Tonya'da "En beğenilen ev kadını" seçilen Fadime Nine 50 yıl sonra yayladan ilçeye döndü
Trabzon'un Tonya ilçesinde şubat ayı içerisinde yapılan ve tartışma yaratan ankette "en beğenilen ev kadını" seçilen, bölgede "Fadime Nine" olarak bilinen 81 yaşındaki Fatma Kayacı, yaklaşık 50 yıldır yaşadığı yayladan ilçeye döndü.
Tonya Belediyesi tarafından şubat ayında ilçenin 93. yıl kurtuluş yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen "İlçenin En'leri" anketindeki "En beğenilen ev kadını" sorusu tartışma yaratmış, bazı vatandaşlar, "Bir erkek benim eşimi en beğenilen kadın olarak yazarsa kavga çıkar" şeklinde tepkiler göstermişti. Anket sonucunda ilçe halkı 81 yaşındaki Fatma Kayacı'yı "En beğenilen ev kadını" olarak seçmişti.
İlçede çok sevilen ve "Fadime Nine" olarak tanınan Fatma Kayacı, geçtiğimiz günlerde yaklaşık 50 yıldan beri yaşadığı Karakısrak Yaylası'ndan ilçeye dönerek Kaleönü Mahallesi'nde muhtar tarafından kendisine tahsis edilen evde kalmaya başladı. Artık eskisi gibi hızlı yürüyemediğini, zaman zaman hasta olduğunu belirten Fatma Kayacı, "Artık eskisi gibi iş yapamıyorum. Sık sık hastalanmaya başladım. Eskiden hastalık nedir, doktor nedir bilmezdim. Yürüyerek yaylaya gidip gelirdim. Ama artık bacaklarım da ağırmaya başladı. Bu nedenle akrabalarım da çok ısrar etti. 50 yıl yaşadığım evi terk etmek hiç kolay olmadı, ama başka çarem yoktu" dedi.
Kaleönü Mahallesi Muhtarı Yusuf Kurt, "O bizim sembolümüz, çok güçlü, güleryüzlü bir kadın, herkes onu anası, ablası, teyzesi bilir. O nedenle sahip çıkar. Benim de böyle bir imkanım vardı, evimi ona tahsis ettim" dedi.
BAŞKAN: "BUNDAN SONRA BİZ BAKACAĞIZ"
Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt da Fatma Kayacı'nın yaşlandıkça sağlığının bozulduğunu belirterek, "Ama emsallerine göre çok sağlıklı, şu anda bile kilometrelerce yol yürüyebiliyor. Fakat kışın yaylanın yolu yağan kar sonucu ulaşıma kapanacak, şimdi hasta olsa ne olacak? Vücut artık eskisi kadar dirençli değil, sonuçta 81 yaşında. O nedenle kendisini ikna ettik. Bundan sonra ona biz bakacağız" dedi.
İlçenin bin 800 rakımlı Karakısrak Yaylası'nda anne ve babasıyla yaşamaya başlayan ve bugüne kadar hiç evlenmeyen 'Fadime Nine', anne ve babasının ölümü, yakınlarının ilçeye ve köye göç etmelerinin ardından 27 yıldır yaylada tek başına yaşıyordu. Yaylanın kışın yolunun kapanması sonucu 6 ay burada mahsur kalan kadın, baktığı ineklerin sütü, bundan elde ettiği peynir ve yağ ile tavuklarının yumurtalarıyla besleniyor, ekmeğini de kendi yapıyordu.
Habertürk