Emekliler, evde maaş yerine kuyruğa girmeyi tercih ediyor

ISHYnum846

New member
Katılım
18 Eki 2005
Mesajlar
3,284
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
karşıt odak
Emekliler, evde maaş yerine kuyruğa girmeyi tercih ediyor

Ulaştırma Bakanlığı'nın, maaş kuyruğunda beklerken meydana gelen ölümlerin önüne geçmek ve kuyruk sıralarını azaltmak için 60 yaşın üzerindeki emeklilerin maaşını PTT vasıtasıyla evinde ödeme projesine emekliler ilgisiz kaldı.

PTT ile emekli maaşının kapıya kadar getirilmesi için Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile protokol imzalanmasına rağmen, emekliler maaşlarını kuyruğa girerek çekmeyi tercih etti. PTT Genel Müdürü Osman Tural, bu tutumu, "Maaş kuyruğuna girip sohbet etmek artık emekliler için sosyal bir aktivite olmuş." sözleriyle değerlendiriyor. Toplam 3 milyon 275 Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lu bulunmasına rağmen, sadece 3 bin 838 kişi maaşının kapısına kadar getirilmesini istedi. Geriye kalan emekliler maaşlarını ya kuyruğa girerek, ya bankamatiklerden ya da PTT şubelerinden çekiyor. 4 milyon 400 bin kişi ile en çok emeklisi bulunan SSK ise PTT ile protokol imzalamadığı için, bu imkândan faydalanamıyor. SSK'lılar sadece, maaşlarını bu kurumun şubelerinden çekme imkânına sahip. Ancak, SSK-Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lu emekli vatandaşlar, bu imkânı da pek kullanmıyor. Bu üç kurumun toplam 7 milyon 678 bin emeklisi bulunmasına rağmen, PTT iş yerlerinden maaşını çekenlerin sayısı 512 bin ile sınırlı kaldı. Dikkat çeken bir nokta da emeklilerin maaşlarını çekmek için daha çok bankaları tercih etmesi. Yozgat'ta yaşananlar, emeklilerin tutumunu gözler önüne seriyor. 21 PTTbank şubesi bulunan ilin bazı ilçelerinde banka şubesi bulunmuyor.

PTT'nin emekli maaşlarının şubelerden çekilmesi hizmeti yürürlüğe girdikten sonra, Yozgat'ta toplam bin 372 kişi müracaatta bulundu. İlk maaşlarını çektikten sonra, 282 emekli dışındakiler bir daha kuruma uğramadı. Bunun yerine, saatlerce süren yolculuk göze alınarak banka bulunan ilçelere gidildi. Kurumun Genel Müdürü Tural, emeklilerin özellikle taşrada saatlerce süren yolculuğa rağmen kendi şubelerini tercih etmemesini şöyle açıklıyor: "Emeklilerimiz, sırada beklerken birbirlerini görüyorlar, oradan buradan konuşuyorlar. Bundan zevk alıyorlar. Hepsi için belki değil ama genel olarak böyle. Zaten bizim emeklinin ayağına kadar maaş götürme hizmetimiz fazla rağbet görmedi." Kurumun iş yerlerinde otomatik para çekme makinesinin bulunmamasının da bunda etkili olduğunu ifade eden Tural, "Bir de maaşları karşılığında kredi de alabiliyorlar. Biz veremiyoruz. Bu sebeplerden dolayı kurumumuzu tercih etmediklerini düşünüyoruz." diyor.

SSK emeklisi Ayşe Muti ise otomatik makinelerden para çekmeyi beceremediği için genellikle kuyruğa girmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Genellikle çocuklarının maaşı makinelerden çektiğini vurgulayan Muti, "İş bana kalırsa ben kuyruğa giriyorum. Ben ATM'den çekersem sanki işlem eksikmiş gibi geliyor. Bir de televizyonlarda gösteriyor, kartla çekerken insanların paralarını nasıl dolandırdıklarını. En iyisi eline paranı alacaksın. Cebine koyacaksın." ifadelerini kullanıyor.


Aydın Hızlıca - Selim Kuvel
Zaman
 
akıl alıcak gibi değil,maaş almanın sosyal bi aktivite olmasına ise yorumsuzum
 
yaw benim dedemde bankamatikten cekemiyo,illa banka görevlisinden alcakmıs parasını,bankamatik eksik verirse nası ispat etcem kimle konuscam derdimi diyo, bi bakımdan da haklı..
 
Emekli kuyruğu adamların en büyük eğlencesi....
 
belli bi yaştan sonra dawranısları alışkanlıkları değiştirmek çok zorlaşıyo tabi
 
Geri
Üst