Fatih Bizimdir!

64general1

New member
Reaction score
0
Yazan: Alper ÇAĞLAYAN

Türkiye’de bir takım kutsal değerler nedense belli başlı gruplarla birlikte anılmaktadır. Milliyetçilik bir partiye, ilericilik bir başka partiye, muhafazakarlık / dindarlık ise bir başka partiye tapulanmış gibidir sanki. Hem milliyetçi hem modern olamazsınız ya da hem dinine bağlı hem de Cumhuriyetine bağlı bir insan olamazmışsınız gibi bir hava yaratılmıştır ve bu paylaşımı herkes kabullenmiş görünmektedir.

Sadece soyut kavramlar üzerinde değil tarihe ve topluma mal olmuş bazı kişilerin paylaşımı konusunda da buna benzer sessiz bir uzlaşı vardır. Bu paylaşım bazı tarihi kişiliklerin hak ettiğinden fazla bir değerle anılmasına hatta ikon haline dönüşmesine yol açıyor. Bazı tarihi kişilikler ise bu tarafların sabit fikirleri altında boğularak, anlatılması gereken yönleri unutturularak içi boş birer tarihi figür haline getiriliyor. Bu ikinci gruba örnek vermeye kalktığımda aklıma ilk gelen iki kişi –nedense!- Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk oldu. Sadece yaşadıkları devir ve yaptıkları arasında değil, aynı zamanda ölümlerinden sonra yaşananlar ve bugünün kuşaklarınca değerlendirilme biçimleri bakımından da pek çok benzerlik görüyorum.

Fatih’in çağına göre ilerici fikirleri ve bu konudaki girişimleri herkesin malumudur ve daha önceki yazımda onun aslında kimler tarafından öldürüldüğünü de yazmıştım. Onun ölümünden sonraki mantalite değişimi de Osmanlı’yı Fatih’in hedeflerinden uzaklaştırmıştır. (Atatürk’ün ölümünden sonraki uygulamaların da Türkiye’yi nasıl raydan çıkardığı başka bir yazı konusu olur ve belki her iki dönemi karşılaştırırız)

Cumhuriyetçiler bugün hala ve maalesef Osmanlı mirasını reddeden ilericiler yaftasını taşımaktadır. Halbuki Osmanlı demek yekpare bir mantalite demek değildir. Osmanlı’da birbirleriyle durmadan mücadele eden zihniyetler vardı ve şüphesiz Cumhuriyet fikri de bu zihniyetlerden birinin uzantısı olarak doğdu. İşte bizim belki de farkında olmadan taşıdığımız zihniyet ve misyon Fatih’ten II. Mahmud’a, ondan da Atatürk’e uzanan zihniyettir.

Fatih’in zihniyetiyle uzaktan yakından alakası olmayan bir takım insanlar stadyumları doldurup İstanbul’un fethini kutlarken, bizler bunu seyrediyoruz. Şimdi son zamanlarda İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşunu daha bir şevkle kutlamaya başladık. Neden? Çünkü biri Osmanlı’nın diğeri Türkiye Cumhuriyeti’nin başarısı! Ne kadar yanlış! Aradan 500 küsur yıl geçtikten sonra İstanbul’un fethini kutlayalım demiyorum ama ortalığı da Fatih’i bayrak yapan ama onun fikriyatından uzak yobazlara bırakmayalım. Fetih daha çağdaş biçimlerde değerlendirilebilir, onun siyasal, ekonomik, askeri ve kültürel sonuçları üzerinde yeniden kafa yorulabilir. Ve tabi ki Fatih’i anmayı sadece fetih günlerinde hatırlamak yerine bunu bütün bir yıla yayabiliriz.

Ulu Hakan Fatih Sultan Mehmet Han 30 Mart 1432’de doğdu ve 3 Mayıs 1481’de zehirlenerek öldürüldü. 30 Mart 2008. Doğumunun 576. yılı. Ben yarın bir dua etmek için mezarı başında olacağım. Bu yazıyı onun doğumgününü hatırlatmak amacıyla yazıyorum. Atalarımızı unutmaya başladığımız zaman tarih sahnesinden silineceğimizi aklımızdan çıkarmayalım.

