manashan
New member
- Katılım
- 27 Eki 2007
- Mesajlar
- 164
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
"Doğu Türkistan" Türk Medeniyetine Çin İşkencesi-1
BİR BUÇUK MİLYARLIK ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’DAN KORKUYOR…
ÇİN YÖNETİMİ SUÇ YARATMAK İÇİN HER TÜRLÜ BAHANEYİ KULLANIYOR
Türk tarihinin Orta Asya’daki en önemli izlerinin bulunduğu Doğu Türkistan bugün Çin’in baskısı altında kimliğini kaybetmekte. Çin yönetimi Doğu Türkistan’daki Türklerin kimliklerini tanımamakla birlikte aynı zamanda Türklerin insanca yaşam haklarını da elinden alıyor. Doğu Türkistan sadece Türk tarihi açısından değil, aynı zamanda Orta Asya dengeleri açısından da son derece önemli bir coğrafi konuma sahip. Doğu Türkistan’ın yer altı kaynakları ise bölgeye olan ilginin artmasındaki bir başka etken.
Doğu Türkistan (Sincan/Uygur Özerk Bölgesi)
Yüzölçümü: 1 828 418 kilometrekare
Nüfusu:30 milyon (Yaklaşık)
Başkenti: Urumçi
Coğrafi Konumu: Sincan Uygur Özerk Bölgesi (Doğu Türkistan), Çin Halk Cumhuriyeti içerisinde ve ülkenin batı bölgesinde yer almaktadırlar.Güneyde Tibet Özerk Bölgesi, güney doğuda Qinghai ve Gansu eyaletleri, doğuda Moğolistan, kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Kazakistan ve batıda Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesiyle komşudur. Çin Halk Cumhuriyeti’nin en geniş idari bölgesidir.
Burada yaşayan etnik grupların oranları şöyledir: Uygur:%45, Han Çinlisi:%41, Kazak:%7, Hui:%5, Kırgız:%0,9, Moğol:%0,8, Diğerleri:0,3 Ülkedeki tüm Türk Halkları bir araya getirilirse nüfus içinde %53'lük bir orana denk gelmektedir.
Mançuların kurduğu Qing Hanedanı döneminde ‘Yeni Topraklar’ anlamına gelen "Xinjiang" (Mançu dilinde "Ice Jecen") adı verilmiştir. Ancak bu isim kimi zaman eleştirilmekte, Doğu Türkistan ya da Çin Türkistan’ı gibi isimlerin kullanılması savunulmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti ise bu tür isimlerin kullanılmasını ayrılıkçılık veya Pan-Türkizm olarak nitelemektedir.Bu bölgede Uygur Türklerinden başka Kazak ve Kırgız gibi Türk toplulukları da vardır. Zaten Türkiye'ye 20. yüzyılda göç etmiş Orta Asya Türklerinin de çoğu Çin esaretinden kaçmıştır. Yani Şinçiang’tan gelmişlerdir.
