F1 hakkinda bilmek istediginiz hersey

berk

New member
Katılım
25 Haz 2005
Mesajlar
954
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
40
Konum
marmaris
. F1 Kuralları

Teknik Kurallar

Aracın Ebatları ve Ağırlığı

Aracın genişliği en fazla lastikler ve jantlar da dahil olmak üzere 180 cm olabilir.
Aracın uzunluğu en fazla 420 cm olabilir.
Aracın yüksekliği en fazla 95 cm olabilir.
İki tekerlek arası en fazla 140 cm olabilir.
Aracın yerden yüksekliği en az 5 cm olabilir.
Aracın ağrlığı pilot da dahil olmak üzere en az 600 kg olabilir.


Kanatlar ve Aerodinami

Kanatlar kesinlikle şasiye sabitlenmiş olmalı ve hava akımlarından dolayı hareket etmemelidir.
Arkan kanatların genişliği en fazla 100 cm, yüksekliği ise en fazla 30 cm olabilir.
Ön kanatlar, 50 kg'ı kaldırabilecek dayanıklılıkta olmalıdır ve en fazla 0.5 cm esneyebilir.


Motor

Motor hacmi 3000 cc'yi geçemez.
Silindir sayısı 10 ile sınırlandırılmıştır.
Her silindir en fazla 5 valf bulundurabilir. (Bütün takımlar silindir başına 4 valf kullanmaktadır.)
Motorun şarj edilmesi sırasında 'supercharging' ve 'turbocharging' yasaklanmıştır.
Motorun yapısı (özellikle şaftlar) çelik ve dökme demirden yapılmalıdır.
Pistonlar, silindir başı ve silindir yatakları yapay kimyasal bileşiklerden yapılamazlar (örneğin karbon fiber).
Egzoz sisteminin uzunluğu değişken olamaz.
Aracın startta ve pit stop çalıştırılması sırasında yardımcı başka bir alet kullanılabilir.
Hız sabitleyici pite girerken ve çıkarken bir de 1.- 2.- 3. viteslerde kullanılabilir.


Fren

Araçlar sadece hidrolik fren sistemini kullanabilir. İki hidrolik sistem bulundururlar, biri önde, diğeri arkada kullanılır.
Otomatik kilit sistemi 'anti-lock system' yasaklanmıştır.
Her tekerlekte en fazla 6 pistonlu fren kalibresi kullanılabilir.
Her tekerlek için bir disk kullanılabilir. Bu diskin kalınlığı en fazla 2.8 cm, dış çapı ise en fazla 27.8 cm olabilir.


Süspansiyon ve Yönlendirme

Araçların kullandıkları süspansiyon gerekli esnekliği sağlamalıdır.
Pilotun aracı iyi yönetebilmesi için süspansiyon çubukları çelik kablo ile araca bağlanmalıdır.


Lastik ve tekerlekler

Tekerlek sayısı 4 ile sabitlenmiştir.
Jantlar metallerden yapılmak zorundadır.
Ön tekerleklerin genişliği en fazla 35.5 cm, en az 30.5 cm,
Arka tekerleklerin genişliği en fazla 38.0 cm, en az 36.5 cm olmalıdır.
Bütün tekerlerin çapı 66.0 cm ile sabitlenmiştir.


İletim ve Vites Kutusu

Sadece ön tekerler direksiyona bağlı olmalıdır.
Otomatik vites kutusu yasaklanmıştır.
Spin atmayı engelleyici herhangi bir sistem kullanılamaz
Vites değiştirilmesi sadece pilot tarafında yapılabilir
Vites oranı sayısı en az 4, en fazla 7 olabilir(4 ileri-7 ileri arası).
Bütün araçlar geri vitesi olmalıdır.
Kalkış Kontrol Sistemi(Launch Control System) ve Çekiş Kontrol Sistemi() İspanya 2001 Grand Priz'sinden itibaren serbest bırakılmıştır.

