Dış ticaret açığı yüzde 115 arttı

zerkli

New member
Reaction score
0
faşizm uygulayandan uygulanana bulaşan bir hastalı
5 aylık dış ticaret açığı yüzde 115 arttı

Ekonomide yaşanan toparlanmayla ithalatın artışa geçmesi dış ticaret açığını büyüttü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret açığının Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37.3 artışla 4.834 milyar dolar olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre Mayıs ayında ihracat yüzde 34.5 artışla 9.885 milyar dolar, ithalat yüzde 35.4 artışla 14.719 milyar dolar oldu. Bu yılın ilk 5 ayındaki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 artarak, 45 milyar 546 milyon dolar, ithalat da yüzde 36.6 artarak 68 milyar 125 milyon dolar oldu. Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, dış ticaret açığı yüzde 115.5 artarak 22 milyar 579 milyon dolara yükseldi. 2009 yılının Ocak-Mayıs döneminde yüzde 79 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bu yılın aynı döneminde yüzde 66.9’a geriledi.

Geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde 39 milyar 387 milyon dolarlık ihracat, 49 milyar 866 milyon dolarlık ithalat yapılmıştı. 2009 yılı Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı 10 milyar 478 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 79 olarak gerçekleşmişti.

Ara malı ithalatı patladı

Türkiye’nin, bu yılın Ocak-Mayıs dönemindeki ara malı ithalatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 40.4, sermaye malları ithalatı ise yüzde 27.5 arttı. Ocak-Mayıs döneminde yapılan 68 milyar 125 milyon dolarlık ithalatın, 49 milyar 391 milyon dolarlık kısmını ara malları (hammadde), 9 milyar 622 milyon dolarlık kısmını sermaye malları, 8 milyar 916 milyon dolarlık kısmını ise tüketim malları oluşturdu. Ara mallarının ithalattaki payı yüzde 72.5, sermaye mallarının payı yüzde 14.1, tüketim mallarının payı da yüzde 13.1 oldu.

GAZETEVATAN.COM

akp ülkeyi bitirdi.......

büyüme haberinden sonra iyi çarpıtma olmuş , dış ticaret açığını artıran şeyler ülkenin %5 lik kısmının ithal ettiği lüks şeyler , özel firmaların yurtdışı alımları ...
Zorlu nun israille 1 millyar dolarlık ticaret anlaşmaları var git de bakalım diyebiliyorsan kardeşim yurt içinden temin et ne gerekiyorsa diye Zorlu ya buyurun ....

açık olur tabi parası olan son model araçlar alıyor yatlar alıyor yiyeceğini ithal ettiriyor giyeceğini ithal ettiriyor görmüyormusunuz sanatcı denilen sahısların giydikleri elbiseleri binlerce dolardan bahsediliyor.

ülkede neredeyse üretiğimiz herşeyı dısarıya sata biliyoruz ama ama ama üretiklermizin yarısı patetlı oldugu için uretılen her ne ise dısarıdan bazı parcacıklar getirilmek zorundadır

yanı fiat yanı renault yanı mercedes yanı bmc yanı otokar yanı ford bunları uretıyoruz ama belirli parcaları yurt dısından geliyor artı uretıgımız her bir arac için adamalra birde para ödüyoruz artı üretüma rtarken enerji ihtiyacı ortaya çıkıyor bilindiği gibi türkiyede enerjinin büyük bir bölümü dogal gazdan karsılanıyor uretım artıgından dısarıdan alına dogalgazda artıyor buda dış tıcaretteki acıga yansıyor sadece dogalgaz mı hayır üretiğimiz bir çok üründe durum böle televizyon uretıyoruz ama tup veya lcd ekranları dısarıdan satınalıyoruz vestel kullanalım beş kurus etmez sony lg veya yabancı başka bir markaya gidip para verirken dusunelım pc parcalarının tamamı dısarıdan alınıyor yanı birazda yabancı marka merakı bunu tetıklıyor

rekor kırdıra kırdıra en sonunda belini kırdılar ekonominin. demek ki fazla rekor ekonomiye zarar.

anlaşılan %11 lik ilk çeyrek büyümesi bazılarının çoooook zorrrrrrrrrruuuuuuna gitmiş çooookkk

Var dedikleri büyüme nasıl oluyorsa sadece ithalata etki ediyor. Yani daha bir dışa bağımlı oluyoruz. 8 yıl önce Türkiye bütün Orta Doğu'nun ihtiyacını karşılayabilecek pamuk üretiyordu. Şimdi ekonomisi iflas etmiş Yunanistan'dan pamuk ithal ediyoruz. Hem büyüme var diyorlar hem de bağlandıkça bağlanıyoruz. Nasıl bir ekonomik gelişmedir nasıl bir çelişkidir anlamadım.

