
Tunguska olayı, 30 Haziran 1908 günü sabah saat yaklaşık 7:45 sularında Sibirya'nın orta kesimlerindeki Podkamennaya Tunguska Irmağı yakınlarında oluşan büyük gök patlamasının adıdır. Dünyayı 2029 YILINDA yine aynı tehlike bekliyor.

NASA’nın "dünyayı bekleyen en büyük tehlike" dediği 20 milyon tonluk 300 metre çapındaki göktaşı Apophis 2029’da dünyanın 32 bin kilometre yakınından geçecek.

İnsanın aklına "Armagedon" filmi geliyor. Dev bir göktaşı dünyaya hızla ilerliyordu. Çarpması yüzde 100 kesinleşmişti. .

Bilim adamları göktaşına bir uzay araçı göndererek, göktaşını atmosfere girmeden patlatmayı planlamışlardı. Zar zor da olsa filmde başarılı oldular

Ama şimdi söz konusu bir film değil. Hesaplar yapıldı ve 2029 yılının Dünya için kritik bir yıl olacağı anlaşıldı.

Öyle net anlaşıldı ki, ABD Temsilciler Meclisi, NASA’ya 2029 yılında dünyayı vurma ihtimali olan Apophis göktaşı için talimat verdi. Kısacası "Armagedon yasası" çıktı.

Göktaşının dünyaya çarpma olasılığı hesaplanacak gerekirse yok edilmesi için Armageddon projesi başlatılacak.

NASA’nın "dünyayı bekleyen en büyük tehlike" dediği 20 milyon tonluk 300 metre çapındaki göktaşı Apophis 2029’da dünyanın 32 bin kilometre yakınından geçecek.

2036’da yeniden dünyaya yaklaşacak olan göktaşı dünyaya çarparsa büyük bir felaket yaşanacak. En tehlikeli tarih 13 Nisan 2036.

Uzmanlar bu çarpışma gerçekleşirse İngiltere büyüklüğünde bir ülkenin yok olabileceğini belirtiyor.

Bu felaket senaryosunun gerçekleşme ihtimali ise şimdilik 45 binde 1 olarak görülüyor. Ancak NASA ve ABD Meclisi bu en kötü olasılık için çalışmalara başladı.

ABD Temsilciler Meclisi kabul ettiği yasa ile NASA’ya Apophis’in dünyaya çarpma olasılığını hesaplaması, gerekirse müdahalede bulunması yetkisi verdi.

Bu yasa uyarınca NASA gerekli gördüğü takdirde Armaggedon filmindeki gibi bir operasyonla göktaşını yok edebilecek. Dünyaya çarpan göktaşları 65 milyon yıl önce dinazorları yok etmişti.

30 Haziran 1908'de "Tunguska Olayı" olarak geçen ve Sibirya'da dev bir krater oluşmasına yol açan şeyin de bir göktaşı olduğu belirtiliyor.

Apophis dünyaya çarparsa oluşan toz bulutları bir yıl boyunca güneş ışınlarını engelleyecek.
DÜNYAYA EN SON 1908'DE GÖKTAŞI DÜŞTÜ
Ender de olsa dünyaya çarpan göktaşları 65 milyon yıl önce dinazorları yok etmişti. Dünyaya son olarak 1908de büyük bir göktaşı çarpmıştı. 2 bin kilometrekarelik bir ormanı küle çeviren göktaşı araziyi de dümdüz etmişti.
Hiroşimadan 100 bin kat etkili
Apophis dünyaya çarparsa oluşacak felaket senaryosu şöyle: Hiroşimaya atılan atom bombasından 100 bin kat fazla zarar verecek, dev bir krater oluşturacak, tarım alanları zarar görecek, denize düşerse oluşacak tsunami kıyılarda çok büyük yıkım yaratacak, oluşan toz bulutları bir yıl boyunca güneş ışınlarını engelleyecek.
NASA'nın yeryüzünü bekleyen en büyük tehlike diye nitelediği 20 milyon tonluk göktaşı Apophis, hızla dünyaya yaklaşırken, bilimadamları da olası bir çarpışmayı engellemek için çalışıyor. Adı Yunanca yok edici anlamına gelen, 400 kilometre çapındaki bu göktaşını durdurmak için Armageddon ve Derin Darbe filmlerini anımsatan planlar yapılıyor. Bu planlar arasında göktaşına füze fırlatmak, çekim etkisi yaratarak yörüngeyi değiştirmek ya da nükleer bomba kullanmak var. İngiliz uzay şirketi Astrium göndereceği uyduyla, göktaşı hakkında daha net bilgiler elde edeceklerini açıkladı. Uluslararası Uzay Enstitüsü de en iyi planı yaratan şirkete 50 bin dolar ödül vaat etti. Apophis'in 2029'da dünyaya 36 bin kilometre uzaklıktan geçmesi bekleniyor. Bu mesafe iletişim uydularının yörüngelerinden bile yakın. Ancak göktaşının dünyanın çekiminden etkilenerek yön değiştirmesi ihtimali var. Bu olasılık 45 binde bir olarak hesaplansa da yine de büyük bir risk olduğu belirtiliyor. Göktaşının dünyaya çarpma ihtimalinin en yüksek olduğu gün ise 13 Nisan 2036..
Kaynak: AA