Tarihçe
Uzun tarihi boyunca Doğu Türkistan, İç ve Orta Asya'da kurulmuş olan Türk devletlerinin ve hanlıklarının merkezi olmuştur.M.Ö. 8-3 asırlarda İskitlere; M.Ö. 300- M.S. 93 yıllarında Hunlara; 522-744 döneminde Göktürk İmparatorluğuna; 744-840 devresinde Uygur devletine; 751-870 Karluk ve Karahanlılar İmparatorluğuna ve Saidiye Hanlığına merkez olan (1509-1679) bu Türk yurdu, tarihte daima önemli olmuş ve dikkatleri üzerine çekmiştir. 8. ve 18. asırlar arasındaki bin yıllık dönem, Çin İmparatorluğu ile önemli derecede kültürel ve siyasî işbirliğinin gerçekleştirildiği bir barış dönemi olmuştur. Ancak bu barış dönemi, Doğu Türkistan'ın 1759 yılında Çin Mançu İmparatorluğu'nun işgali ile son bulmuştur. 1759'dan bu yana Doğu Türkistan'da 200'den fazla silahlı ayaklanma olmuş ve Doğu Türkistan halkı 3 defa hürriyetin tadını tatma fırsatı bulmuştur.1863'te bağımsızlığına kavuşan Doğu Türkistan'da Yakup Han başkanlığında "Doğu Türkistan İslâm Devleti" kurulmuş ve bu devlet; Osmanlılar, İngiltere ve Rusya tarafından resmen tanınmıştır. Ancak bu bağımsız Türk devletinin ömrü kısa sürmüş ve 1876 yılında Çin-Mançu devletince yeniden işgal edilmiş ve 1884'te Sincan "Yeni Toprak" adıyla Çin İmparatorluğuna bağlanmıştır.20. asrın başlarında Ortaasya'da oluşan milliyetçilik akımı neticesinde 1933 yılında Kaşgar'da Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu Cumhuriyetin ömrü 1937'de sona ermiştir. 1944'de Gulca şehri Çinlilerden temizlenmiş, "Üç Vilayet İnkılâbı" olarak bilinen bu ayaklanmalar neticesinde Doğu Türkistan Türkleri, Ali Han Töre başkanlığında Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ni kurmuştur. Bütün Çin'e hakim olan Komünist Çin Kuvvetleri, 1949'da Stalin'in de onayı ile Doğu Türkistan'a girerek bu tarihi Türk ülkesini resmen işgal etmiştir.
Yönetim Biçimi
Özerk bölge içinde etnik grupların dağılımına göre 8 Ağustos 1952'de 10 ayrı muhtar bölge tesis edilmiştir. Sincan (Uygur) Özerk Bölgesi bunlardan biri ise de, yönetim hakları, Pekin yönetimince çiğnenmektedir. Tüm idarede bütün yetkiler Çinlilerdedir. Özerk yönetim organlarında görevlendirilen etnik unsurların siyasî, ekonomik ve askerî karar verme, denetleme yetkileri Çin Komünist Partisi kontrolü altındadır.
İdari Yapı
Çin Komünist Partisi tarafından bölgeye vali görevlendirilmektedir. Valinin mutlaka Çin Komünist Partisi üyesi olması şart koşulmaktadır. Doğu Türkistan'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden başka aynı haklara sahip 7 organ daha vardır.
1- Sincan Askeri Bölge Komutanlığı
2- Sincan Askeri Üretim ve İnşaat Bölge Komutanlığı
3- Sincan Komünist Partisi
4- Sincan Halk Kurultayı Daimi Komitesi
5- Disiplin Kontrol Komitesi
6- Siyasî Danışma Konseyi
7- Sincan Devlet Savunma Güçleri Genel Komutanlığı
Çin Doğu Türkistan’dan çok rahatsız
Devlet eski Bakanı Prof. Dr. Abdulhaluk Çay, Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerden tahmin edilenin çok üstünde rahatsız olduğunu belirterek, insan haklarının fazlasıyla ihlal edildiğini vurguladı. Düzenlenen Türk Kurultaylarında Doğu Türkistan adına yapılan konuşmaların bile Çin yönetimini rahatsız ettiğini ifade eden Devlet eski Bakanı Çay, “Çin Hükümeti düzenlediğimiz Türk kurultaylarını Pan-Turanist olarak nitelendiriyor ve bu kurultaylarda Doğu Türkistan adına yapılan konuşmalardan duyduğu rahatsızlığı her fırsatta dile getiriyor. Bugün nüfusu 1.5 milyarı aşan Çin’in Doğu Türkistan’dan bu kadar rahatsız olması Doğu Türkistan’a bakış açısını da ortaya koyması açısından önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Çin’in Asimilasyon Politikaları
Çin yönetiminin Doğu Türkistan Türklerini suçlamak için basit bahaneler bulduğunu dile getiren Çay, “Doğu Türkistan’a yönelik olarak Çin yönetimi suç yaratmak için her türlü bahaneyi kullanıyor. Doğu Türkistan Türkleri çok basit bahanelerle suçlu konuma düşürülüyor ve Çin yönetimi tarafından baskı altına alınıyor. Bunun dışında doğum kontrolünden asimilasyon politikalarına kadar bir çok insan haklarını aşan politikalarını da Doğu Türkistan’da uyguluyorlar. Bunların içinde asimilasyon politikalarına özellikle durmak gerekiyor. Doğu Türkistan’a Çinli yerleştirilerek buradaki Türkler asimile edilmek isteniyor. Doğu Türkistan Türklerinin varlığı ortadan kalkma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.