Neden Cumhuriyetçiler olarak bizler, Fatih’i doğum günlerinde hatırlamayalım ve neden ölüm günlerinde onu anmayalım. Bunu bir organizasyona dönüştürmeyelim. Nasıl Troya bizimse Fatih de bizimdir!

Evet fetih gecesi kutlamalarını böyle dualarla havai fişek gösterileriyle kutlayan yobazlara bırakmamak gerek ne o öyle dua etmek lazer gösterileri falan düzenlemek
Hiç yakışıyomu üç dört çakma pavorotti getirtip bi kaç kuğu gölü baleriniyle ortada çağdaş bi şekilde oynatmak gerekir
Fatih Sultan Mehmet Han bunu duysa kendisine dua edenlere hakaret eden kişiler için herhalde en fazla üç kelime kullanırdı
Tez kelleleri vurula..(=

Evet fetih gecesi kutlamalarını böyle dualarla havai fişek gösterileriyle kutlayan yobazlara bırakmamak gerek ne o öyle dua etmek lazer gösterileri falan düzenlemek
Hiç yakışıyomu üç dört çakma pavorotti getirtip bi kaç kuğu gölü baleriniyle ortada çağdaş bi şekilde oynatmak gerekir
Fatih Sultan Mehmet Han bunu duysa kendisine dua edenlere hakaret eden kişiler için herhalde en fazla üç kelime kullanırdı
Tez kelleleri vurula..(=

Yazıyı da mı okumadın? Adam yazının sonunda "bir dua etmek icin mezarı basında olacagım" yazmış. Adam duaya , dua edene karşı degil ki kaldı ki zaten kendi de dua edecegini belirtiyor yazısında. İyice komik duruma düşüyorsunuz, yazıyı okuyor musunuz yoksa okuyupta anlamıyor musunuz hepsi muamma artık.

Okullarda Türkçeyi okuma, anlama dersleri arttırılmalı yoksa "ben de dua edecegim" cumlesi "ben duaya karşıyım dua edenler kovulmalı" gibi anlaşılabilir. güler misin aglar mısın =)

Yazıyı da mı okumadın? Adam yazının sonunda "bir dua etmek icin mezarı basında olacagım" yazmış. Adam duaya , dua edene karşı degil ki kaldı ki zaten kendi de dua edecegini belirtiyor yazısında. İyice komik duruma düşüyorsunuz, yazıyı okuyor musunuz yoksa okuyupta anlamıyor musunuz hepsi muamma artık.

Okullarda Türkçeyi okuma, anlama dersleri arttırılmalı yoksa "ben de dua edecegim" cumlesi "ben duaya karşıyım dua edenler kovulmalı" gibi anlaşılabilir. güler misin aglar mısın =)

Incubus nickli arkadaş, kesinlikle post kastığı ve okumadan yorumlama şevkinde olduğu kanısındayım. Zaten koca koca harflerle 6 - 7 defa okutturup ezberletsen bile bir çare etmez, nereden bakarsa oradan görecektir. Nato kafa nato mermer.

Incubus nickli arkadaş, kesinlikle post kastığı ve okumadan yorumlama şevkinde olduğu kanısındayım. Zaten koca koca harflerle 6 - 7 defa okutturup ezberletsen bile bir çare etmez, nereden bakarsa oradan görecektir. Nato kafa nato mermer.

bende fark ettim bunu cunku 4-5 kez gördüm şu ana kadar bunun gibi olaylarını, bu olayda en son gördügüm olay. konuyu açan arkadaş "dua etmeye gidecegim "diyor incubus adlı arkadaşsa dua edenlere , duaya karşı anlamı cıkarıyor. bu kadarına da yuh dedim gerçekten =)

Fatih’in zihniyetiyle uzaktan yakından alakası olmayan bir takım insanlar stadyumları doldurup İstanbul’un fethini kutlarken, bizler bunu seyrediyoruz....

BİZLER SİZLER AYRIM YAPAN KİMLER?

FATİH SULTAN MEHMET HAN AYRIM YAPTIMI Kİ SİZLER, SİZLER VEDE BİZLER DİYE AYIRIYPRSUNUZ...

FATİHİN ZİHNİYETİYLE UZAKTAN ALAKASI OLMAYANLARI ZATEN GÖRÜYORKİ, PEYGAMBERİN O MÜBAREK HADİSİYLE ŞEREFLENEN FATİH'İN DOĞUM VE EBEDİYETE NAİL OLDUĞU GÜNLERİ BİLE ANMAKTAN ACİZSİNİZ.

