Microprose’un efsane Grand Prix serisinden Ubisoft’un F1 Racing Simulation’ına, Simbin’in GTR ve Race 07’sinden Warthog’un Richard Burns Rally’sine, Polyphony Digital’ın Gran Turismo’sundan Image Space’in rFactor’una kadar hemen her tür yarış simülasyonuyla uzun soluklu ilişkiler kurmuş bir oyunsever olarak, yarış oyunları konusunda oldukça faşist bir bakış açısına sahip olduğumu söylemeliyim. Ucundan kıyısından simülasyona bulaşmamış ya da en azından sürüş yeteneklerini ön plana çıkarmayı başaramayan ruhsuz bir yarış oyunu, ne kadar popüler olursa olsun, dolmuşun aynasında sallanan boş bir CD kadar değersizdir benim için. Bu yüzden özellikle son birkaç yıldır raflara çıkan hiçbir Need For Speed oyununu incelemeye yanaşmadım, muhtemelen benden en fazla 50-60 puan alabilecekleri için.
Yine de 8 bit’lik dönemden bu yana, neredeyse bütün yarış oyunlarına büyük bir iştahla yaklaştığımı; hatta Bizarre Creations’ın Project Gotham Racing ve Namco’nun Ridge Racer serisi gibi sürüş yeteneğini ödüllendiren arcade yapımları bile keyifle oynadığımı itiraf etmeliyim.
Resmi büyütAncak benim için gerçek denge noktası, Codemasters’ın simülasyon ve arcade mekaniklerinin en güzel yanlarını alarak bir potada erittiği Race Driver, TOCA ve Colin McRae Rally serileriydi kesinlikle. Uzun yıllar boyunca en hızlı, en heyecan verici, en cilalı, en erişilebilir ve en dengeli yarış oyunlarının altına imza attılar ve bu oyunlar, en fanatik motor sporu hayranından en casual oyunsevere kadar hemen herkesi benzer duygularda buluşturmayı başardı bir şekilde. Codemasters’ı yarış oyunlarının zirvesine çıkaran şey de bu ruhtu kesinlikle. Bu yüzden geçen yıl yaşadığımız F1 2010 fiyaskosuna ve şok edici derecede kötü çıkan Operation Flashpoint: Red River’a rağmen, yıllardır büyük bir zevkle takip ettiğim leziz off-road serisinin son oyunu Dirt 3 için umutluydum. Her ne kadar İngiliz dostlarımız, artık Colin McRae ismini kullanmamaya karar vermiş olsa da...
Ne var ki, Dirt 3 ile tanıştıktan sonra anladım ki, serinin kaybettiği tek şey Colin McRae ismi değilmiş.