Esas Sorun!!!

darksage

New member
Reaction score
0
''PKK'lı teröristin düşman olduğuna, elinde silah dağa çıkan adamla silahla karşılık vermek gerektiğinden şüphe duymayan biri olarak söylüyorum bu söyleyeceğimi: Yine de, o dağa çıkan adamı hangi sebebin dağa çıkarttığına, 23 yıla sığan 25 binden fazla PKK'lı ölüye rağmen o örgütün hâlâ nasıl dağa çıkacak adam bulduğuna da kafa yormak gerekmez mi?
Evet Barzani'ye kızıyoruz, Amerika'ya kızıyoruz. Kızalım da. Ama öfkemiz gözümüzü ve aklımızı karartmasın, PKK ile mücadelenin tek cephesi dağlarda yapılan operasyonlar, sınır ötesine geçip PKK'nın yanı sıra başkalarını da cezalandırmak değil. Hatta bence bu esas cephe bile değil. Esas cephe, PKK'nın dağa insan çıkaramamasını sağlayacak yöntemlerde.
Bir haftayı aşkın süredir Türk ordusu uzun yılların en büyük ve kapsamlı sınır ötesine de uzanan sıcak takip operasyonunu yapıyor. PKK'nın kayıpları şimdiden bu çapta bir örgüt için çok yüksek noktalarda ve herhalde daha da yükselecek.
Ama biz PKK'nın insan kaynağını kesecek siyasi, ekonomik ve kültürel önlemleri almamakta ısrar ediyorsak, daha bu çeşitten çok operasyonlar göreceğiz. Sadece Kuzey Irak'ı değil, bütün Irak'ı işgal etsek de göreceğiz maalesef.''
İSMET BERKAN'ın 30.10.2007 tarihli yazısından ALINTIDIR

Ülkenin içinde bulunduğu durumu özetleyen ve neyin çözüm olacağına çok iyi işaret eden bir yazı olmuş. Bu konunun daha güzel nasıl açıklanabileceğini bilmiyorum, bilemiyorum...

+Lütfen bu yazıyı askeri boyutla ele almayın dikkat çekmek istediğim; sorunun nereden ve nasıl çıktığı!!!

Türkiye teröre karşı silahlı savunmayı ve saldırı en başarı şekilde yapmıştır. Fakat teröre siyasi ekomik ve kültürel alanda darbe vurulamamıştır. Bu yüzden Türkiyedeki Terör bir artıp bir sıfır noktasına gelmekte.

ırağa yapılacak olan harekattan sonra çok iyi bir terörle mücadele programı yapılması gerekiyor. İlk başta doğu ve güneydoğuda ki halka birliği bütünlüğü aşılamak. teröre yabancı ülkeler tarafından verilen yardımın engellenmesini sağlamak.

Biz ırağa girer teröre büyük darbe vururuz fakat. Arkasından dağa çıkacakları engelleymedikce bu olay bitmez.
İş Türkiyeyi Yönetenlerde bitiyor..

Asıl sorun yürütülen politik anlayışta bitiyor atalarımız bi zamanlar yetmiş milleti bi arada tutabiliyorken şimdi bizlere ne oldu da yüzyıllardır kardeşlik bağlarıyla içli dışlı olduğumuz kürt kardeşlerimizle bile savaşmadan birarada yaşayamıyoz.Bu sorunun cevabı tarihte yatıyo siyasilerimiz bunu çok iyi araştırmalı ve atılması gereken adım herneyse politik, ekonomik, kültürel biran önce atılmalı..

Yukarıda yazılanlara katılıyorum ama o kadarla kalmamalıdır.Orda savaşanlar sana savaş tutanlar sadece Kürt değil ıraklı, suriyeli, ermeni hatta iranlı, kuzey ıraklı kürt peşmerge karışık bi yer. Bunlara yönetenler istihbarat servisleri. Sen oraya 150000 asker değil 200000 asker yığsan yine başa biteremessin köklerini kurutmak için 200 kişilk sağlam istihbaratın olsun yeter sadece orada konuşlandırılsın her türlü güç para bunlara verilsin.Terör askerle değil güçlü istihbaratla önlenir.