Yakıt ve Yağ sistemi

Yakıt tankları FIA tarafından onaylanmış ve kauçuk-lastik'ten imal edilmiş olamalıdırlar(Kaza sırasında yakıtın dökülmesine engellemek amacıyla).
Yakıt tankları pilot ile motor arasında olmalı ve yakıt tankının yüksekliği en fazla pilotun koltuğunun 30 cm üzerinde Olabilir.
Takımlar kullanacakları yakıt ve yağ nümunelerini sezon başında FIA'nın teknik ekibine onaylatmaları gerekiyor. FIA tarafından onaylanmamış yağı kullanan takımlar cezalandırırlar ve o yarıştaki dereceleri silinip en sona gerilerler. Takımlar sezon içinde istediği sayıda değişik yakıt ve yağ kullanabilirler ama bu yağ ve yakıt örneklerinin FIA'ya
 
bayraklar

Damalı


Yarış sona erdiğinde sadece podyuma çıkan 3 pilota sallanır. (Yarış direktörünün belirleyeceği bir görevli tarafından)



Beyaz

Pistte güvenlik aracı veya ambulans varken sallanır. Ayrıca yavaşlayan bir aracı haber vermek için de sallanabilir.



Kırmızı

Eğer pisti engelleyecek büyük bir kaza oldugunda, olumsuz hava şartlarından dolayı yarış durdurulacaksa gösterilir. Pilotlar sıralamayı değiştirmeden durmak zorundadırlar. Yarış bu sıralamaya göre bitebilir yada aynı sıralamaya göre tekrar başlatılabilir.



Mavi

Bir pilot diğer bir pilota tur bindirirken kullanılır. Öndeki aracın bu uyarıya uyup yol vermesi gerekmektedir. Eğer uymaması durumunda tur yiyecek araca siyah bayrak gösterilebilir.



Sarı

Pistte tehlike yaratacak bir madde olduğu yada tehlike yaratacak bir kaza meydana geldiği zaman sallanır. Pilotların birbirini geçmesi yasaktır.



Yeşil

Sarı ve beyaz bayraktan sonra sallanırsa geçmek serbest demektir. Diğer durumlarda ise tehlikeli durumun bittiğini gösterir.



Sarı-Kırmızı


Aracın mekanik sorunu oldugunda gösterilir(Numarasıyla birlikte). Pilot ilk turda pite girmelidir.



Siyah

Aracın kurallara uymaması durumunda sallanır(Aracın numarasıyla birlikte) ve pilota ceza verileceği anlanımdadır. Pilot ilk turda pite girmek zorundadır.
 
berk bu paylaşım çok işe yarar...birçok kişi izliyor fakat net olarak birçok şeyi bilmiyor...eskiden yarış hakemliği yapıyordum son 1-2yıldır çok aktif değilim kuralları bilerek yarışı takip etmek daha çok zevk verir insana...
 
siyah kirmizi

Piste yağ ve yakıt döküldüğünde sallanır. Sarı bayrakla aynı görevde kullanılabilmektedir ama daha çok bu tehlikeli durum için uyarı niteliğindedir.


Siyah-Beyaz

Sportmenliğe uymayan davranışlarda bulunan pilotun araç numarasıyla birlikte sallanır. Bir nevi uyarı bayrağıdır. Eğer bu davranışlar devam ederse siyah bayrak sallanabilir




Pitstop

Yarışlarda araçlar lastik değiştirme, yakıt ikmali yapma ve bazı problemleri çözmek için pitstop yaparlar. Pitstop yerlerine gireken ve pitstopu bitirip çıkarken hızları sabit olmalı ve 60 km'nin üzerine çıkmamalıdırlar. Araç pitlerdeki kendi takımının bölümüne gelince ilk önce önden ve arkadan havaya kaldırılırlar. Bu arada önde bir görevli pilota şu an ne yapmasını anlatan bir tabela gösterir. Araç havaya kaldırılınca aynı anda lastikler değiştirilir ve yakıt ihmali yapılır.



