En İyilerin Sırları - 2

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
Dünyanın en iyi 25 şirketinin, "iş yönetimi" konusundaki sırları açıklandı. Şimdiye kadar çoğu hiç bilinmeyen bu sırlar, iş dünyasında devrim yaratacak nitelikte. Önceki yazımda başladığım ve dokuzunu anlattığım "iş yönetimi sırları" konusuna devam ediyorum. Şirketler bu tecrübeleri edinmek için yıllar vermiş ve bu uğurda büyük para harcamışlar. Amerika´da bu konuyu inceleyen "Business 2.0" kapışıldı. Üstelik, açıklanan sırlar iş dünyasında halen uygulanan politikaları içeriyor.

Gelelim şirketlerin "iş sırları"na:
Gore: Şirketin 6800 çalışanının tümü, kartvizitlerinde aynı unvanı, "ortak (associate)" unvanını kullanıyor.

Men´s Warehouse: Amerika´da mağazalardan çalınan mallar yıllık 31 milyar doları buluyor. Bu hırsızlıkların çoğunun bizzat şirketlerde çalışanlar tarafından yapıldığı hesaplanıyor. Şirket, bu kaybı önlemek için yepyeni bir politika geliştirdi. Çalışanlara, mağazalarının kârlılık durumuna göre üç ayda bir bonus veriliyor. Böylelikle hırsızlık yapan, kendisinden veya arkadaşlarından çalmış oluyor.
Egon Zehnder: Dünyanın dördüncü büyük iş bulma firması olan Egon, 38 ülkede 900 kişi çalıştırıyor. Çalışanlar, müşterileri arttıkça ve arkadaşlarına yardım sağladıkça puan topluyor, bir süre sonra da başarıları ölçüsünde şirkete ortak oluyorlar. Firmada çalışılan süre için de puan kazanılıyor. Değerlendirmeyi ise, asgari beş yıl çalışarak firmaya ortak olmuş olan çalışanlar yapıyorlar.

Mesajla açıklanıyor

Microsoft: Bilindiği gibi, firma dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi. En önemli problemi de geliştirdiği yazılımlarda rastlanan hataların ve böceklerin (bugs) yok edilmesi. Aynı zamanda, yeni yazılım sürümlerinin en kısa süre içinde piyasaya sürülmesi de çok önemli. Bunun için, programcılar ve çalışanlar arasında bir yarışma programı düzenlemişler. Programcılara bir miktar şirket hissesi verilmiş. Çalışanlar, yeni nesil programın piyasaya sürülme tarihine denk gelecek biçimde, programcılardan hisse almaya başlamışlar. Süre kısaldıkça, programcıların elindeki hisselerin değeri artmış. Sonuçta, yeni nesil programın hatasız olarak piyasaya sürülme zamanı altı ay kısalmış.
Google: Üç yılda iki misli büyüyen şirket, bu başarıyı 5800 çalışanının, şirketin koridorlarına yerleştirilen beyaz tahtalara diledikleri mesajı yazabilmelerine bağlıyor. Verilmek istenen mesaj, "Google´ın bir gün dünyayı yönetmek için planı var" mesajı. Herkesin küçük katkısının sonuçta, büyük bir hedefe hizmet ettiğini vurguluyor ve çalışanların şirkete coşkuyla bağlanmasını sağlıyorlar.

Bölüşülen bonus büyüttü
SAIC: Bölüşülen bonus sistemi sayesinde şirket katlanarak büyüyor. Sistemde, satış elemanları asıl bonusu alıyor. Bonusun bir bölümü azalan biçimde üstlere yansıtılıyor. Bu piramit sistemi sayesinde, hem üst yönetim hem de savaş alanındakiler birbirlerini desteklemek zorundalar.

Intel: İntel´de çalışanlar firmadan ayrılırken, kendilerine birer bilgisayar, yazıcı ve ücretsiz internet servisi veriliyor. Ayrılanlar sürekli şirketi izleyip üç ayda bir üst kademe yöneticileriyle bir araya geliyor ve şirketin yeni stratejilerini tartışıyorlar. Kısacası, emekli olanlar aileden atılmıyor; onların fikirlerinden de faydalanılıyor. Bu biçimde değerlendirilenlerin sayısı şimdilik 1200 civarında.
Mozilla: İnternet sağlayıcısı olan bu şirketin 160.000 üyesi ve 150 milyondan fazla kullanıcısı var. Şirketin bu hale gelmesini geçen yıl bedava olarak sundukları "kutlama kart örnekleri" sağlamış. Bunlar arasında, 30 saniyelik video filmleri bile var.
Konuya devam edeceğim.

Yaman Törüner

Milliyet / 29.04.2006
 
Geri
Üst