Asıl sorun yürütülen politik anlayışta bitiyor atalarımız bi zamanlar yetmiş milleti bi arada tutabiliyorken şimdi bizlere ne oldu da yüzyıllardır kardeşlik bağlarıyla içli dışlı olduğumuz kürt kardeşlerimizle bile savaşmadan birarada yaşayamıyoz.Bu sorunun cevabı tarihte yatıyo siyasilerimiz bunu çok iyi araştırmalı ve atılması gereken adım herneyse politik, ekonomik, kültürel biran önce atılmalı..

Evet asıl sorun bencede ekonomik boyutta bitiyor. Yanlış hatırlamıyorsam Celal Bayar'ın meclis kürsüsünden yaptığı konuşma şöyleydi:

''Biz devlet olarak oralara gidip yatırım yapmazsak kar amacı güden özel sektör hiçbir zaman oralara gidip yatırım yapmaz''

Peki bu sözün üstüne ne yapılıdı ekonomide ??? Bütün KİT'ler ve KİK'ler Kapatıldı!!! Ülkenin doğu bölgesinde (kastedilen Ankaranın sağ tarafıdır) özelleştirilen kitlerden sadece bir tanesi hala çalışmaktadır diğerleri ise kapatılmıştır!!!

Bütün bunları da göz önüne alırsak Özal hükümetinden itibaren terörün niye başladığını anlamamız daha da kolaylaşır !

Niye dağa çıktılar?niye dağa çıktılar?Sebep ekonomik öyle değil mi?
Türkiye'nin batısındaki herkesin işleri tıkırında değil mi?hiçbirimiz işsiz değiliz öyle mi?hiçbirimizin cebinde para eksik olmaz tabiiki,hiçbirimiz Devletimizin hiçbir kazığını yemedik,parasını ödeyemediğimiz zaman elektriğimiz-suyumuz kesilmedi değil mi?5 yıldızlı sigorta hastanelerinde muayane sırası beklerken ölmedik,Şehirlerde yaşam sudan ucuz zaten aslında paraya bile gerek yok herşey bedava bize.
Fazla zamanınızı almak istemem arkadaşlar,diyeceğim;tüm TÜRK halkının ekonomik sıkıntıları,eğitim,sağlık vb.sıkıntıları had safhadadır ama hangimiz birer uyduruk bağımsızlık haritası,bir sözde bayrak bastırıp,elimize silah alıp devletimize isyan etmeyi düşündük?

ksk_chief haklısın da biz de dağa çıkan terörüstlere doğru yapıyorlar ya da haklı demiyoruz,ama gözle görünür bi geri kalmışlık var doğu vilayetlerinde bu ülkeyi bölmek isteyenlere koz oluyo.Derdimiz bu kozu onların ellerinden almak.Bu kozu onların ellerinden alamadığımız sürece dağa çıkan kandırlmış insanlarımızın sayısını azaltamayız.Dağa çıktıktan sonra artık herşey için çok geçtir onlar için tek yok askeri müdahaledir ne olursa olsun ülkeye ihanet edenler cezasını en ağır şekilde ödüyecektir zaten ödemekteler...