Yakıt pomplaları saniyede 12 lt'ye kadar yakıt pompalayabilirler. Bir araca ne kadar yakıt konulacağı bir uzmanlık olayıdır. Çünkü takımın yarış stratejisi uzmanları, pilotun gideceği hıza(az yakılta daha hızlı gidileceği için), havanın durumuna, pistin durumuna, rakiplerinin durumuna ve daha sonra yapılabilecek pitstop durumuna göre bu miktarı belirtirler. Yarış statejisi yapmak gerçekten çok zordur ve bazen de büyük riskli kumar oynarlar. Buna örnek önceki yıllarda benzini bittiği için pistte kalan pilotlar gösterilebilir. Takımlar genelde yakıt ikmali için üç eleman kullanırlar. Bunlardan biri kabul edilen yakıt miktarını ayarlar, birisi hortumu tutar diğer ise en zor görevlerden birisi olarak hortumun ucunu aracın deposuna takar ve çıkarır. Yakıt ikmali sırasında hortum araca tatamen sabitlenmelidir ki bu yüksek basınçta çalışan pompa sayesinde yakıt çok az zamanda depoya girsin.



Pitstoptaki diğer önemli olay ise lastik değişimidir. Genelde kuru pist, ıslak zemin ve yarı-ıslak zemin lastiklerinin kullanıldığı Formula1'de havanın durumuna, aracın ve pilotun özelliklerine göre lastik seçimi yapılır. Genelde ana etken havanın ve pistin durumu olurken bazen aracın ıslak zeminlerdeki başarısı yada başarızlığı ve pilotun hangi şartlarda rakiplerinden daha iyi olduğu lastik seçimini de etkiler. Havanın durumunu bütün yakımlarda olan meteoroloji uzmanları, pistin durumunu ise özel pist uzmanları pistin yapısı, yağan yağmur miktarını göz önünde alarak yarış stratejisi uzmanlarına söylerler. Lastik seçiminde bazen, takımın ortak çalıştığı lastik firmasının uzmanları da yardım eder. Lastik değişiminde kullanılan eleman sayısı takımdan takıma değişebilmektedir. Genelde eski lastiği sökmek ve yenisini takmak için birer, yeni eski lastiği çıkarmak için bir, yenisini takmak için bir (bazen eskisini çıkaran ve yenisini takan aynı kişi olabiliyor) kişi toplamda ise 12 kişi çalışmaktadır. Ama depodan lastikleri getirmek için kullanılan elemaları da sayarsak bu sayı takımın bütçesine göre değişmektedir. Ama ortalama bütün takımlar, 3-5 kişi yakıt ikmali için, 12-16 kişi lastik değişimi için, 2 kişi önden ve arkadan kaldırmak için, 1 kişi tabelayı tutmak için, bir eleman da pilotun kaskındaki camı silmek için toplamda 19-25 elaman bulundurular.



Piststoplarda lastik değişimi ve yakıt ikmali haricinde olabilecek problemlere karşı mekanikerler de bulundururlar. Ayrıca, ön-arka kanat takılması, direksiyonun değiştirilmesi gibi görevleri de yerine getirirler.



Pitstopların zamanı takımın pitstop ekibinin performansına, problemin büyüklüğe ve alınacak yakıtın miktarına göre değişebilmektedir. Ama genelde bütün takımlar pitstopu 6 ila 10 sn arasında bitirirler. Sürenin genelde ana etkeni alınacak yakıt miktarıdır. Tabiiki pitstop ekibinin performans düşüklüğü ve araçta bir problemin olmaması durumunda. Eğer pitstop 10 sn'yi aşmış ise bu pilot ve takım açısından dezavantajdır. Bir pitstopun takıma zaman açısından maliyeti pitstop süresine (5-10 veya daha fazla sn) ve pitstop yolunun uzunluğuna bağlıdır. Çünkü pilotlar bu yolda belirli bir hızın üzerine çıkmadıkları için zaman kaybederler. Ortalama bir pitstopun bir pilota maliyeti 25-35 sn arasında değişebilmektedir
 
2005 Yılı Yarış Pistleri ve Yorumları


Avusturya-Melbourne


İlk Yarış 10 Mart 1996

Pist Uzunluğu 3.295 mil

Tur Rekoru 1dk 24. 125s ( M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 80.000 kişi

En yüksek hız 325 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1 : 24.408 - 2004

2005 Pole G.Fisichella, 3:01.460 Renault

2005 Podyum G.Fisichella R.Barrichello F.Alonso

Tur sayısı 58


Bunları Biliyormuydunuz?

