En İyi 10 Kadın Fotoğrafçı

muratcolez

New member
Katılım
28 Nis 2007
Mesajlar
9,287
Reaction score
0
Puanları
0


En iyi 10 kadın fotoğrafçı


MADDELEYEN: Selda (Dinemiz) Dölekoğlu

Fotoğraf meraklısı bir kadın olarak sevdiğim kadın fotoğrafçıları maddelemek epeydir aklımdaydı. Nihayet bir kısmını yazabildim. Fotoğrafçılar belli bir sıraya göre sıralanmadı, aklıma gelen sırada yazdım. Eminim listede neden yok denecek daha çok sayıda başarılı kadın fotoğrafçılar var. Şimdilik aklıma gelenler bunlar oldu. Bu yazı 1. bölüm olsun. Her fotoğrafçının bir kaç ünlü eserine yer verdim, her maddeden sonra tıklayıp büyük halini görebilirsiniz.

en_iyi_10_kadin_fotografci.jpg



1 - Dorothea Lange; 1895 doğumlu bir Amerika’lı fotoğrafçı; döneminin en önemli belgesel fotoğrafçılarından biridir. Ressam Maynard Dixon ile evlendi ve 2 erkek çocuk sahibi oldu. 1965’de hayatını kaybetti. Lange ; 1929’da başlayan Büyük Ekonomik Bunalım’a dikkat çeken belgesel fotoğraflar çekti. Amerikan Çiftçi Güvenlik Örgütü’de çalışarak projenin başarıya ulaşmasında büyük katkı sağladı. Göçmen işçileri ve içinde bulundukları sefaleti çarpıcı bir şekilde yansıtan fotoğrafları kamunun büyük ilgisini çekti. “Amerikan Toplumu Fotografik Çalışması” projesi ile Gugenheim ödülü aldı. Uzun bir süre Life dergisi için fotoğraf çekmeye devam etti. Belgesel fotoğrafçılığın en önemli idollerinden biri olan Lange şöyle der: “Bir kişi, yarın sanki kör olacakmışcasına fotoğraf makinesini kullanmalıdır.”


dorothea_lange.jpeg



langemix1.jpg



2 - Julia Margaret Cameron; 1815 doğumlu İngiliz fotoğrafçı, 19 yüzyılın en ünlü portre fotoğrafçılarından biridir. Fotoğraf çekmeye 40 yaşından sonra başladı ve hayatının büyük bir kısmını Sri Lanka’da yoksulluk içinde geçirdi. 1879’da hayatını kaybetti. Kendisine hediye olarak verilen bir fotoğraf makinası ile fotoğrafa başladı. Yakın çevresi; fotoğrafın onda bir takıntı olduğunu söylemiştir. Pek çok ünlünün fotoğraflarını çekti. Portrelerinde her zaman görünmez bir imza olmuştur. Fotoğraflarında “soft-focus” adı verilen optik müdahaleyi yoğun bir biçimde kullanmıştır. Bu yöntem ile odellerini masalsı bir biçimde fotoğraflamış ve bir çok fotoğrafçıya esin kaynağı olmuştur.

julia_cameron.jpeg



julia_margaret_cameron-mixx1.jpg



3 - Francesca Woodman; 1958 doğumlu Amerikalı fotoğrafçı. Sanata meraklı bir ailede büyüyen Woodman 13 yaşında fotoğraf çekmeye başladı. Fotoğraflarında malzeme olarak kendi bedenini kullandı. Oldukça etkileyici anlamlar yüklediği fotoğrafları aslında iç dünyasını gözler önüne seriyordu. 10 yıl gibi kısa bir fotoğraf yaşamı olsa da, yüksek bir binanın penceresinden atlayarak hayata veda etse de geride çok derin ve çok gerçek fotoğraflar bıraktı.

francesca_woodman.jpeg


woodman1.jpg



4 - Alexandra Boulat; 1962 doğumlu Fransız fotomuhabir. Paris’de sanat tarihi okudu, fotomuhabir olarak Time, Newsweek, National Geographic ve Paris-Match için çalıştı. Arnavutluk, Endonezya, Irak gibi dünyanın en tehlikeli bölgelerinde, savaşın tam ortasında fotoğraflar çekti. Sadece olanı görüntülemek değildi yaptığı, savaşın öteki yüzünü gözler önüne serdi. 2007 yılında hayatını kaybetti.


alexandra_boulat1.jpeg


langemix1.jpg




5 - Diana Arbus; 1923 doğumlu Amerikalı fotoğrafçı. Zengin bir yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 18 yaşında Allan Arbus ile evlendi ve bu sayede fotoğrafa başladı. Bir süre kocası ile birlikte moda fotoğrafları çekse de boşandıktan sonra kendi tarzını yakaladı. Toplumun güzellik anlayışının dışında kalan ve Diana Arbus’a göre gerçekten özel olan insanları fotoğrafladı. Cüceler, dawn sendromlu çocuklar, gelişim bozukluğu olan insanlar, akıl hastaları, travestiler fotoğraflarına konu oldu. Bu seçimi O’nu dönemin fotoğrafçılarında çok ayrı bir yere taşıdı. Bir çok ödül aldı ve ciddi bir üne kavuştu. Hatta hayatını konu alan bir sinema filmi dahi çekildi. Arbus 1971 yılında intihar etti. İntiharının sebebi hala bilinmezken o anları fotoğrafladığı iddiaları da hala kesinleşmedi.