bazı seyleri insanlar düşünmuyor yada sadece burda yorum yapmak için yapıyor dünyada kriz varken siz en cok ihracat yaptıgınız ülkeler krizde iken siz nasıl bu acıgı kapatacaksınız söylesenize bu hükümet sayesinde bu acık daha fazla acılmaktan kurtuldu oda nasılmı komşularda olan yeni pazarlar ile bir bakın komşularımız ile yapılan ticarete

büyüme haberinden sonra iyi çarpıtma olmuş , dış ticaret açığını artıran şeyler ülkenin %5 lik kısmının ithal ettiği lüks şeyler , özel firmaların yurtdışı alımları ...
Zorlu nun israille 1 millyar dolarlık ticaret anlaşmaları var git de bakalım diyebiliyorsan kardeşim yurt içinden temin et ne gerekiyorsa diye Zorlu ya buyurun ....

açık olur tabi parası olan son model araçlar alıyor yatlar alıyor yiyeceğini ithal ettiriyor giyeceğini ithal ettiriyor görmüyormusunuz sanatcı denilen sahısların giydikleri elbiseleri binlerce dolardan bahsediliyor.

şu bölümü iyi okursanız anlarsınız. ara mal nedşr, nihai mal nedir biraaz daona bakın

Ara malı ithalatı patladı

Türkiye’nin, bu yılın Ocak-Mayıs dönemindeki ara malı ithalatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 40.4, sermaye malları ithalatı ise yüzde 27.5 arttı. Ocak-Mayıs döneminde yapılan 68 milyar 125 milyon dolarlık ithalatın, 49 milyar 391 milyon dolarlık kısmını ara malları (hammadde), 9 milyar 622 milyon dolarlık kısmını sermaye malları, 8 milyar 916 milyon dolarlık kısmını ise tüketim malları oluşturdu. Ara mallarının ithalattaki payı yüzde 72.5, sermaye mallarının payı yüzde 14.1, tüketim mallarının payı da yüzde 13.1 oldu.

bazı seyleri insanlar düşünmuyor yada sadece burda yorum yapmak için yapıyor dünyada kriz varken siz en cok ihracat yaptıgınız ülkeler krizde iken siz nasıl bu acıgı kapatacaksınız söylesenize bu hükümet sayesinde bu acık daha fazla acılmaktan kurtuldu oda nasılmı komşularda olan yeni pazarlar ile bir bakın komşularımız ile yapılan ticarete

sana cevabı sinan aygün vermiş. bi zahmet oku. kime teşekkür etmen gerektiğini iyi öğren

AYGÜN: "BU HÜKÜMET DİĞER HÜKÜMETLERİN 80 YILDA YAPAMADIĞINI YAPTI.." TÜRKİYE CUMHURİYETİ 80 YILDA (1923-2002) 57 MİLYAR DOLAR CARİ AÇIK VERİRKEN, SON 4 YILDA (2003-2006) BU RAKAM 76 MİLYAR DOLARI BULDU" TÜRKİYE TÜRKİYE OLALI BÖYLE CARİ AÇIK GÖRMEDİ..."

Cari Kabus Rakamları (2006-09-24) ANKARA TİCARET ODASI

gülermisin?
ağlarmısın?

ama tuik açıkladı ise yalandır :)

ben inanmam tuik e,
yada,takıyye yapalım,
kanal7 haberlerde verirse doğrudur?

dış ticaret açığı ve büyüme ile laga luga yapanlar,googleden bari azıcık araştırma yapın.
Sanatçıların elbiseleri çok pahalıymış,
yoruma bak :)

ülkeyi makarnaya sattınız,
birde mücevher verseler,Allah korusun :)

Hay maşallah :D Devam böyle devam...

aman aman coktu ulke battık ne yaparız sımdı !!
11.7 ile dunyada buyume hızında 5.olmusuz ne kadar kotu ya nasıl 1.olamadık ne kdar becerıksız bı hukumet yakın yıkın gıtsın ya gandı gelsın gandı::DDD

sana cevabı sinan aygün vermiş. bi zahmet oku. kime teşekkür etmen gerektiğini iyi öğren

AYGÜN: "BU HÜKÜMET DİĞER HÜKÜMETLERİN 80 YILDA YAPAMADIĞINI YAPTI.." TÜRKİYE CUMHURİYETİ 80 YILDA (1923-2002) 57 MİLYAR DOLAR CARİ AÇIK VERİRKEN, SON 4 YILDA (2003-2006) BU RAKAM 76 MİLYAR DOLARI BULDU" TÜRKİYE TÜRKİYE OLALI BÖYLE CARİ AÇIK GÖRMEDİ..."

