EMCnin desteği ile uluslararası bağımsız araştırma şirketi Vanson Bourne tarafından; aralarında Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fasın bulunduğu beş ülkede; kamu, telekom, medya, finans, üretim, enerji, perakende ve sağlık sektörlerini temsilen, 250 ile 3000 çalışanlı, bin şirketin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre, bölgeyi vuracak herhangi bir felakette; Ortadoğu, Türkiye ve Fasdaki kuruluşların %82si bugünkü sistem ve altyapıları ile; kayıp veri ve sistemlerini kurtaramayabileceklerini ifade etti. Kuruluşların %64ü de geçtiğimiz 12 ay içinde veri kaybı ya da sistem aksama süresi gibi sorunlar yaşadığını belirtti.
Ayrıca, araştırmaya katılan kuruluşların %37si yeniden tam kapasiteyle çalışmaya başlamak için en az bir gün ve hatta daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu belirtirken; aksama sürelerinin de ortalama iki gün sürdüğünü söyledi.
Avrupa ile bölge kıyaslandığında da; İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Rusya pazarlarını kapsayarak gerçekleşen araştırmada, Avrupada araştırmaya katılan kuruluşların %74ü bugünkü sistem ve altyapıları ile; kayıp veri ve sistemlerini kurtaramayabileceklerini ifade etti. Kuruluşların %54ü de, geçtiğimiz 12 ay içinde veri kaybı ya da sistem aksama süresi gibi sorunlar yaşadığını belirtti.
Türkiyeye bakıldığında, araştırma, bölgeye paralel olarak Türk şirketlerinin %81inin bir aksama süresi, kesinti ya da arıza sonrasında sistemlerini ya da verilerini tamamen kurtarabilecekleri konusunda çok emin olmadığını gösterdi. Ayrıca, ülkedeki işletmelerin %51i son 12 ay içinde veri kaybı ya da sistem kesintisi gibi sorunlar yaşadıklarını bildirdi.
Bu işletmelerin %59u bu soruna donanım arızasının sebep olduğunu belirtti. Araştırmaya katılan şirketlerin %46sı veri kaybı ya da sistemlerde yaşanan kesintilerin sebep olduğu en önemli olumsuz etki olarak çalışanların verimliliğinin azalmasını gösterdi. Türk işletmelerin %66sı disk-tabanlı veri depolama çözümleri kullanırken, %53ünün hala teyp kullandıkları ortaya çıktı. Ancak teyp kullanan işletmelerin %74ü yedekleme için teyp kullanımından vazgeçip, başka sistemlere geçmek istediğini, bu işletmelerin %44ü de bunun nedeninin daha hızlı yedekleme olduğunu belirtti.
Araştırmanın Türkiye sonuçları ilginç birkaç noktayı daha ortaya koydu; Türkiyeden araştırmaya katılan 250 kuruluşun %41i BT bütçelerinin yüzde kaçını veri kuratma ve yedeklemeye ayrıdıklarını bilmediklerini ifade ederken; sadece %4ü bütçenin yüzde on ile on beşlik dilimini bu yatırıma ayırdığını belirtti. Bölgede ise bilmeyenlerin oranı %25, BT bütçelerinin yüzde on ile on beşlik dilimini bu yatırıma ayıranların oranı ise %9larda. Araştırmaya katılan Türk şirketlerin %29u veri yedekleme ve felaket kurtarma konusundaki kanuni yükümlülükleri bilmediklerini ifade etti, ki bu rakam bölge ortalaması olan %16nın oldukça üzerinde. Buna karşın Türkiyede aylık bazda yedekleme yapan kuruluşların oranı bölge ortalaması olan %19un çok daha üzerinde; %30larda seyrediyor.