Paralel Politikalar izlenmeli
Çin yönetiminin insan haklarından uzak tam anlamıyla bir terör devleti anlayışıyla Doğu Türkistan’a yaklaşım içerisinde olduğunu tüm dünyanın artık bilmesi gerektiğini belirten Çay, Türkiye’nin de bu konuda net politikalar izlemesi gerektiğini savundu. Çay, “Aslında Türklerin yaşadığı ülkelere yaklaşımımız net olmalı. Bu netlik için yeni bir politika üretmeye de gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk zaten bunu uygulamış. Başka ülkelerde yaşayan Türklere nasıl davranılıyorsa biz de buna paralel politikalar izlemeliyiz. Bu illaki ser politikalar anlamına gelmez. Dostluk köprüsü kurmakla da olacaktır” dedi.
Paralel Politikalar İzlenmeli
Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle Türkiye dışında yaşayan Türklerin sorunlarıyla ilgilendiğinde en çok Sözde Ermeni Soykırımı ve Güneydoğu Sorununa verilen Sözde Kürt Meselesi adındaki sorunla karşılaştığını belirten Çay, bunu aşmanın yolunun zor olmadığını söyledi. Çay, “Bugün özellikle Doğu Türkistan ve Kerkük’te önümüzdeki dönemlerde buna benzer sorunlarla karşılaşacağımız anlaşılmakta. Türkiye uluslar arası kamuoyunda bu tip yerlerde ne zaman gündeme gelse hemen Sözde Ermeni Soykırımını ya da sözde Kürt meselesini hatırlatıyorlar. Ancak burada Türkiye Cumhuriyetinin izlemesi gereken strateji açık ve net: Türklere gösterilen kadar dostluk göstermek ve orada yaşayan Türklerin de sorunlarını gündeme getirmek” dedi.
DOĞU TÜRKİSTAN BAĞIMSIZLIK DÖNEMLERİ
MÖ 206'ya kadar geçen dönem
MÖ 206 -108 Hun Türk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
MÖ 86 - 60 Hun Türk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
MÖ 10 - MS 73 Hun Türk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
Tam Bağımsızlık
555 - 639 Göktürk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
650 - 660 Göktürk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
699 - 738 Türgiş Türk Hanlığı'na Bağlı Yerel İdare
751 - 1216 Tam Bağımsızlık
1217 - 1352 Moğol İmparatorluğu'na Bağlı Yerel İdare
Tam Bağımsızlık
1679 - 1752 Kalmuk Devletine Bağlı Yerel İdare
1756 - 1759 Tam Bağımsızlık.
ÇİN İSTİLASINDAKİ DÖNEMLER
Birinci Dönem
MÖ 108 - 86 Sadece Ülkenin Güney Bölgesi
İkinci Dönem
MÖ 60 -10 Sadece Ülkenin Güney Bölgesi
Üçüncü Dönem
MS 74 - 103 Sadece Ülkenin Güney Bölgesi
Dördüncü Dönem
640 - 649 Ülkenin Tamamı
Beşinci Dönem
660 - 699 Ülkenin Tamamı
Altıncı Dönem
738 - 751 Ülkenin Tamamı ve Batı Türkistan'ın Bir Bölümü
Yedinci Dönem
1753 - 1756 Ülkenin Tamamı
Sekizinci Dönem
1759 - 1861 Ülkenin Tamamı
Dokuzuncu Dönem
1879 - 1931 Ülkenin Tamamı
Onuncu Dönem
1934 - Bugün.
