Tunyukuk
New member
- Reaction score
- 0
DAMDAKİ FOTOĞRAFÇI
Floriane de Lassée, metropollerin tepesinde bir gökdelen fotoğrafçısı. Son beş yılını İstanbul, New York, Las Vegas, Tokyo, Pekin, Şangay, Moskova ve Paris arasında mekik dokuyarak, kendi ifadesiyle 'şehrin yalnız insanlarını' fotoğraflayarak geçirdi. Şehrin ruhunu yakalayan karelerinde, herkes uyurken geçen hayatı anlatıyor.
''MEGAKENTLERİ FOTOĞRAFLAYARAK, TÜM ŞEHİRLERİN ÖZELLİKLERİNİ İÇİNDE TAŞIYAN 'ÖZ ŞEHRİMİ' ARIYORUM. ELBETTE HER METROPOLÜN FARKLI BİR TADI, FARKLI BİR IŞIĞI VAR.''
Yürürken başını çevirip zemin kattaki pencerelerden içeri bakmayanınız var mıdır?
Ben her zaman, oradaki insanların yaşamlarını, sevinç ve dertlerini merak ederim. Her bir pencere başka bir hayat, başka bir hikâyedir. Floriane de Lassée de, pencerelerinden içeri bakma merakını sanatına aktarmış. Beş yıl boyunca gökdelenlerin tepesinde yalnız şehir insanlarını, farklı pencereler arkasında yaşanan farklı hayatları, gecenin sessizliği ve yalınlığında fotoğraflamış.
Gece uyumayan şehir New York, ilk göz ağrısı sanatçının. Şangay 'kitsch' pembe, kırmızı, mavi ve neon. Pekin maskülen, karanlık ve gri. Las Vegas, çılgın ışıklarıyla rüya ülkesi. Paris altından. İstanbul ise tarihin moderniteyle buluştuğu büyülü şehir.
Floriane de Lassée, Fransa'da grafik tasarım okuduktan sonra, Uluslararası Fotoğraf Merkezi Okulu'nda (ICP) bir yıllık fotoğraf eğitimi için 2003'te New York'a taşınır.
Gece uyumayan şehirde polisler de uyumaz. Her zaman çalışmazlar tabii. Bazen de karakolun ikinci katında kâğıt oynar, bira içer, maç seyrederler. Karşı apartmandan onları izleyen kızın elindeki fotoğraf makinesinden habersiz.

''MEGAKENTLERİ FOTOĞRAFLAYARAK, TÜM ŞEHİRLERİN ÖZELLİKLERİNİ İÇİNDE TAŞIYAN 'ÖZ ŞEHRİMİ' ARIYORUM. ELBETTE HER METROPOLÜN FARKLI BİR TADI, FARKLI BİR IŞIĞI VAR.''

Yürürken başını çevirip zemin kattaki pencerelerden içeri bakmayanınız var mıdır?