscope
Katılım
29 Ocak 2008
Mesajlar
13,957
Reaction score
1
Puanları
0
Yaş
39
Konum
Buralarda..
top10.jpg



Dünyayı değiştiren 10 teknoloji

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmeye devam ettiği günümüzde artık hayatımız sadece son 10 yılda bile büyük bir değişikliğe uğradı ve insanlığın hayatı tamamen değişti.

Cep telefonlarıyla her yerde istenilen bir kişi aranabilirken, laptoplar sayesinde bilgisayarları gittiğimiz her yere kolayca götürebilir hale geldik. Yetmedi, netbook'lar devreye girdi ve taşınabilirlik bir sınıf daha atladı.

Ancak teknolojinin gelişmesi her zaman insanlık için iyi bir sonuç vermedi. Geliştirilen atom bombasının Hiroshima'da kullanılması da bu konuda çok çarpıcı ve acı bir örnek aslında.

Biz, bu makalemizde dünyayı değiştiren 10 farklı teknolojiyi masaya yatırdık. Bu teknolojilerin kimisi dünyayı pozitif yönde etkilerken, bir kısmı ise insanlık için pek de hayırlı olmadı.

İşte o teknolojiler...

Manyetik şeritli kart

Günümüzde alışveriş olsun, seyahat olsun, bankacılık olsun, hayatımızda birçok yerde artık kartsız dolaşamıyoruz. IBM tarafından 1960'lı yıllarda geliştirilen ve Amerikan hükümetinin önderliğinde güvenlik sistemi olarak ortaya çıkarılan bu kartlar, bugün için insanlığın vazgeçemeyeceği objelerin başında yer alıyor.

Barut

'Barutu ilk kim buldu' sorusunun yanıtı ilkokuldan bu yana herkesin malumudur: Çinliler... Asırlar önce sülfür, güherçile ve kömürü bir araya getirerek ortaya çıkaran Çinlilerin ilk olarak insanlığa sunduğu barut, ardından asırlar boyu savaşlarda kullanılan bir silah haline geldi ve milyonlarca insanın canından olmasına yol açtı.

Demirin eritilmesi

Demir Çağı olarak da bilinen ve demirlerin ısıtılarak şekle girdiği ilk zamanlar olarak bilinen o günlerde, ki M.Ö. 1200'li yıllardan bahsediyoruz, insanlığın hayatı tamamen değişti. Tarım ve hayvancılıkta köklü değişimler yaşanırken, araç ve ekipmanlar da artık vahşi dünyada daha güçlü ve çeşitli bir hale geldi.

Lastik

İlk keşfedildiğinde bir hayli dar amaçla kullanılan lastikler, günümüzde başta araç tekerleği olmak üzere birçok amaç için tercih ediliyor ve otomotiv sektörünün dünya genelinde bulunan lastik arzının %70'ini kullandığını da belirtelim.

X-Ray

Geçmişte, birisine insan vücudunun ameliyatla açılmadan da görüntülenebileceğini söyleseniz, herhalde karşınızda kim olursa olsun bu dediğinize sadece gülüp geçerdi. Oysa teknolojinin insanlığa hediye ettiği X-Ray sistemi, özellikle sağlık alanında bir devrim olarak kabul edilirken, bugün için başta hava limanları olmak üzere güvenliğin maksimize edilmeye çalışıldığı yerlerde de bu teknolojiden faydalanılıyor.

Mikroişlemciler

Bir zamanlar bilgisayarlar bir evde bulunan tüm bir odayı kaplayacak kadar büyük ebatlara sahipti. Ancak geçen zamanla birlikte bilgisayarlar da küçüldü ve elde, hatta cepte taşınabilecek ebatlara kadar indi. Elbette tüm bu değişimin bir anahtar oyuncusu vardı: Mikroişlemciler(CPU)..

Elektrik

Bu listeye elektriği eklememek gerçekten haksızlık olurdu; zira dünyada hemen her cihazın ihtiyaç duyduğu elektrik, ilk olarak 18. yüzyılda ortaya çıkarken, kullanım alanı da her geçen yıl biraz daha genişledi. Elektriğin tüm bu avantajları bir yana tek olumsuz yönü ise ay sonu gelen kabarık elektrik faturalarından başka bir şey değil.

Nükleer Füzyon

1930'lu yıllarda bir grup fizikçi tarafından geliştirilen ve o yıllarda tahmin edilemeyecek büyüklükte bir enerjiye dönüşen Nükleer Füzyon, maalesef insanlık için pek de iyi olmadı. İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Hiroshima'a attığı atom bombası da bu enerjinin insanlığın aleyhine kullanıldığında ne derece yıkıcı bir etkisinin olduğunun güçlü bir kanıtıydı.

Uçak

1800'lü yılların baloncularını bir yana bırakacak olursak, 1903 yılında Wright kardeşlerin ilk uçuş denemesiyle hafızalara kazınan uçaklar, insanların bugün bir kıtadan diğerine sadece saatler içinde gidebilmesine imkan tanıyor.

İnternet

Ve İnternet... 1990'lı yıllarda çevirmeli bağlantıyı kullanan kullanıcılar internet üzerinden yazışabiliyor ve iletişim bu ağ üzerinden sağlanabiliyordu. Ancak zaman geçtikçe internetin sadece iletişimde değil, birçok alanda çığır açacağı belli oldu. Bankacılık işlemleri ve alışverişler internet üzerinden yapılırken, insalar artık haber okumak için gazete almadan da tüm haberlere sıcağı sıcağına ulaşabiliyor.


 

Ekli dosyalar

  • top10sc_matrix.jpg
    top10sc_matrix.jpg
    57.7 KB · Görüntüleme: 4,201
Bence Tuvalette olması lazımdı listede :D yoksa heryer pislik içinde olcaktı :D

İcat edilmese bile işimizi bir şekilde görebilir ama değil mi ? =)


Tabiki her icadın ayrı bir önemi var ancak,bence bir numarada internet olmalı.
Çünkü internet kapsam bakımından çoğu icatı geçmiş durumda.
Belkide dünyanın sonu internet aracalığıyla gelecek.Kim bilir...
 
İcat edilmese bile işimizi bir şekilde görebilir ama değil mi ? =)


Tabiki her icadın ayrı bir önemi var ancak,bence bir numarada internet olmalı.
Çünkü internet kapsam bakımından çoğu icatı geçmiş durumda.
Belkide dünyanın sonu internet aracalığıyla gelecek.Kim bilir...

sen dabbeyi mi izledin
 
internet sanal dünya :p olmasaydı şuan ne yapıyor olurduk :utan
 
Belkide insanoglunun bu icat ve buldugu seylerin disinda daha hala kesfedilmesi ve icat etmesi gereken neler vardir.Insanoglunun bu bilgi birikimi bazen güzel seylere vesile olurken bazende kötü seylere vesile olabiliyor!Önemli olan ne icat edilerse edilsin yada bulunsun insanligin yararina kullanilsin!
 
para neden yok bunların arasında :)
 
güzel paylaşım teşekkürler...
 
Geri
Üst