ACİZ OLDUĞUNUZ İÇİN ZATEN BÖYLE BİR YAZIYA İHTİYAÇ DUYUYORSUNUZ.

FATİH'İN AŞKIYLA YANAN MİLYONLARCA İNSAN STADLARI DOLDURURKEN SİZLER NEDEN ONLARA İŞTİRAK ETMİYORSUNUZ ACABA?...

CEVABINIDA VEREYİM. kUR'AN'I KERİM OKUNDUĞU İÇİN...

BAŞÖRTÜLÜ ANALARIMIZ BACILARIMIZ GİTTİĞİ İÇİN...

HADİSLER, İLAHİLER SÖYLEDNDİĞ İÇİN...

BUNLAR OLDUĞU İÇİN SİZLER GİTMİYORSUNUZ....

OYSA İNCUBUS KARDEŞİMİNDE DEDİĞİ GİBİ.... BALE GÖSTERİLERİ YOKKİ.. OLSA GELİRDİNİZ...

BİZLER VE SİZLER ÇOK KULLANDIM BU KELİMEYİ AMA...

SÖZDE BÜTÜNLÜK SAĞLAYAN SİZLER, SİZLER VE BİZLER AYIRT EDEREK...

İSTANBULU FETHEDEN BÜYÜK KOMUTANI BİLE HEP BERABER SAHİPLENMEMİZ GEREKİRKEN, SİZLER VE BİZLER DİYE İKİ AYRI TOPLUM OLARAK KUTLAMAK İSTİYORSUNUZ...

SİZEDE ANCAK BU YAKIŞIRDI ZATEN...

---

BİRDE DUA KONUNA DEĞİNEYİM...

GELNİ DUA YERİNE YAZARIDA ALALIM FATİHİN MÜBAREK RUHU İÇİN HATİ-İ ŞERİF İNDİRELİM...

VARMISINIZ?... HATİMİ ŞERİF OKUMAYA....

VAR MIDIR? YAZAR ALPER ÇAĞLAYAN SADECE DUA İLE DEĞİLDE HATİM-İ ŞERİF OKUMAYA HEMDE HEP BERABER...

ACUN ILICALI GİBİ SORAYIM..

KLAVUZ13'ÜN HATİMİ ŞERİF OKUNMASI HUSUSUNA VARMISINIZ YOKMUSUNUZ?

reddetmediniz mi osmanlı mirasını batının giydiğini giyince dinledigini dinleyince yedigini yeyince onlar gibi ileri olacaz zannetmediniz mi bide bize bagnaz derler bagnazın önde gidenleri ortada

Bence bu bir günah çıkarma yazısıdır,ama burda papaz varmı bilmem.
Bunuda neden yaptığı apaçık ortada, yazarımızın görüşleriyle paralel bazı arkadaşlar bizim Osmanlının
Fetih dediklerine onlar İŞGAL mantığıyla bakmaktaydı,buda TROYA yı sahiplenmeyle ile açığa çıkmaktadır.Türkler anadoluya nezaman gelmiş,yazarımız demekki bu topraklarda baya eski.
Çok acayip manevra kabiliyetleri var,Fatih sen sahip çıkmazsan yetim kalır,aman onada sahip çık.
Vaziyetinizi anlatacak daha güzel bişey yazamazdınız herhalde.

Bütünüyle Harika Bir Yazı Ancak Ilk Paragrafı Konunun Sahibi Dahil Herkesin özümsemesi Gerekir...

Bence bu bir günah çıkarma yazısıdır,ama burda papaz varmı bilmem.
Bunuda neden yaptığı apaçık ortada, yazarımızın görüşleriyle paralel bazı arkadaşlar bizim Osmanlının
Fetih dediklerine onlar İŞGAL mantığıyla bakmaktaydı,buda TROYA yı sahiplenmeyle ile açığa çıkmaktadır.Türkler anadoluya nezaman gelmiş,yazarımız demekki bu topraklarda baya eski.
Çok acayip manevra kabiliyetleri var,Fatih sen sahip çıkmazsan yetim kalır,aman onada sahip çık.
Vaziyetinizi anlatacak daha güzel bişey yazamazdınız herhalde.

cumhuriyeti savunur din düşmanı olur allahsız olur...fatihi savunur günah çıkarır papaz olur ne biçim bir zihniyet sahibisiniz anlamdım gitti...

