Duaların kabul olmamasının 10 sebebi..

Kopuk Dadı

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Görelim Mevlam Neyler / Neylerse Güzel Eyler!
Bir zamanlar, Basra vilâyetinin halkı, İbrahim Ethem hazretlerine müracaat ederek dualarının kabul olmadığından şikayet etmisler.

Halbuki Cenab-i Hak duaların kabul olunacağına dâir vaadi vardır, deyince İbrahim Ethem hazretleri, cevaben buyurmuş ki:

-Sizin on şeyden dolayı kalpleriniz ölmüştür. Tabiatıyla dualarınız kabûl olunmaz.

1- Siz, "ALLAH'ı biliyoruz" diyorsunuz da O'nun haklarını hiç edâ etmiyorsunuz.

2- Sizler, Kurân okuyorsunuz velâkin; Kurân ile amel etmiyorsunuz.

3- Sizler, "Biz Rasulullahi seviyoruz." dersiniz de sünnet-i Rasulullah ile (Hz.Muhammed'in sünnetiyle) hiç amel etmezsiniz.

4- Şeytan, düşmanımızdır. Bunu bildiğiniz halde, O'na uymaktan vazgeçmiyorsunuz.

5- "Cennet'e müstâkız, aşığız." dersiniz de, Cennet'e girmeye, (O'na) lâyık olmaya çalışmıyorsunuz.

6- Siz, "Cehennem'den korkuyoruz." diyorsunuz, velâkin onun ateşinden hiç de kaçtığınız yok.

7- Hepiniz (de) "Ölüm, haktiır." deyip de ölüm için hiç bir hazırlik yapmamışsınızdır.

8- İnsanın ayıplarıyla meşgûl olursunuz da, kendi ayıplarınızı terk edip onları izâle etmeye çalışmazsınız.

9- ALLAH'ın nimetlerini yersiniz; fakat, o nimetlere karşılık ALLAH'a şükretmezsiniz.

10- Ölülerinizi defnediyorsunuz da, hiç ibret almıyorsunuz.

Sizin dualarınız nasıl kabûl olunur.

Mehmed Zahid KOTKU ( R.A. )​

süper bi ibretlik konu olmuş..
eline emeğine sağlık...

Meyin neden kabul olup neden kabul olmadığını Allah C.C. Bilir onun adına yorum yapmak şirktir.
Bunlar tehlikeli konular.

Duanın kabul olmaması durumu yoktur.Allahu teala kulun dualarını herhalukarda kabul eder lakin kulun durumuna göre istediği şeyleri tehir edebilir.Rabbime ettiğimiz ilticaların yerine gelmediği durumlarda duanın kazaya kaldığı söylenir.İstediğimiz şeylerin hayırlı olup olmadığını Allah bılır,bazen nasip eder hayırsız olsada imtihan eder,bazen nasip etmez hayırlısına yönlendirir...Dua etmekte fayda vardır.ben günahkarım kabul olmaz deyip duadan kaçınmak ahmaklıktır.Ölümü gerçekleşirde duasının karşılığını alamazsa dünyada ahirette hakkı ödenir.

Bir misal...Cennete giren bir kula cennetteki yerleri gösterilir.Kendisine verilmeyen bir sarayın sebebini sorunca kul.Orda senin rabbinden istemediğin şeyler vardır.cevabı verilir.

1- Haram lokmadan sakınmalıdır!
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz.) [Taberani]

Sad bin Ebi Vakkas hazretleri dedi ki: Ya Resulallah, dua buyur da, Allahü teâlâ, benim her duamı kabul etsin! Cevabında buyurdu ki:
(Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle dua nasıl kabul olunur?) [Şir’a]

Yine buyurdu ki:
(Duanın kabul olması için iki şey gerekir. Duayı ihlas ile yapmalıdır. Yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz.) [Tergibüs-salât]

2- İtikadı düzgün olmalıdır.
Bid’at ehlinin duaları kabul olmaz. Hadis-i şerifte, (Bid’at ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz) buyuruldu. (İbni Mace)
Âyet-i kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında ücret istememesi şarttır.

3- Uyanık kalble ve kabul edileceğine inanarak dua etmelidir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ki, Allahü teâlâ gafil bir kalb ile yapılan duayı kabul etmez.) [Şir’a]

4- Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir.
(Allahü teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allah’tan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.) [Buhari]

İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez. Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mümin dua edince, Allahü teâlâ, Cebraile, "Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!" Facir, [günahkâr] dua edince de "Ben onun sesini sevmiyorum. İsteğini hemen yerine getir" buyurur.) [İbni Neccar]
Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir.

5- Bela gelmeden önce çok dua etmelidir.
(Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin!) [Tirmizi]
Ebu İshak hazretlerinden dua istediler. Dua etti. Duasının kabul edildiğini gören bir talebesi, (Efendim, bu duayı bana da öğretin, ihtiyaç halinde ben de edeyim) dedi. Buyurdu ki: (Duamın kabul edilmesinin sebebi, otuz yıldır kıldığım namazlar, ettiğim dualar ve haram lokmadan sakınmamdır.)

6- Duaya hamd ve salevatla başlamalıdır.
(Ey namaz kılan, acele ettin. Namaz kıldıktan sonra dua ederken önce Allahü teâlâya layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salevat getir, sonra dua et!) [Tirmizi]

7- Yalvararak dua etmelidir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Gafil olan kalb ile yapılan dua makbul değildir.) [Tirmizi]

Allah razı olsun.
Konuyu dualar bölümüne taşıyorum.

TŞKRLER .Allah razı olsun güzel bir konu olmuş..

Geri