Fazıl Say"Karanlık güçlere teslim olmayacağız"

iskandinavNorn

New member
Reaction score
0
--------------------------------------------------------------------------------

Say: Karanlık güçlere teslim olmayacağız
Fazıl Say, "Ortaçağ karanlığı, bütün aydınlarımız gibi beni de kaygılandırıyor. Eğer günün birinde karanlık güçler cumhuriyetimize ve ulusal değerlere hayat hakkı tanımazsa, onlara teslim olacak değiliz" dedi

ANKARA Milliyet

Besteci ve piyanist Fazıl Say, bir Alman gazetesinde yayımlanan "Tüm bakan eşleri türbanlı. Türkiye'de İslamcılar güç kazandı. Türkiye'den ayrılmayı düşünüyorum" sözlerine hükümetten tepki gelmesi üzerine, bir açıklama ile yanıt verdi.
"Türkiye'nin karanlığa kaymasına karşıyım" diyen Say, çağdaş uygarlık düzeyini amaçlayan bir kültürün insanı olduğunu belirtti. Say, şöyle dedi:
"Besteci ve piyanist yönümle Avrupa müzik kültürünü temsil etmeme rağmen, kökenim olan Anadolu halk kültüründen kopmadım. Bunu herkes bilir. Bütün eserlerim halk kültürüyle yoğrulmuştur. AB'nin 'Kültürlerarası Diyalog' yılında beni 'elçi' unvanıyla görevlendirmesinin temelinde sanırım bu özelliğim yatar."
"Bu iktidarın kendisine ve müzik sanatına şimdiye kadar dostça davranmadığını" savunan Say, açıklamasında şunları kaydetti:
"'Metin Altıok Ağıdı' adlı oratoryom dolayısıyla iktidarın ilk kültür bakanı çeşitli yöntemler kullanarak eserin sansür edilmesini sağladı. Bu olayı hiç unutamıyorum. Müzik sanatını küçümsemenin başta gelen örneklerinden biri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceki yıl okullarda müzik ve resim derslerinin kaldırılması girişiminde bulunmasıdır. Bizim milli eğitim sistemimizin sanat eğitimi dışlanamaz. Başka bir olumsuz örnek ise Türkiye'nin bugün on bin müzik öğretmeni açığı bulunduğu halde lisans öğrenimini tamamlayan genç müzikçilerimizin öğretmen olmasını önlemek için engeller icat edilmesidir.
Bunlar basının ve halkın gözünden kaçmış olabilir, ama benim gözümden kaçmadı. 'Sanatçı, alnında ışığı ilk hissedendir' özdeyişini, 'Sanatçı, karanlığın tehlikesini ilk hissedendir' anlamında da düşünebiliriz. Ortaçağ karanlığı, bütün aydınlarımız gibi beni de kaygılandırıyor.
En çok da gelecek kuşaklar için kaygılanıyoruz. Eğer, günün birinde karanlık güçler cumhuriyetimize ve ulusal değerlere hayat hakkı tanımazsa, onlara teslim olacak değiliz."

MEB'den yanıt geldi
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Say'ın 'Son dönemde müzik ve resim derslerinin kaldırılması gündemde' şeklindeki iddialarıyla bakanlığı zan altında bıraktığı ifade edildi. Bakanlık, Say'ın açıklamalarının "son derece mesnetsiz ve afaki olduğunu" da kaydetti.

'Ayrılmakta kararlıyım'