Kürt vatandaşlar, okullara mı alınmıyor, üniversitelere mi alınmıyor, hakim, savcı, doktor, mühendis, öğretmen mi olamıyor? Serbest ticaret yapması, istediği yerde iş kurması, fabrika açması mı engelleniyor?
Siyaset yapması, siyasi partilerin yönetim kadrolarında görev alması, milletvekili olması, bakan olması ve hatta Reisicumhur olması mı engelleniyor?
Hastanelerde, adliyede, devlet dairelerinde ayrı muamelemi yapılıyor?
Söyler misiniz bunların hangisi Kürt vatandaşlara uygulanıyor?
Kürt vatandaşların Ankaralı, Çorumlu, Kastamonulu, Yozgatlı, Kahramanmaraşlı, Edirneli, Trabzonlu ... vatandaşlarından daha mı az haklara sahipler?
İç Anadoluda benim köylüm günde 1 doların altında gelirle yaşam mücadelesi veriyor.Onunda çocukları okula gitmek için km lerce yol katediyor.Eşimin köyüne elektrik bundan 12 yıl önce gelmiş.Ama oralarda hiç kimse silahı kapıp dağa çıkmıyor.
Hadi bizim topraklarımızda yaşayan kürt kökenli vatandaşlarımız aç kaldı ezildi horlandı kabul.Peki Irak'takilerin ne sorunları vardı ABD ile birlik olup ekmeğini yedikleri ülkeye ihanet ettiler.Ya İran daki kürtlerin zoru neki PEJAK yine ABD desteği ile rejimin başına bela oldu.
Bu gün içinde yaşadığımız bölgede kürt sorunu uluslararası bir sorun olma niteliği taşıyor. Bölgede yaşayan kürtlerin bir bölümününün emperyalistlerin maşası olma, emperyalizme uşaklık etme sorunu var.
Kürtlerin, aşırı nüfus artışı sorunu var. Bunun da işsizlik ve kalkınmaya negatif etkisi var.
Eğer PKK terörü nedeniyle kaybedilen 150 milyar dolar, ülke kalkınmasına harcansaydı, bu gün ülkemizin görünümü daha farklı olacaktı. Bu gerçeği neden göremiyorlar!
Doğu'ya yatırım yok diyenler.Orada terörden doğan can ve mal güvenliği zaafiyeti varken kim gidip yatırım yapar?Doğu kökenli işadamları bile ordan kaçarken kimi ikna edebilirsiniz orda yatırıma.Eğitim yetersiz doğru ancak düne kadar hizmet için giden eğitimcileri öldüren bizler miydik?
Kürtlere diğer vatandaşlarımızdan farklı muamele yapmak, ayrıcalık anlamına gelir.
Eğer Kürtler, kendi dillerinde eğitim yapmak istiyorlarsa, bu olmaz, hem de hiç olmaz.
ABD de, İspanyolca Üniversite açılması istendiğinde, temsilciler meclisinde, ÜLKENIN BÖLÜNMESİNE VESİLE OLUR diye bu teklif kabul edilmemiştir. Oysa Kaliforniya ve güney vilayetlerinde İspanyolca konuşulmaktadır. Buna rağmen İkinci dille bırakın eğitimi, üniversite bile tehlikeli görülmüştür ABD yöneticilerince..

Kürtlerin çoğunluğu da hayatlarından memnun ve PKK terörüne karşı olduğunu biliyorum çünkü yıllarca babamın görevi nedeniyle bölgede yaşadım.
Bakın lütfen bugün PKK nın dışında demokratikleşmeden söz eden o sözde aydın kesimin söylemlerine dikkat edin.
Artık bağımsız sözde Kürdistan yerine, demokratik cumhuriyette birlikte yaşamaktan bahsediyor, eski Kürt isyanlarını aşiretçi, gerici isyanlar olarak reddediyor, daha önce militarist ve sömürgeci olarak nitelediği Mustafa Kemal'i şimdi temel referansı olarak kullanıyor ve tek hedefinin kültürel haklardan ibaret olduğunu söylüyorlar..
PKK pisliğinin kendi mensupları arasında, kendi yayınlarında, kendi örgütsel yapılarında dahi Türkçe'yi kullandığını unutarak, dökülen bu kadar kanın hedefinin Kürt diline hak tanınması olduğunu söyleyecek kadar ikiyüzlüler.
PKK ve o sözde Kürt aydınlar bir yandan barış, birlikte yaşama, savaşa geçit vermeme gibi sloganları söylem olarak kullanıyor, diğer yandan on bine yakın silahlı gücünü dağlarda ölmek ve öldürmek maksatlı olarak eğitiyorlar..
Bir yandan amaçlarının demokratik cumhuriyette birlikte yaşamak olduğunu ileri sürüyor, diğer taraftan toplumda birlikte yaşamayı imkansız kılacak, kin ve nefret tohumları ekecek silahlı varlığını ve eylemlerini sürdürüyorlar..
Kürtler kardeşimiz aynı toplumda aynı sorunlar altında ezilip yaşam kavgası veriyoruz yoksulluğun ve az gelişmişliğin faturası 70 milyona birden çıkyor.bunun ötesinde bir kürt sorunu yok.Terör sorunu var.Terörle mücadelede hukuki bir mesele değildir. Çünkü ortada terör varsa, hukuk dışı bir olguyla karşı karşıyayız demektir. Böyle bir durumda, yapılacak şey askeri mücadeledir.