[/QUOTE]

bu dedigin doğru ama birde su var Türkiye Türkiye olalı bu kadar ihracatta yapmadı o ne olacak cari acık ne oldugunu biliyor isen benim yukarda yazdıgımında ne oldgunu anlarsın bu komşular ile sıfır sorun politikası devam eder isen sadece iran ile ticaret su anda 20 milyon iken 1 2 seneye bu rakam 38 cıkması bekleniyor irak ile ihracatta sıralamamız 8ci iken 2008de simdi 5 ci oldu bunlar nasıl oldu bizim en cok mal sattıgımız ülkeler krize girdi mal almaz oldu ama bu hükümetin bence en büyük basarısı olan sıfır sorun ile ticaret arttı ve en azında ihracat yapacak yerimiz oldu

Allahım Allahım ya yapmayın ara malmış cartmış curtmuş bırakın ...
Ben daha önce de yazmıştım sadece ZORLU grubunun İsraille ticaret hacmi 1 milyar dolar ...
Bu adama sen yerli malı kullan desen seni dinler mi?
Sütaş , Pınar et ve süt ürünlerini Hollanda ve Danimarkadan ithal ediyor , sen üret desen seni dinler mi?
Bu şirketler zaten belli başlı yabancı devletlerin güdümünde ...
Bi gün hepsi Uzan gibi olacak ...

GSYH = tüketim + yatırım + devlet harcamaları + (ihracat - ithalat)

Değerli arkadaşlar büyüme bu formülle hesaplanıyor.
İnce noktaları var, oralara girmiyorum...

Herkes görsün ve kendi hesaplasın lütfen.
Nasıl bir büyümemiz var...

bu dedigin doğru ama birde su var Türkiye Türkiye olalı bu kadar ihracatta yapmadı o ne olacak cari acık ne oldugunu biliyor isen benim yukarda yazdıgımında ne oldgunu anlarsın bu komşular ile sıfır sorun politikası devam eder isen sadece iran ile ticaret su anda 20 milyon iken 1 2 seneye bu rakam 38 cıkması bekleniyor irak ile ihracatta sıralamamız 8ci iken 2008de simdi 5 ci oldu bunlar nasıl oldu bizim en cok mal sattıgımız ülkeler krize girdi mal almaz oldu ama bu hükümetin bence en büyük basarısı olan sıfır sorun ile ticaret arttı ve en azında ihracat yapacak yerimiz oldu[/QUOTE]

emin ol cari açık nedir biliyorum. hemde dersini verebilecek kadar. çünkü mesleğim bu. ekonomistim.

geleim ihracat konusuna: ihracatın artarken ithalatın azalıyorsa bu iyi bir şeydir. ama ihracatın 1 birim artarken ithalatın 3 birim artıyorsa burda yanlış var demektir.

bu ülke ve dünya çok krizler, savaşlar, savaş ekonomileri gördü. ama cumhuriyet tarihi boyunca cari açık hiç bu kadar artmadı.

neden mi artıyor?

belli başlı nedenlerini sayayım.

pahalı girdi fiyatları ( elektirik, doğalgaz, akaryakıt vb.)

teyersiz altyapı (büyük organize sanayi bölgeleri gibi. ama şehirlerde açılan ve araba tamircileriden başka kimsenin dükkan açmadığı sanayi bölgelerini demiyorum. gerçekten fabrikalrın kurulduğu sanayi bölgelerini diyorum9

yanlış ve çıkar amaçlı yapılan yatırımlar (ne anlatmak istediğimi anlamışsınızdır)

iithalatı önleyici- caydırıcı politika yetersizlikleri

ihracatı artırıcı politika yetersizlikleri

fazla değerli kur

işte bunlar gibi hatlar ve yanlışlar yapıldığı için türkiye ithal mal cenneti oldu. ortalık çin menşeli ve uzak doğu menşeli malalrdan geçilmez oldu.

2010 yılındayız ve hala türk sermayesi ve patentiyle kurulmuş bir araba fabrikamız bile yok.

ırmaklar boşa akarken, rüzgarlar boşa eserken elin japonu deniz dalgasından elektirik üretirken biz doğalgazla çalışan termik santrallerle elektirik üretiyoruz. doğalgazıda dışardan alıyoruz.

daha sayamadığım nice yanlış varken siz kalkmış büyüme hızımızın 11.7 çıkmasına seviniyorsunuz. konunun hemen altında yaptığım yorumu tekrarlamak istiyorum.

büyüdük ama kıçımızdaki delik başımızdaki külahtan daha çok büyüdü.

Böyle bir yıkıcı sonuca başlıca imf özelliklede wto'nun bize ve diğer bir çok ülkeye dayattığı uygulamalar sonucu ulaşıyoruz.