YERALTI KAYNAKLARI
Doğu Türkistan; petrol, wolfram, altın, kömür, uranyum gibi stratejik hammaddelere ve sayısız yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip bir ülkedir. Çin'de mevcut 148 madenin 118 çeşidi Doğu Türkistan'dan çıkarılmaktadır. Doğu Türkistan'da şimdiye kadar 5000 yerde maden ocağı işletmeye açılmış olup; Çin'deki toplam maden ocaklarının %85'ini teşkil eder. Yaklaşık 500 bölgeden "petrol", 30 bölgeden "doğalgaz" çıkarılmaktadır. Petrol rezervi 8 milyar ton olarak tespit edilmiştir. Her yıl 10 milyon ton petrol Çin'e taşınmaktadır. Çin'in kömür rezervinin yarısı Doğu Türkistan'dadır. Yıllık "altın" üretimi 360 kg. civarındadır. Uranyum, wolfram gibi stratejik madenlerle tuz ve renkli kristal taşları Doğu Türkistan'ın başlıca yeraltı ürünlerindendir. 150 bin km2 tarım arazisine, bir o kadar ekilebilen toprağa ve 12 bin km2 genişliğinde ormanlık alana sahip Doğu Türkistan yaylalarında 60 milyona yakın küçük ve büyükbaş hayvan beslenmektedir. Sanayi kuruluşlarında çalışanların %90'ını ve petrol tesislerinde çalışanların %99'unu bölgeye yerleştirilen Çinliler oluşturmaktadır.
KAYNAK www.haberbu.com
"Doğu Türkistan" Türk Medeniyetine Çin İşkencesi-2 için TIKLA
"Doğu Türkistan" Türk Medeniyetine Çin İşkencesi-3 için TIKLA
"Doğu Türkistan" Türk Medeniyetine Çin İşkencesi-4 için TIKLA
BİR BUÇUK MİLYARLIK ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’DAN KORKUYOR…
ÇİN YÖNETİMİ SUÇ YARATMAK İÇİN HER TÜRLÜ BAHANEYİ KULLANIYOR

Türk tarihinin Orta Asya’daki en önemli izlerinin bulunduğu Doğu Türkistan bugün Çin’in baskısı altında kimliğini kaybetmekte. Çin yönetimi Doğu Türkistan’daki Türklerin kimliklerini tanımamakla birlikte aynı zamanda Türklerin insanca yaşam haklarını da elinden alıyor. Doğu Türkistan sadece Türk tarihi açısından değil, aynı zamanda Orta Asya dengeleri açısından da son derece önemli bir coğrafi konuma sahip. Doğu Türkistan’ın yer altı kaynakları ise bölgeye olan ilginin artmasındaki bir başka etken.
Doğu Türkistan (Sincan/Uygur Özerk Bölgesi)
Yüzölçümü: 1 828 418 kilometrekare
Nüfusu:30 milyon (Yaklaşık)
Başkenti: Urumçi
Coğrafi Konumu: Sincan Uygur Özerk Bölgesi (Doğu Türkistan), Çin Halk Cumhuriyeti içerisinde ve ülkenin batı bölgesinde yer almaktadırlar.Güneyde Tibet Özerk Bölgesi, güney doğuda Qinghai ve Gansu eyaletleri, doğuda Moğolistan, kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Kazakistan ve batıda Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesiyle komşudur. Çin Halk Cumhuriyeti’nin en geniş idari bölgesidir.
Burada yaşayan etnik grupların oranları şöyledir: Uygur:%45, Han Çinlisi:%41, Kazak:%7, Hui:%5, Kırgız:%0,9, Moğol:%0,8, Diğerleri:0,3 Ülkedeki tüm Türk Halkları bir araya getirilirse nüfus içinde %53'lük bir orana denk gelmektedir.