1998, 1999 ve 2000 yıllarının sırlama turlarının ilk 3 ismi hep aynıydı: Hakkinen, Coulthard, Schumacher.
Johnnny Herbert, 2000 yılında tur tamamlayarak 1996, 1997 ve 1999 yıllarındakinden daha başarılı bir başlangıç yaptı.
Katıldığı ilk yarıştan puan alabilen 15. sürücü olan Raikkonen 2000, 16. sürücü olan Webber de 2002 de ilk puanlarını Melbourne de almışlardı..
Mark Webber; Jack Brabham, Tim Schenken ve Alan Jones’ dan sonra Formula 1’de puan alan dördüncü Avusturyalı oldu





San Marino - Imola



İlk Yarış 1952

Pist Uzunluğu 3.06 mil

Tur Rekoru 1dk 20.411s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 60.000 kişi

En yüksek hız 325 Km/h

Pole rekoru J.Button - 1:19.753 - 2004

Tur sayısı 62

Bunları Biliyormuydunuz?

Ferrari en son 1976 yılında sezonun ilk 3 yarışını kazanmıştı. 2000 yılında Imola’da Schumi’nin aldığı zafer ile bunu tekrarladılar.
2000 yılındaki yarış sırasında, gazetecilerin grevde olması nedeniyle, RAI, Imola’yı yorumsuz yayınladı


Almanya - Nürburgring



İlk Yarış 29 Temmuz 1951

Pist Uzunluğu 3.19 mil

Tur Rekoru 1dk 29.468s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 100.000 kişi

En yüksek hız 330 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1:13.306 - 2004

Tur sayısı 67

Bunları Biliyormuydunuz?

Kariyerinin ilk birinciliğini 2000 yılında bu pistte yakalayan Rubens Barrichello, zafere ulaşırken 250 litreden fazla benzin tüketti.
Michael Schumacher, bir sezonda 9 yarış kazanma rekorunu 2002 yılındaki Almanya GP’ de egale etti.

Magny-Cours - Fransa


İlk Yarış 7 Temmuz 1991

Pist Uzunluğu 2.74 mil

Tur Rekoru 1dk 15.377s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 60.000 kişi

En yüksek hız 320 Km/h

Pole rekoru F.Alonso - 1:13.698 - 2004

Tur sayısı 70

Bunları Biliyormuydunuz?

Ralf Schumacher kariyerinin ilk pole position’ına 2001 yılında Magny-Cours’da imza attı.
Aynı zamanda bu yarış Bridgestone ve Michael Schumacher’in beraber 50. GP zaferine imza attığı yarıştı

Hungaroring - Macaristan



İlk Yarış 10 Ağustos 1986

Pist Uzunluğu 2.72 mil

Tur Rekoru 1dk 19.071s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 120.000 kişi

En yüksek hız 310 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1:19.146 - 2004

Tur sayısı 70

Bunları Biliyormuydunuz?

İlk Macaristan GP’si 1936’da yapıldı ve pistin ilk galibi Alfa Romeo kullanan Tazio Nuvolari oldu
2002 Macaristan GP’si, Arrows’un kuruluş yılı olan 1978’den bu yana katılmadığı ilk yarış oldu.
 
Spa-Francorchamps - Belçika



İlk Yarış 18 Haziran 1950

Pist Uzunluğu 4.33 mil

Tur Rekoru 1dk 45.108s (Raikkonen, McLaren, 2004)

Kapasitesi 70.000 kişi

En yüksek hız 335 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1 : 43.726 - 2002

Tur sayısı 44


sengay



İlk Yarış 2004

Pist Uzunluğu 3.38 mil

Tur Rekoru 1dk 32.238s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 200.000 kişi

En yüksek hız 320 Km/h

Pole rekoru R.Barrichello - 1: 34 .012 - 2002

Tur sayısı 56


Malezya - Kuala Lumpur




İlk Yarış 17 Ekim 1999

Pist Uzunluğu 3.444 mil

Tur Rekoru 1dk 34.223s (Montoya, Williams, 2004)

Kapasitesi 130.000 kişi

En yüksek hız 330 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1 : 33.074 - 2004

Tur sayısı 56

2005 Pole F.Alonso, 3:07.672 Renault

2005 Podyum F.Alonso J.Trulli N.Heidfeld

Bunları Biliyormuydunuz?

