En kısa sürede cevap gerek :(

yasinbatur

New member
Katılım
1 Şub 2009
Mesajlar
1
Reaction score
0
Puanları
0
Arkadaslar acil cevap lagzım aksama mıras paylasacagız.Sımdı annem ve dayım ıkı kardes dedem 1988de vefat edince mıras olarak faal konumda bı ıs yerı bırakmıs dayım bu ıs yerını bu zamana kadar calıstırmıs epeyce bı mal varlıgı olmus ama şu güne kadar annem hic bir şekilde bısey talep etmemıs ve dayım sımdı sadece tapuyu bolusmeyı teklıf edıyor kanunan ne yapabılırız veya bu ıs yerının calıstırılması veya ıs yerı mıras oldugu ıcın annem kendı payının karsılıgında arsa kirası talep edilebilinir mi.Site kuruclarına ve ilgilenenlere teşeşükler.

Arkadaslar acıl cevaba ıhtıyacım var okuyan arkadasların bı fıkrı varsa paylasırsa sevınırım.
 
sizin durumunuzda iştirak halinde mülkiyet söz konusudur. yani miras bir bütün olarak bütün mirasçılara kalır. ve miraz paylaşılmadan herhangi bir mirascı kalan miras üzerinde hiç bir hak iddia edemz ve kendi hissesi üzerinde tasarrufta bulunamaz.

gelelim senin soruna

sizin ilk yapacağınız şey dayınla normal yolardan anlaşmaya çalışmak ve dayının bu güne kadar o işletmeden kazandığı bütün paranın tarısını istemek. dayında tabiki buna yanaşmayacaktır.

ozaman en kısa sürede bir avukata başvurup olayı mahkemeye götürmeniz gerekir. ve çok büyük ihtimalle kazanırısnız. ama biraz uzun sürer. çünkü o işletmenin geliri gideri kazancı hesaplanır, dayın itiraz eder falan da filan. ama bu işi en kısa sürede bitirmeniz sizin yararınızadır.


ve kesinlikle sadece tapunun paylaşımı gibi bir uzlaşmaya gitmeyin. dayın biraz kurnazlık yapıor.



kolay gelsin.
 
Anneniz bu zamana kadar hiçbirşey talep etmemiş olsa bile miras hakkının %50'si kendisine aittir ancak dayınız bu işletmeyi devam ettirdiği için Zerkli kardeşimin de dediği gibi dayınızla anlaşma yoluna gitmeniz gerekmektedir.
 
Zerkli'nin de dediği gibi sizin durumunuzda iştirak halinde mülkiyet söz konusudur. yani miras bir bütün olarak bütün mirasçılara kalır. ve miraz paylaşılmadan herhangi bir mirascı kalan miras üzerinde hiç bir hak iddia edemz ve kendi hissesi üzerinde tasarrufta bulunamaz.

Murisin geride bıraktığı malların, hakların, borçların ve mükellefiyetlerin tamamına TEREKE adı verilir.
Sözü edilen işletme de TEREKEYE dahildir.

Vaktinde önlem alınmayışı hayli önemli bir hata..
Fakat şu durum var; Mahkemece atanacak bilirkişiler o işletmenin emsalleri ile mukayesesini yaparak mirasın açıldığı (murisin vefat ettiği) günden bu yana o işletmeden en az ne kadar gelir elde edilebileceğini belirleyebilir. Taksim gerçekleşmeden mirasçılardan birinin terekeye ait bir maldan elde ettiği gelir SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME olarak değerlendirilir. Sebepsiz zenginleşmede 1 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Fakat, işletmeye mirasçılardan birisi tasarruf ettiğine göre ve bu tasarruf halen devam ettiğine göre zamanaşımı süresi henüz başlamamıştır.

O halde ne yapılmalı?

1) Öncelikle mirasçılardan birisi TEREKENİN TESPİTİNİ talep etmeli. O talepte işletmenin ne zamandan beri kimin tasarrufunda olduğu da belirtilmeli, delilleri de bildirilmeli.. Görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.
2) Terekenin tespiti ile eş zamanlı olarak TEREKEYE TEMSİLCİ ATANMASINI da mahkemeden isteyebilirsiniz. Burada da görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.
-
Bunlar ne işe yarar?
Her şeyden evvel terekeye dahil bir malda tasarruf eden mirasçıyı çok ciddi biçimde baskı altına alır. Geçmişe dönük gelirlerden de kendi rızası ile pay vermesini sağlar.
Tabi burada uyanık olmak gerek; şu kriz döneminde elinize nakit para tutuşturacak diye beklemeyin. Borçlanma için senet falan verirse hemen kabul edin. Çünkü Türkiye koşullarında böylesi bir alacağın tespitini ve hüküm altına alınmasını sağlamak için açılacak davalar 4-5 yıldan evvel sonuçlanmaz. Sonuçlansa bile yarım yamalak hükümler ortaya çıkar. Bu nedenle havadaki 100 kuştan elimdeki 1 kuş iyidir mantığı ile hareket etmek gerek:)
 
Geri
Üst