Mançuların kurduğu Qing Hanedanı döneminde ‘Yeni Topraklar’ anlamına gelen "Xinjiang" (Mançu dilinde "Ice Jecen") adı verilmiştir. Ancak bu isim kimi zaman eleştirilmekte, Doğu Türkistan ya da Çin Türkistan’ı gibi isimlerin kullanılması savunulmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti ise bu tür isimlerin kullanılmasını ayrılıkçılık veya Pan-Türkizm olarak nitelemektedir.Bu bölgede Uygur Türklerinden başka Kazak ve Kırgız gibi Türk toplulukları da vardır. Zaten Türkiye'ye 20. yüzyılda göç etmiş Orta Asya Türklerinin de çoğu Çin esaretinden kaçmıştır. Yani Şinçiang’tan gelmişlerdir.
Tarihçe
Uzun tarihi boyunca Doğu Türkistan, İç ve Orta Asya'da kurulmuş olan Türk devletlerinin ve hanlıklarının merkezi olmuştur.M.Ö. 8-3 asırlarda İskitlere; M.Ö. 300- M.S. 93 yıllarında Hunlara; 522-744 döneminde Göktürk İmparatorluğuna; 744-840 devresinde Uygur devletine; 751-870 Karluk ve Karahanlılar İmparatorluğuna ve Saidiye Hanlığına merkez olan (1509-1679) bu Türk yurdu, tarihte daima önemli olmuş ve dikkatleri üzerine çekmiştir. 8. ve 18. asırlar arasındaki bin yıllık dönem, Çin İmparatorluğu ile önemli derecede kültürel ve siyasî işbirliğinin gerçekleştirildiği bir barış dönemi olmuştur. Ancak bu barış dönemi, Doğu Türkistan'ın 1759 yılında Çin Mançu İmparatorluğu'nun işgali ile son bulmuştur. 1759'dan bu yana Doğu Türkistan'da 200'den fazla silahlı ayaklanma olmuş ve Doğu Türkistan halkı 3 defa hürriyetin tadını tatma fırsatı bulmuştur.1863'te bağımsızlığına kavuşan Doğu Türkistan'da Yakup Han başkanlığında "Doğu Türkistan İslâm Devleti" kurulmuş ve bu devlet; Osmanlılar, İngiltere ve Rusya tarafından resmen tanınmıştır. Ancak bu bağımsız Türk devletinin ömrü kısa sürmüş ve 1876 yılında Çin-Mançu devletince yeniden işgal edilmiş ve 1884'te Sincan "Yeni Toprak" adıyla Çin İmparatorluğuna bağlanmıştır.20. asrın başlarında Ortaasya'da oluşan milliyetçilik akımı neticesinde 1933 yılında Kaşgar'da Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu Cumhuriyetin ömrü 1937'de sona ermiştir. 1944'de Gulca şehri Çinlilerden temizlenmiş, "Üç Vilayet İnkılâbı" olarak bilinen bu ayaklanmalar neticesinde Doğu Türkistan Türkleri, Ali Han Töre başkanlığında Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ni kurmuştur. Bütün Çin'e hakim olan Komünist Çin Kuvvetleri, 1949'da Stalin'in de onayı ile Doğu Türkistan'a girerek bu tarihi Türk ülkesini resmen işgal etmiştir.
Yönetim Biçimi
Özerk bölge içinde etnik grupların dağılımına göre 8 Ağustos 1952'de 10 ayrı muhtar bölge tesis edilmiştir. Sincan (Uygur) Özerk Bölgesi bunlardan biri ise de, yönetim hakları, Pekin yönetimince çiğnenmektedir. Tüm idarede bütün yetkiler Çinlilerdedir. Özerk yönetim organlarında görevlendirilen etnik unsurların siyasî, ekonomik ve askerî karar verme, denetleme yetkileri Çin Komünist Partisi kontrolü altındadır.