Tez kelleleri vurula..(=

süper güzel bir yorum olmuş yavaş yavaş herşeye el atmaya çalışıyorlar

İstanbul da yaşayacaksın Fatih i anmayacaksın ve onun yadigarını sahiplenmeyeceksin. Buna nankörlük derler. Yazı buna biraz serzeniş de bulunmuş. Sadece Fatihle kalmamalı tüm Osmanlının tarihine sahip çıkmalı..

cumhuriyeti savunur din düşmanı olur allahsız olur...fatihi savunur günah çıkarır papaz olur ne biçim bir zihniyet sahibisiniz anlamdım gitti...

konudaki ağırlık merkezi bu kelimelerle ifade edilmiş ...

-çok teşekkürler bu güzel yorum için

-sorunun kaynağı alternatif kahramanlar üreterek gerici zihniyete idol oluşturma çabasından kaynaklanıyor....

biz kimsenin tavuğuna kışt demeyiz kimsenin köpeğine hoşt demeyiz yeterki Cumhuriyetimize, Atamızın ilke ve devrimlerine karşı art niyetli olmasın...
yeterki Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRKE karşı alternatif kahraman oluşturmaya çalışmasın.
-yeterki art niyet taşımasınlar
-yoksa biz kimsenin itine hoşt kahramanına puşt demeyiz..

-fatihte bizimdir,boncuklu deli ibrahimde bizimdir vatan haini saiti nurside bizimdir ,fetoş da bizimdir hapis yatan suçlularda anarşistlerde bizimdir....
-bizim olana layık olduğu değeride biz veririz

-sorun şu fatih i şeriat isteyen guruplar kullanmaktadır ve bu guruplar aynı şekilde dinide kullanıyor cumhuriyetide kullanıyor hatta şirke girip Allahı dahi kullanıyorlar.

Fatih için dualar ediyorlarmış ......

BUNLARIN SAMİMİYETİ ne ancak HÖDÜKLER İNANIR

itin duası kabul olsaydı gökten kemik yağardı...(Türk Atasözü)

konudaki ağırlık merkezi bu kelimelerle ifade edilmiş ...

-çok teşekkürler bu güzel yorum için

-sorunun kaynağı alternatif kahramanlar üreterek gerici zihniyete idol oluşturma çabasından kaynaklanıyor....

biz kimsenin tavuğuna kışt demeyiz kimsenin köpeğine hoşt demeyiz yeterki Cumhuriyetimize, Atamızın ilke ve devrimlerine karşı art niyetli olmasın...
yeterki Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRKE karşı alternatif kahraman oluşturmaya çalışmasın.
-yeterki art niyet taşımasınlar
-yoksa biz kimsenin itine hoşt kahramanına puşt demeyiz..

-fatihte bizimdir,boncuklu deli ibrahimde bizimdir vatan haini saiti nurside bizimdir ,fetoş da bizimdir hapis yatan suçlularda anarşistlerde bizimdir....
-bizim olana layık olduğu değeride biz veririz

-sorun şu fatih i şeriat isteyen guruplar kullanmaktadır ve bu guruplar aynı şekilde dinide kullanıyor cumhuriyetide kullanıyor hatta şirke girip Allahı dahi kullanıyorlar.

itin duası kabul olsaydı gökten kemik yağardı...(Türk Atasözü)

FETİH GECESİNE DÜZENLİYENLERİN SAMİMİYETLERİNE ANCAK "HÖDÜKLER " İNANMAZ...

Eşekten şeker esirgenmez ama eşek yaratılışı bakımından otu beğenir. HZ MEVLANA

-ne dediğinin farkında değilsin galiba ya şeriaatı savunuyorsun yada bu guruplara inanıyorsun ..
-bak ne diyorum iyi oku şeriat isteyen gurupların samimiyetine hödükler inanır diyorum.ben iyi niyetli yaklaşıyorum yazdığın mesaj için mesajımı tam okumadığını yada okuyupta anlıyamadığını düşünüyorum bu benim iyiniyetimin kanıtıdır ve tavsiyem anlıyamıyorsan birkaç kez oku gene anlıyamazsan kağıda yaz tekrar oku ama böyle okumadan mesaj yazıp ortalığı karıştırarak hak yemek bana karşı yapılmış terbiyesizlik olsada ben affediyorum çünki bu benim iyi niyetimdendir...

