Marko Paşa
Suskun Nefer
- Katılım
- 28 Şub 2006
- Mesajlar
- 2,267
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 43
- Konum
- HackHeLL DownLoader Team

Hızaşırtma hakkında yanlış bilinen o kadar çok şey var ki… Bunlardan en geneli, hızaşırtma uygulanan parçaların çabucak bozulacağı ya da her an yanabileceği. Bu iddialar acaba ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış? İşlemciler düşünüldüğü kadar narin ürünler mi?
Hızaşırtma ile ilgili okuduğunuz birçok forum yazısında çok riskli bir şey olduğu, ufacık bir hatada parçaları geri dönülemez şekilde bozduğu gibi korkutucu ibareler ile karşılaşırsınız. Doğal olarak hevesiniz kaçar, elimdeki parçalarımdan da olmayayım diyerek bu çok zevkli ve yararlı hobiden uzak durmaya çalışırsınız. Peki hiç bu iddiaları ortaya atan kişilere dikkat ettiniz mi? Çoğu yeterli teknik bilgi ve beceriden uzak olmakla beraber, bir kısmı da daha önce dikkatsiz işlemleri sonucu kullandıkları bileşenlere zarar veren kişilerdir.
Bir bileşenin “ömrünü kısaltmak” hakkında bir görüş bildiriyorsanız, öncelikle bu bileşenin “ömrü” hakkında bir bilgi sahibi olmanız gerekir, öyle değil mi? Örneğin işlemcileri ele alalım. Hızaşırtma sonucu işlemcilerin ömrünün kısaldığı söylenir genelde. Peki, bir işlemcinin ömrü ne kadardır? Bu süre hızaşırtma sonucu ne kadar kısalır?
Nereden okuduğumu hatırlayamasam da yaklaşık olarak söyleyeyim; şu an kullandığımız intel C2D işlemciler 100.000 saat (ki Xeon’larda bu süre 1.000.000 saat) ömre sahipler. Bir yıl boyunca bilgisayarı hiç kapatmadığımızı düşünürsek yaklaşık 9.000 saat açık kalır işlemcimiz, yani 11 yıl kullanabileceğiz işlemcilerimizi. Canlı örnek olarak da yıllardır download makinesi olarak kullandığım Celeron işlemcimi gösterebilirim, 2003 yılının başlarında alınan işlemcim tam 6 seneyi aşkın süredir başarıyla hizmet veriyor bana, üstelik 2.2 GHz’de! Ortalama ömrü ne kadardır bilemiyorum, ancak standart hızının üstünde bile 6 yıl sonra görevini tamamladığını söyleyebilirim, zira hemen hemen aynı performansı onda bir güç tüketimi ile alabileceğim Atom platformu mevcut.
Üstteki örnekten yola çıkarak şu soruyu da sorabiliriz, ömrü kısalsa bile bize beş yıl boyunca hizmet veren işlemcimiz, zaten o günün ihtiyaçları göz önüne alındığında emekliye ayrılmak zorunda kalmaz mı? 11 yıl sonra bile aynı işlemciyi kullanabileceğimizi düşünmek biraz hayalcilik olur açıkçası. E zaten firma tarafından verilen ömrünü doldurmadan işlemciyi kullanmayı bırakacaksak, neden daha hızlı kullandığımızda ömrünün kısalmasından korkuyoruz? Eğer işlemcimi 6 yıl boyunca 1.7 GHz olarak çalıştırsaydım hem fazladan performanstan mahrum kalacaktım, hem de belki standart olarak kullandığım için soğutmasına ve temizliğine önem vermediğimden işlemcim daha çabuk bozulacaktı.
İşlemciler ile ilgileniyorsanız “Vid” terimini duymuşsunuzdur. Vid, işlemcinin standart hızında çalışabilmesi için fabrika tarafından belirlenen standart çalışma voltajıdır. Bir işlemci serisinde çok geniş aralıklarda bulunabilir, örneğin piyasada 1.2 ile 1.35 arasında değişen voltajlarda Q6600 işlemcisi bulabilmek mümkün (eğer kutusuna bakarsanız Vid aralığının 0.8 ile 1.35 arasında olduğunu görürsünüz!). Vid konusunu aklınızın bir köşesinde tutun şimdilik…
Cevap, deneyimlerimize dayanarak, HAYIR! Yukarıda bahsettiğimiz Vid olayını hatırlayalım, bizim işlemcimiz 1.2 voltla çalışıyor, ama piyasada aynı işlemcinin 1.35 volt ile çalışanı da var. Yani, belirli bir sıcaklıkta tutabilirsek işlemcimizi (ki belirli sıcaklıkta tutamazsak zaten standart halde bile kararsızlıklar gözlemleriz) rahatlıkla 1.35 volt verebiliriz işlemciye.