2000 yılında, 75 bin kişilik yeni bir tribün inşa edildi.
2001 yılında “3 gün süreli altın koltuklar” 320 sterlinden satışa sunuldu.
2001 yılında Malezya’ da asgari ücret 150 sterlin idi.
2002 yılında yürürlüğe giren pite girme cezası ilk kez 2002 yılında, Sepang pistinde, Juan Pablo Montoya’ya uygulandı.

İspanya - Barcelona



İlk Yarış 29 Eylül 1991

Pist Uzunluğu 2.87 mil

Tur Rekoru 1dk 17.450s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 104.000 kişi

En yüksek hız 325 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1:15.022 - 2004

Tur sayısı 66

Bunları Biliyormuydunuz?

Catalunya pisti, Montjuich Park ve Pedralbes’den sonra Barcelona’da İspanya GP’sine ev sahipliği yapan üçüncü pist.
2001 yılındaki yarışta Jacques Villeneuve, 1976 Avusturya GP’sinde John Watson’ dan sonraki ilk sakallı pilottu.
Minardi, 2002 yılındaki yarışta, Brezilya 2000’deki Sauber’den sonra bir GP’den çekilen ilk takım oldu.
İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen Grand Prix Avrupa’da yapılan ikinci yarıştır. Hızlı bir pist olan Catalunya psiti Barcelona şehrine olan yakınlığıyla turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.120.000 kapasiteli pistin uzun start düzlüğü geçişin en uygun olduğu yerlerden birisidir. Yol tutuşunun yüksek olduğu yarışta maksimum yanal kuvvet 3.3 G’yi bulabiliyor. İklimin ılıman olduğu zamanda yapılan yarışlarda yağmur olasılığı daha düşük


Kanada - Montreal




İlk Yarış 8 Ekim 1978

Pist Uzunluğu 2.70 mil

Tur Rekoru 1dk 13.622s (Barrichello, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 100.000 kişi

En yüksek hız 348 Km/h

Pole rekoru R.Schumacher - 1:12.275 - 2004

Tur sayısı 70

Bunları Biliyormuydunuz?

McLaren takımının 500. yarışı 2000 Kanada Grand Prix’siydi.
Formula 1’de ilk kez, 2001 Kanada GP’sinde iki kardeş yarışı ilk ikide bitirdi.
Benetton takımı 1990 yılından bu yana ilk defa 2001 yılındaki yarıştan puan alamadı.
1980’de 19 yaşındaki Mike Thackwell, yarış tarihinin en genç pilotu olmuştu.
Ferrari, 2002 Kanada GP’ de 150. yarışını kazanırken, Michael Schumacher 598. birinciliğine imza attı ve Kanada’ da 5. kez kazanma başarısını gosterdi



Silverstone - İngiltere



İlk Yarış 13 Mayıs 1950

Pist Uzunluğu 3.19 mil

Tur Rekoru 1dk 18.739s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 90.000 kişi

En yüksek hız 335 Km/h

Pole rekoru K.Raikkonen, 1:18.233 2004

Tur sayısı 60

İstanbul Park Türkiye



İlk Yarış 2005

Pist Uzunluğu 3.17 mil

Tur Rekoru Montoya, 1 : 24.770 - 2005

Kapasitesi 100.000 kişi

En yüksek hız 320 Km/h

Pole rekoru K.Raikkonen - 1 : 26.797 - 2005

Tur sayısı 58

2005 Pole K.Raikkonen - 1 : 26.797

2005 Podyum Raikkonen - Alonso - Montoya

interlagos - Brezilya



İlk Yarış 2004

Pist Uzunluğu 3.66 mil

Tur Rekoru 1dk 30.252s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 50.000 kişi

En yüksek hız 310 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1 : 30.139 - 2004

Tur sayısı 57
 
Monaco - Monte Carlo


İlk Yarış 21 Mayıs 1950

Pist Uzunluğu 2.07 mil

Tur Rekoru 1dk 14.439s (M Schumacher, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 120.000 kişi

En yüksek hız 305 Km/h

Pole rekoru J.Trulli - 1:13.985 - 2004

Tur sayısı 78

Bunları Biliyormuydunuz?