İdari Yapı
Çin Komünist Partisi tarafından bölgeye vali görevlendirilmektedir. Valinin mutlaka Çin Komünist Partisi üyesi olması şart koşulmaktadır. Doğu Türkistan'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden başka aynı haklara sahip 7 organ daha vardır.
1- Sincan Askeri Bölge Komutanlığı
2- Sincan Askeri Üretim ve İnşaat Bölge Komutanlığı
3- Sincan Komünist Partisi
4- Sincan Halk Kurultayı Daimi Komitesi
5- Disiplin Kontrol Komitesi
6- Siyasî Danışma Konseyi
7- Sincan Devlet Savunma Güçleri Genel Komutanlığı
Çin Doğu Türkistan’dan çok rahatsız
Devlet eski Bakanı Prof. Dr. Abdulhaluk Çay, Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerden tahmin edilenin çok üstünde rahatsız olduğunu belirterek, insan haklarının fazlasıyla ihlal edildiğini vurguladı. Düzenlenen Türk Kurultaylarında Doğu Türkistan adına yapılan konuşmaların bile Çin yönetimini rahatsız ettiğini ifade eden Devlet eski Bakanı Çay, “Çin Hükümeti düzenlediğimiz Türk kurultaylarını Pan-Turanist olarak nitelendiriyor ve bu kurultaylarda Doğu Türkistan adına yapılan konuşmalardan duyduğu rahatsızlığı her fırsatta dile getiriyor. Bugün nüfusu 1.5 milyarı aşan Çin’in Doğu Türkistan’dan bu kadar rahatsız olması Doğu Türkistan’a bakış açısını da ortaya koyması açısından önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Çin’in Asimilasyon Politikaları
Çin yönetiminin Doğu Türkistan Türklerini suçlamak için basit bahaneler bulduğunu dile getiren Çay, “Doğu Türkistan’a yönelik olarak Çin yönetimi suç yaratmak için her türlü bahaneyi kullanıyor. Doğu Türkistan Türkleri çok basit bahanelerle suçlu konuma düşürülüyor ve Çin yönetimi tarafından baskı altına alınıyor. Bunun dışında doğum kontrolünden asimilasyon politikalarına kadar bir çok insan haklarını aşan politikalarını da Doğu Türkistan’da uyguluyorlar. Bunların içinde asimilasyon politikalarına özellikle durmak gerekiyor. Doğu Türkistan’a Çinli yerleştirilerek buradaki Türkler asimile edilmek isteniyor. Doğu Türkistan Türklerinin varlığı ortadan kalkma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.
Paralel Politikalar izlenmeli
Çin yönetiminin insan haklarından uzak tam anlamıyla bir terör devleti anlayışıyla Doğu Türkistan’a yaklaşım içerisinde olduğunu tüm dünyanın artık bilmesi gerektiğini belirten Çay, Türkiye’nin de bu konuda net politikalar izlemesi gerektiğini savundu. Çay, “Aslında Türklerin yaşadığı ülkelere yaklaşımımız net olmalı. Bu netlik için yeni bir politika üretmeye de gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk zaten bunu uygulamış. Başka ülkelerde yaşayan Türklere nasıl davranılıyorsa biz de buna paralel politikalar izlemeliyiz. Bu illaki ser politikalar anlamına gelmez. Dostluk köprüsü kurmakla da olacaktır” dedi.
Paralel Politikalar İzlenmeli
Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle Türkiye dışında yaşayan Türklerin sorunlarıyla ilgilendiğinde en çok Sözde Ermeni Soykırımı ve Güneydoğu Sorununa verilen Sözde Kürt Meselesi adındaki sorunla karşılaştığını belirten Çay, bunu aşmanın yolunun zor olmadığını söyledi. Çay, “Bugün özellikle Doğu Türkistan ve Kerkük’te önümüzdeki dönemlerde buna benzer sorunlarla karşılaşacağımız anlaşılmakta. Türkiye uluslar arası kamuoyunda bu tip yerlerde ne zaman gündeme gelse hemen Sözde Ermeni Soykırımını ya da sözde Kürt meselesini hatırlatıyorlar. Ancak burada Türkiye Cumhuriyetinin izlemesi gereken strateji açık ve net: Türklere gösterilen kadar dostluk göstermek ve orada yaşayan Türklerin de sorunlarını gündeme getirmek” dedi.