ZAFER ATAMER Martinique

'Ülkeyi terk edebilirim' sözleriyle tartışma konusu olan Fazıl Say İsviçre'nin Martinique kentinde Milliyet'e konuştu ve "Artık Türkiye'de yaşamam çok zor" dedi. Alman basınına yaptığı açıklamaların arkasında olduğunu söyleyen Say, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, beni Çankaya'ya Cumhuriyet Balosu'na davet ettiğini söylüyor. Buna inanmıyorum. Beni orada istemediler. İsteselerdi çok rahat bulur, davetiyeyi elime teslim ederlerdi" ifadelerini kullandı.
Fondation Piyerre Giana'da Lozan Oda Orkestrası eşliğinde konser veren sanatçı, konser arasında Milliyet'in sorularını yanıtladı. Türkiye'den ayrılmaya kararlı olduğunu belirten Say, "Türkiye'deki İslamcı hareketler, benim söylememe gerek yok, herkesin gözü önünde oluyor. Ben bunu dile getirdim. Artık Türkiye'de yaşamam çok zor" dedi.
Ünlü piyanist, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Açıklamamdan sonra hakkımda yapılan yorumları okuyorum. 'O işine baksın. Müziğinle uğraşsın, siyaset yapmasın' diyorlar. Bunları siyaset için söylemedim. Türkiye aşırı İslam'a yöneliyor. Buna dikkat çekmek istedim."

Say'ın sözleri interneti de ikiye böldü

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Fazıl Say'ın açıklamaları facebook, youtube gibi sık tıklanan web sitelerinde ve çeşitli forumlarda da yankı buldu.
Say'ın sözlerinin yazılı ve görsel basında geniş yer bulmasının hemen ardından, facebook'ta piyaniste destek veren "Fazıl Say'ın Kaygılarını Paylaşıyoruz", "Fazıl Say'a: Memleketini Değiştirme, Memleketimizi Değiştirelim", "Fazıl Say Haklı Ama Biz Kaçmayalım Laiklik İlkesini Bozanlarla Savaşalım!!!", "Fazıl Say Kaçmasın, Laiklik Düşmanlarına Karşı Bizle Birlikte Savaşsın", "Fazıl Say Gitmesin Diyenler" gibi gruplar oluşturuldu. facebook'ta, "Fazıl Say Dağa Çıksın Diyenler" ve "Fazıl Say Türkiye'den Uzaklaşsın" gibi aleyhte görüş belirten gruplar da kuruldu.
"Amacımız bu ülkenin değerli müzik adamı Fazıl Say'ı aşağılamak değil, sadece onun Fransa'da bir röportajda verirdiği demece duyduğumuz tepkidir" dipnotunu içeren "Fazıl Say Dağa Çıksın" grubunun sunuş yazısında, "Seni kınıyoruz! Böyle bir sözle bölücülüğün en büyüğünü yaptın! Fazıl Say ülkeyi terk edeceğine dağa çıksın!" deniliyor.
Fazıl Say'ın adına kurulmuş olan grup içinde de, olumlu ve olumsuz görüşlerin yer aldığı bir tartışma yapılıyor.
Youtube sitesinde, Fazıl Say'ın konser kayıtlarından görüntülerin altına son gelişmelerle ilgili çeşitli görüşler eklenmiş durumda. Burada da Say'a yöneltilmiş, çoğu hakaret içeren yorumlar ile piyanisti haklı bulan görüşler başa baş gidiyor.

milliyet

Fazıl sayı Anlamak gerek. Öyle boş yere sövmekten çok bu adam ne diyor ne kast ediyor bunu anlamalı...

Bu ülke Karanlığa Teslim Edilemez !

bu ülkeyi karanlığa teslim edenleri zaten halk cezasını veriyor,

Hukuk devletimizde, demokrasi devletimizde milletimiz sandıkta kimin aydınlık kimin karanlık olduğunu çok iyi belirtiyoır sayın say, sen hiç merak etme,

Abi ne adammıs bu fazıl say yaaa

gundemden dusurun artık ...

Hitleri Tanıyan var mı ? Demokrasinin ürününü... Neymiş Demokrasi herzmaan doğru kişileri seçmezmiş bazen şaşarmış demokraside...

Ülkenin Karanlığa gittiği sokağa çıkıp rahatlıkla anlayabilirsiniz....

Her taraf görünmez cehphelerde dolu....

Demek karanlık güçlere teslim olmayacak
sırada hangi manken var acaba?
amman arkanızı kollayın..
Fazıl geliyor,,,
Pardon gidiyor

Geri