-ne dediğinin farkında değilsin galiba ya şeriaatı savunuyorsun yada bu guruplara inanıyorsun ..
-bak ne diyorum iyi oku şeriat isteyen gurupların samimiyetine hödükler inanır diyorum.ben iyi niyetli yaklaşıyorum yazdığın mesaj için mesajımı tam okumadığını yada okuyupta anlıyamadığını düşünüyorum bu benim iyiniyetimin kanıtıdır ve tavsiyem anlıyamıyorsan birkaç kez oku gene anlıyamazsan kağıda yaz tekrar oku ama böyle okumadan mesaj yazıp ortalığı karıştırarak hak yemek bana karşı yapılmış terbiyesizlik olsada ben affediyorum çünki bu benim iyi niyetimdendir...

Sevgili karghta,

Allah'ın kelamına şükürler olsunki, ne dediğiminde farkındayım, ne denildiğininde farkındayım. İnsanlara yazı yazarkende kimseye kırıcı olmamak için gayret sarf ediyorum. Ama benim bu sarf ettiğim çabayı ne yazikki sende görmek mümkün değil. Br görüşü tutabilirsin, savunabilirsin ama kimseye veya bir kesime HÖDÜK diyemezsin. Kimin için söylediğimi tahmin ediyorsundur umarım. Şeriat kısmına yazımın sonunda değineceğim.

Yazını okuduğumu baştan tanımlayayım. Şunuda bilmeni isterimki yazdığım her mesajı okuyorum.

Tavsiye ederkende aşağılayıcı bir şekilde hitap ettiğinin farkındasındır. Üniversite mezunu olduğumu ve Resmi bir dairede üst düzey bir konumda olduğumu burdan belirteyim. Ve mesleğim gereği YAZILARI TEK SEFERDE OKUYUP ANALİZ ETMEK ZORUNDAYIM.

Şimdi tavsiyen için Teşekkür ederim ama "Ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu?" diye sana sormak lazım. Şeriat istiyorlar dediğin kesim bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin ayakta kalması için canlarını seve seve feda edecek olan kesimdir.

Her kelimende "Allah'ı" kullanıyorlar diyorsun....
Aynısını sizede "Atatürk'ü" kullanıyorsunuz derler...

Herşeyde Atatürk'ü kullanmıyormusunuz...
Sizin gibi düşünmeyen herkes size göre Atatürk düşmanı değilmidir?
CHP dışındaki her parit Atatürk düşmanı değilmidir size göre?

Terbiyesizlik yapmadığımı bilakis düşüncemi saygı çerçevesinde sunduğumun kannatindeyim.

Şayet şahsınız bunda yanlış bir durum görtüyorsanız BENİ AFFETMEYİNİZ...Şikayet bölümünde şikayetinizi bildiriniz...

AMA TIPKI HER ORTAMDA OLDUĞU GİBİ YAPMIŞ OLDUĞUNUZ HAKARETLERİ, KARŞI TARAFA YÜKLEYEREK KENDİNİZİ "HAKLI" ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ...

BİR ÖNCEKİ SAYFAMIN SONUCUNDA MESAJIM VARDI..
TARAFINIZA DA AYNI SORUYU YÖNELTEYİM...

FETHİN KOMUTANI İÇİN DOĞUM GÜNÜNDE SADECE DUALARLA DEĞİL HATİM-İ ŞERİF OKUMAYA VARMISIN YOKMUSUN?

ŞERİAT'I İSTİYORUM AMA İRANDAKİ GİBİ DEĞİL...

GERÇEK ŞERİATI AMA ŞUANKİ DÜNYA BUNADA HAZIR DEĞİL...

Bende sizi anlayamıyorum,nesiniz,kimsiniz,bizleri bazı değerlere düşman gösterebilme yetkisini
kimden alıyor,bu hakkı kendinizde ne sıfatla buluyorsunuz.
Ben kimseye ALLAH'sız diyemem,dinsiz diyemem,ama yazarımız kendi zaafını kendi belirtmiş
neden üstüne alındın anlamadım.Papaz lafı geçti diyemi cevap verme gereği duydun RAHİP kardeşim.

Geri