DOĞU TÜRKİSTAN BAĞIMSIZLIK DÖNEMLERİ
MÖ 206'ya kadar geçen dönem
MÖ 206 -108 Hun Türk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
MÖ 86 - 60 Hun Türk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
MÖ 10 - MS 73 Hun Türk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
Tam Bağımsızlık
555 - 639 Göktürk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
650 - 660 Göktürk Hakanlığı'na Bağlı Yerel İdare
699 - 738 Türgiş Türk Hanlığı'na Bağlı Yerel İdare
751 - 1216 Tam Bağımsızlık
1217 - 1352 Moğol İmparatorluğu'na Bağlı Yerel İdare
Tam Bağımsızlık
1679 - 1752 Kalmuk Devletine Bağlı Yerel İdare
1756 - 1759 Tam Bağımsızlık.
ÇİN İSTİLASINDAKİ DÖNEMLER
Birinci Dönem
MÖ 108 - 86 Sadece Ülkenin Güney Bölgesi
İkinci Dönem
MÖ 60 -10 Sadece Ülkenin Güney Bölgesi
Üçüncü Dönem
MS 74 - 103 Sadece Ülkenin Güney Bölgesi
Dördüncü Dönem
640 - 649 Ülkenin Tamamı
Beşinci Dönem
660 - 699 Ülkenin Tamamı
Altıncı Dönem
738 - 751 Ülkenin Tamamı ve Batı Türkistan'ın Bir Bölümü
Yedinci Dönem
1753 - 1756 Ülkenin Tamamı
Sekizinci Dönem
1759 - 1861 Ülkenin Tamamı
Dokuzuncu Dönem
1879 - 1931 Ülkenin Tamamı
Onuncu Dönem
1934 - Bugün.
YERALTI KAYNAKLARI
Doğu Türkistan; petrol, wolfram, altın, kömür, uranyum gibi stratejik hammaddelere ve sayısız yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip bir ülkedir. Çin'de mevcut 148 madenin 118 çeşidi Doğu Türkistan'dan çıkarılmaktadır. Doğu Türkistan'da şimdiye kadar 5000 yerde maden ocağı işletmeye açılmış olup; Çin'deki toplam maden ocaklarının %85'ini teşkil eder. Yaklaşık 500 bölgeden "petrol", 30 bölgeden "doğalgaz" çıkarılmaktadır. Petrol rezervi 8 milyar ton olarak tespit edilmiştir. Her yıl 10 milyon ton petrol Çin'e taşınmaktadır. Çin'in kömür rezervinin yarısı Doğu Türkistan'dadır. Yıllık "altın" üretimi 360 kg. civarındadır. Uranyum, wolfram gibi stratejik madenlerle tuz ve renkli kristal taşları Doğu Türkistan'ın başlıca yeraltı ürünlerindendir. 150 bin km2 tarım arazisine, bir o kadar ekilebilen toprağa ve 12 bin km2 genişliğinde ormanlık alana sahip Doğu Türkistan yaylalarında 60 milyona yakın küçük ve büyükbaş hayvan beslenmektedir. Sanayi kuruluşlarında çalışanların %90'ını ve petrol tesislerinde çalışanların %99'unu bölgeye yerleştirilen Çinliler oluşturmaktadır.

KAYNAK www.haberbu.com
"Doğu Türkistan" Türk Medeniyetine Çin İşkencesi-2 için TIKLA
"Doğu Türkistan" Türk Medeniyetine Çin İşkencesi-3 için TIKLA
"Doğu Türkistan" Türk Medeniyetine Çin İşkencesi-4 için TIKLA