Öncelikle Sedapınar kardeşime çok teşekkürler,mükemmel tespitlerde bulunduğu için.
Elfevaid kardeşim,küçücük çocuktuk,evimizin semtinde aşağıki mahalle-yukardaki mahalle sürekli rekabet halinde idik,mahalle maçları-çamur savaşları vb.Bir gün böyle çocukça kavgaların birinde yaşıtım çocuklardan birisi bana aynen şöyle dedi(ömrümce unutamam)'''biz kürdüz oğlum,bir gün gelecek sizin bu evlerinizde biz oturacağız,hepinizin kökünü kazıyacağız'''
Şimdi daha 9 yaşında çocuğa (daha pkk falan yok iken)bu sözleri söyleten gerçeği bana açıklarmısın?

Öncelikle Sedapınar kardeşime çok teşekkürler,mükemmel tespitlerde bulunduğu için.
Elfevaid kardeşim,küçücük çocuktuk,evimizin semtinde aşağıki mahalle-yukardaki mahalle sürekli rekabet halinde idik,mahalle maçları-çamur savaşları vb.Bir gün böyle çocukça kavgaların birinde yaşıtım çocuklardan birisi bana aynen şöyle dedi(ömrümce unutamam)'''biz kürdüz oğlum,bir gün gelecek sizin bu evlerinizde biz oturacağız,hepinizin kökünü kazıyacağız'''
Şimdi daha 9 yaşında çocuğa (daha pkk falan yok iken)bu sözleri söyleten gerçeği bana açıklarmısın?

Tek kelime "ihanet"

benim bildiğim pkk 15 ila 20 yıldır var ama bölgedeki geri kalınmışlık asırlardır var yani daha önce öğretmenler veye polisler öldürülmüyordu orda peki o zaman niye az gelişmiş yada okur yazarlık az bir seviyede kaldı doğuda bunu bence tarihin başlangıcından bu güne kadar değerlendirmek lazım.zira 20 yıllık için yapılan analiz bizi yanlış sonuç ve fikirlere götürür.ve şunu da bilinki türklerin en sadık dostları her zaman kürtler olmuştur kurtuluş savaşında bizi hem araplar hem ermeniler hemde batıdaki etnik guruplar gibi satmadılar bu cumhuriyet için bizimle omuz omuza savaştılar sadakatlerini en kötü günde canlarıyla kanıtladılar ve bence kanıtlamaya devam ediyor bunu şehitlere bakarak anlayabiliriz.o yüzdendir ki bence türkün türkten başka bir de sadece kürtler dostudur(özellikle arapların bizi ingilizlere satması beni çok kızdırıyor o yüzden arapları pek sevmem)tarihteki iki isyan dışında bu iki halk bir birine asla silah çekmemiştir(ki tarihte türklerin bile bir biriyle defalarca savaştığını baz alırsak bu az bir rakam ve süreç demektir)

türkeler ve kürtler kardeştir bunu unutmayın tarihte defalarce kez bunu ispatladılar.