diana_arbus.jpeg



arbus-mix1.jpg



6 - Annie Leibovitz; 1949 doğumlu Amerikalı fotoğrafçı. Kalabalık ve birbirine çok düşkün bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Üniversitede okurken katıldığı fotoğraf klübü sayesined hayatı değişti. Uzun yıllar Rolling Stones dergisi için çalıştı, ancak uyuşturucu kullanmaya başlaması ile ailesi ve arkadaşlarının desteği ile Vanity Fair dergisi için mode çekimleri yapmaya yöneldi. Annie’nin Susan Sontag ile dostluğu O’na pek çok şey kazandırdı. Sontag’ın son nefesine kadar hatta ölümünden hemen sonra bile onu tutkuyla fotoğraflaması, herşeyi geride bırakıp onunla savaşın ortasına Bosna Hersek’e gidip fotoğraf çekmesi onun için ne kadar önemli bir dost olduğunun bir kanıtı. Fotoğrafçı halen Vanity Fair dergisi için çekimler yapmakta ve geri kalan zamanını çocuklarıyla geçirmekte.



annie_lebovitz.jpeg


annie-mix1.jpg




7 - Ruth Bernhard; 1905 doğumlu Alman fotoğrafçı. Berlin’de sanat eğitimi aldı, fotoğrafçılık ile daha profosyonel anlamda ilgilenebilmek adında Amerika’ya yerleşti. Burada Edward Weston ile tanıştı ve onun yanında yetişti. Bir süre portre çalıştı ama sonra nü fotoğrafçılığa yöneldi. Dünyanın en ünlü ve saygın müzelerinde fotoğrafları sergilendi. Çok sayıda fotoğrafı önemli koleksiyonlar arasında yer aldı ve Dünyanın en iyi nü fotoğrafçılarından biri olarak kabul edildi.
2005 yılında tam 100 yaşında hayatını kaybetti.


ruth_bernhard.jpeg



ruth-mix1.jpg




8 - Imogen Cunningham; 1883 doğumlu Amerikalı fotoğrafçı. İlk kamerasının 18 yaşında alsa da bir süre sonra fotoğrafa olan ilgisini kaybetti. Ancak Üniversitede bir Kimya profesörü ile fotoğrafçılığın kimyasalları ile ilgii araştırma yaptı. Edward Curtis ile tanışıp tekrar fotoğraf çekmeye başladı. Birlikte bir fotoğraf stüdyosu açtılar. Bu sürede Cunningham portre fotoğrafları çekti. Alfred Stieglitz, Edward Weston, Ansel Adam gibi fotoğrafçılarla tanışığ Grup F/64ü kurdu. Uzun bir süre bitki, çiçek, botanik, doku ve endüstriyel fotoğraflar çekti. Çok sayıda ödül aldı, bir çok sergi açtı. Dünyanın en önemli fotoğraf insanlarından biri olarak tarihe kaldı.


imoagen_cunningham.jpeg


imogenmix1.jpg





9 - Catherine Leroy; 1945 doğumlu fransız gazeteci ve savaş fotoğrafçısı. 21 yaşında savaşa gitmek üzere Laos’a tek yön bilet aldı, yanında biraz para ve Leica’sı vardı Vietnam savaşını çok çarpıcı şekilde fotoğrafladı. Erkeklerin kıskanacağı kadar cesur bir gazeteci ve fotoğrafçı oldu. The Last Patrol filmini çekti. Life dergisine defalarca konu oldu. 1970′li yıllarda Somali, Afganistan, Libya, İran, Irak, Lübnan gibi çeşitli ülkelerdeki savaşlarda fotoğraf çekti. 1976′da Beyrut sokaklarında süren çatışmalarda çektiği fotoğraflarla Robert Capa Fotoğraf Ödülünü alan ilk kadın fotoğrafçı oldu. 2006 yılında kanserden hayatını kaybetti.


catherine_leroy.jpg


leroy-mix1.jpg



10 - Semiha Es; 1913 doğumlu Türk fotoğrafçı. Ünlü gazeteci Hikmet Feridun Es’in eşi ve dünyanın ilk kadın savaş fotoğrafçısı. Fotoğrafa kocasının röportaj seyahatlerine katılarak başladı ve 50 yıl boyunca makinasını elinden hiç düşürmedi. Eşi ile gittiği Kore’de savaş fotoğrafları çekti, çatışmaların ortasında kalsa da işinden vazgeçmedi. Ancak Semiha Es’in çektiği fotoğraflara ben ulaşamadım. Bu çok ironik ne yazık ki…


semiha_es.jpeg



 
hakkını verıolarmıs :goz:
 
tşkrler harika paylaşım.....
 
Geri
Üst