Dünya ticaret örgütü(wto) dünyadaki ticareti tamamiyle önündeki engelleri kaldırıyor, gün geçtikçede kapsamını genişletiyor. Kısa vadede gelişmekte olan diye adlandırılan veya geri kalmış ülkeler dış ticareti geliştirmesinde karlı gibi görünsede uzun vadede büyük ülkeler daha fazla kara geçerekten biz gibi ülkeleri egale ederler.(dış ticaret açığının artması gibi) Bunda uzun vadede gelişen ticarette, zamanla büyük olan ülkelerin o konuda uzmanlaşması ve iş bölümü gibi konularda kendilerini ön plana cıkartması nedeniyle kar sağlarlar.

Özel firmalardan(pınar, zorlu vs) bahsedilmiş. Bizim ülkemiz eğer tekrardan dıştan gelen reçetelere göre düzenlemeler yaptığı taktirde üretim olmayacağı için veya ham madde üretimine yönelinmeyeceği içinde bu firmalar mecburen dış ülkelerden alıma gideceklerdir.

Başka bir noktada devletin günümüzde mümkün olduğunca ticaretten uzak tutularak büyük çok uluslu şirketlerin önü açılmaya çalışılmasıdır.(özelleştirmeler,kit vs.. kapatılması) Buda ülkede kontrol edilemez bir ekonomiye yol açar bunun sonucuda doğal olarak Türkiye halkına yansır.

Daha önceleri baktığımızda ABD örneğini vereyim; ABD'nin ekonomisi 1900 önceleri dünya büyükleriyle yarışacak düzeyde olmadığı için ekonomide pek açık olmamayı tercih ediyorlardı. Ancak dünyadaki diğer büyük ülkelerle ekonomilerini eşitlemeye başladıklarında açılarak rekabet piyasasına girdiler ve liderliğide aldılar.

İthalat yada ihracat olsun bunları tamamiyle korumasız bir şekilde sanayi, tarım ürünlerimiz vb. büyük dünya pazarına koşulsuz olarak açmamız sonucu diğer büyük ülkelerin her zaman gerisinde oluruz. Büyük balığın küçük balığı yuttuğu gibi. Bu yüzden dış ticaret konusundada değişmesi gereken politikamız olmalıdır. Ama değişirmi? Değişceğini sanmıyorum =)

R€B€L;5067895' Alıntı:
Böyle bir yıkıcı sonuca başlıca imf özelliklede wto'nun bize ve diğer bir çok ülkeye dayattığı uygulamalar sonucu ulaşıyoruz.

Dünya ticaret örgütü(wto) dünyadaki ticareti tamamiyle önündeki engelleri kaldırıyor, gün geçtikçede kapsamını genişletiyor. Kısa vadede gelişmekte olan diye adlandırılan veya geri kalmış ülkeler dış ticareti geliştirmesinde karlı gibi görünsede uzun vadede büyük ülkeler daha fazla kara geçerekten biz gibi ülkeleri egale ederler.(dış ticaret açığının artması gibi) Bunda uzun vadede gelişen ticarette, zamanla büyük olan ülkelerin o konuda uzmanlaşması ve iş bölümü gibi konularda kendilerini ön plana cıkartması nedeniyle kar sağlarlar.

Özel firmalardan(pınar, zorlu vs) bahsedilmiş. Bizim ülkemiz eğer tekrardan dıştan gelen reçetelere göre düzenlemeler yaptığı taktirde üretim olmayacağı için veya ham madde üretimine yönelinmeyeceği içinde bu firmalar mecburen dış ülkelerden alıma gideceklerdir.

Başka bir noktada devletin günümüzde mümkün olduğunca ticaretten uzak tutularak büyük çok uluslu şirketlerin önü açılmaya çalışılmasıdır.(özelleştirmeler,kit vs.. kapatılması) Buda ülkede kontrol edilemez bir ekonomiye yol açar bunun sonucuda doğal olarak Türkiye halkına yansır.

Daha önceleri baktığımızda ABD örneğini vereyim; ABD'nin ekonomisi 1900 önceleri dünya büyükleriyle yarışacak düzeyde olmadığı için ekonomide pek açık olmamayı tercih ediyorlardı. Ancak dünyadaki diğer büyük ülkelerle ekonomilerini eşitlemeye başladıklarında açılarak rekabet piyasasına girdiler ve liderliğide aldılar.

İthalat yada ihracat olsun bunları tamamiyle korumasız bir şekilde sanayi, tarım ürünlerimiz vb. büyük dünya pazarına koşulsuz olarak açmamız sonucu diğer büyük ülkelerin her zaman gerisinde oluruz. Büyük balığın küçük balığı yuttuğu gibi. Bu yüzden dış ticaret konusundada değişmesi gereken politikamız olmalıdır. Ama değişirmi? Değişceğini sanmıyorum =)

hoşgeldin :)

Geri