Karakabusu kardeşim,Kürtler tabiiki bizim kardeşimizdir.Ama bu son pkk ayaklanması,kürtlerin bize karşı tarihimizdeki ikinci değil 29.(yazı ile yirmidokuz)ayaklanmasıdır.bilgine.

konuyu ayrıntılı anlatırsan sevinirim.en azından hepimiz bilgileniriz.benim bildiğim bununla beraber ikitane.

karakabusu nun da dediği gibi olaya 20 yılı baz alarak bakmamak gerekiyo.Benim bahsettiğim aç insan herşeyi yapar bu pkk nın kullandığı en büyük koz.Pkk ile mücadele sadece bu bahsettiğimden ibaret demiyorum zaten başka başka sebepler de var...vatana ihanet düşüncesi aşılanan bi takım beyinleri yıkanmış kürtler zaten mevcut onlara karşı yapılması gereken şey eğitim sistemimizi daha etkin çalıştımak olmalı,türklerin de kürtlerin de kardeş olduğu gerçeği anlatılmalı,sen anlatmazsan sen onlara düşman gibi bakıp el atamazsan başkaları gelir onları kendine piyon olarak kullanır..Kısaca kürtlere karşı daha ciddi politkalar uygulanmalı sonuçta dağa çıkan terörüstler bile ülkemizin okullarında eğitim görüyorlar,demekki ekonomik sıkıntılarını çözmek tek çözüm değil bu soruna karşı başka şeylerde yapmak gerekiyo eğitim gibi kültürel diyalog gibi....

bence güney doğuya daha farklı bir eğitim sistemi getirilsin (nede olsa ağaç yaşken eğilir)ordaki insanlara anca okulda küçük yaştan itibaren bunu öğretebiliriz.

Karakabusu kardeşim,öncelikle böylesine düzeyli ve olgunca fikirlerimizi karşılıklı beyan edebildiğimiz için teşekkürler ederim.Tarihteki tüm kürt ayaklanmalarını en kısa zamanda yazacağım.
Benim demek istediğim,mesela bir örnek vereyim;Sıkı bir Kürt milliyetçisi olan Yılmaz Erdoğan'ı bilirsin muhakkak,kendisi geçen sene evlendi(Allah mutluluklar versin)Evlendiği eşi Belçim hanım'ı da basından,magazin sayfalarından,tv'den vb.tanırsınız.Kendisi Üniversite mezunu,yurtdışında yaşamış eğitimli bir hanımefendi.
Ve bu sene yurtdışındaki bir film festivalinde konuştuklarından bir söz''Dedemin intikamını er geç bu devletten alacağım''(dedesinin kim olduğunu biraz araştırırsanız çok kolayca bulursunuz)
Yüksek öğretim,para,şöhret bile bu kini yok edemiyorsa nedir bunun ilacı?
Ya da bu kin neden?biz kürtleri kendimize bu kadar düşman edecek ne yaptık?

Esas sorun koynumuzda beslediğimiz yılanın başını ezeceğimize onun ufak dişlerinden korkuyor olmamızdır, oysa ki kuyruğundan(!) tutup başını parçalarsak hemencecik çözülür. Bu budur.

Karakabusu kardeşim,öncelikle böylesine düzeyli ve olgunca fikirlerimizi karşılıklı beyan edebildiğimiz için teşekkürler ederim.Tarihteki tüm kürt ayaklanmalarını en kısa zamanda yazacağım.
Benim demek istediğim,mesela bir örnek vereyim;Sıkı bir Kürt milliyetçisi olan Yılmaz Erdoğan'ı bilirsin muhakkak,kendisi geçen sene evlendi(Allah mutluluklar versin)Evlendiği eşi Belçim hanım'ı da basından,magazin sayfalarından,tv'den vb.tanırsınız.Kendisi Üniversite mezunu,yurtdışında yaşamış eğitimli bir hanımefendi.
Ve bu sene yurtdışındaki bir film festivalinde konuştuklarından bir söz''Dedemin intikamını er geç bu devletten alacağım''(dedesinin kim olduğunu biraz araştırırsanız çok kolayca bulursunuz)
Yüksek öğretim,para,şöhret bile bu kini yok edemiyorsa nedir bunun ilacı?
Ya da bu kin neden?biz kürtleri kendimize bu kadar düşman edecek ne yaptık?