Monaco’da yaşayan kişi başına bir polis düşüyor.
Yarış, sezonun en kısa toplam uzunluğuna sahip yarış, yine de yarışçılar tur başına ortalama 38 vites değiştiriyor.
McLaren pistin en başarılı takımı.
2002 yılındaki yarışta Michael Schumacher, Ferrari için 100. yarışına çıktı.

Indianapolis - ABD


İlk Yarış 24 Eylül 2000

Pist Uzunluğu 2.60 mil

Tur Rekoru 1dk 10.399s (Barrichello, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 250.000 kişi

En yüksek hız 350 Km/h

Pole rekoru R.Barrichello - 1:10.223 - 2004

Tur sayısı 73

Bunları Biliyormuydunuz?

1909 yılında yapımı tamamlanan Indianapolis pisti, takvimdeki en eski pist olma özelliğine sahip.
Bu dalda ikincilik 1922 yılında yapılan Monza pistine ait.
2002 Amerkia GP’ de Ferrari, ard arda dördüncü dublesine imza attı.
Son duble aynı zamanda F1 tarihinin en yakın ikinci finişi oldu.
En yakın finiş 0.010 saniye farkla 1971 Monza’daydı.

Monza - İtalya



İlk Yarış 3 Eylül 1950

Pist Uzunluğu 3.59 mil

Tur Rekoru 1dk 21.046s (Barrichello, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 115.000 kişi

En yüksek hız 368 Km/h

Pole rekoru R.Barrichello - 1 : 20.089 - 2004

Tur sayısı 53

Bunları Biliyormuydunuz?

Monza’da 3 yarış pisti bulunuyor: Grand Prix’ nin yapıldığı pist, tüm yarışların yapıldığı küçük pist ve rekor denemeleri için kullanılan rekor pisti.

Suzuka - Japonya



İlk Yarış 3.60 mil

Pist Uzunluğu 3.617 mil

Tur Rekoru 1dk 32.730s (Barrichello, Ferrari, 2004)

Kapasitesi 100.000 kişi

En yüksek hız 330 Km/h

Pole rekoru M.Schumacher - 1 : 31.317 - 2002

Tur sayısı 53

Bunları Biliyormuydunuz?

Japonya, 19 kez ev sahipliği yaptığı Grand Prix’lerin 16’sını Suzuka pistinde gerçekleştirdi.
Interlagos’ta yarış öncesi oluşan kuyruk, Ayrton Senna’nın yarıştığı zamanlardan bile daha uzundu: 3 bilet gişesinin önünde yaklaşık 6 km.
1976 ve 77 yıllarında ise yarış heyecanı Mount Fuji pistine taşındı.
Takuma Sato, Shinji Nakano’ nun 1997 Macaristan GP’ sinde altıncı olarak bir puan aldığı yarıştan bu yana puan alan ilk Japon pilot oldu.
 
bu paylaşım çok işe yarar kardeşim...ben eskiden yarış hekemliği yapardım 1-2 senedir çok aktif değilim...yarışların kurallarını bilerek izlemek ayrı bir zevk veriyor...dünya üzerinde en fazla izlenen bir yarışın ayrıntılarını öğrenmek daha güzel olur herkese tavsiye ederim...berk eline sağlık
 
güzel ellerine sağlık sen canını sıkma bizler senin yalnız bırakmayız :)
 
f1 kullanmak istediğim bu el kitabı olarak işime yaracaktır :)
 
Güzel bir paylaşım olmuş da sen bunları nereden buldun ya süperlermiş.
 
Geri
Üst