asıl ben teşekür ederim demekki demmeki artık biz bir yere vardık yani 20 yıl önce kendimize sormamız gereken soruyu bu gün soruyoruz -----ne olduda bu insanlar bizden nefret eder oldu--ne yaptık biz---yada ne yapmadık ki böyle oldu---soruların cevabını bulursak bence sorunun yarısını çözmüş oluruz ama olsun.geç olsun ama güç olmasın..gene beraber yaşayalım....

Karakabusu kardeşimin dikkatine,(Şimdilik sadece Cumhuriyet devrinde çıkan isyanlar)

Kutlu vatanımız Türkiye’de Kürtlerin çıkardıkları İsyanlar:....

Nasturi İsyanı: 1924 yılında Hakkari’de

Raçkotan ve Raman İsyanı: 1925 yılında Siirt, Sason ve Silvan’da

Şemdinli İsyanı: 1925 yılında Hakkari’de

Sason İsyanı: 1925 yılında Siirt’te

Şeyh Sait İsyanı: 1925 yılında Diyarbakır, Kulp, Varto, Bingöl ve Çapakçur’da

Beytüşşebap İsyanı: 1926 yılında Hakkari’de

Koçuşağı İsyanı: 1926 yılında Ovacık ve Hozat’ta

Mutki İsyanı: 1927 yılında Bitlis’te

Bicar İsyanı: 1927 yılında Hani, Lice ve Kulp’ta

Zeylan İsyanı: 1930 yılında Tendürek, Muratbaşı ve Erciş’te

Ağrı İsyanları:
Ağrı İsyanı: Mayıs 1926 yılında
Ağrı İsyanı: Eylül 1927 yılında
Ağrı İsyanı: Eylül 1930 yılında

Tunceli İsyanları:
Tunceli İsyanı: Mart-Ekim 1937 yılında
Tunceli İsyanı: Haziran-Ağustos 1938 yılında çıkmıştır.

Bütün bu isyanlarda isyan çıkaran Kürtlerin silahlı gücü 150 kişiden 5000 kişiye kadar değişmiştir. Şeyh Sait’te 5000 silahlı, Tunceli’de 3000 silahlı, Ağrı’da 800-1500 silahlı isyancının olduğu tahmin edilmektedir.

İsyanların bastırılması Tunceli’de yedi ay, Şeyh Sait’te 4,5 ay sürmüş, diğerleri de iki gün ile azami bir ay içerisinde bitirilmiştir.

ksk_chief kardeşim bilgilerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederim öncelikle.

1.si burda isyanları haklılığını savunmuyorum...
2.si bunların ingilizler tarafından tahrik edildiğini biliyoruz (özelikle şeh said isyan en başta gelir ve en geniş çaplı isyandır).diğerleri tarihte dahi hatırlanmaz bunlar bence birkaç gurupşuk çeteci veyahut eşkiyalardır tıpkı filimlerde gördüğümüz gibi.
3.sü bütün bunlar biryana(gerçi bir yana atmak hatalı olur ama)100 yıla yakın cuhriyetimizin hala bir kürt politikası yok.

ve sana bir soru cumhuriyet kurulmadan önce güney doğuya girmeye çalışan ingiliz ve fıransız ordusuna karşı koymak yerine neden iş birliği yapmadılar.pekala onlar için müthişbir fırsattı.
ama özellikle güney doğunun fıransız ordusuna neler yaptığı dillere destandır.yani neden ihanetin tam sırasıyken daha düzenli bir türk ordusu yokken bile türklerle milli mücadele girdiler sebep neydi dostum sebep.türkleri sevmeseler türklerin hakimetindeki bir toprağı neden canları pahsına korusunlar bana sebebi açıkla lütfen neden ihanet etmediler?

Geri