Flash

zanzara44

New member
Katılım
31 Eki 2007
Mesajlar
319
Reaction score
0
Puanları
0
Flaş ünitelerinin hemen hemen hepsinde konudan yansıyan ışığı ölçen ve flaşın çakma süresini kontrol eden ışığa duyarlı bir foto elektrik hücre vardır . Buna karşın özel kullanımlı flaş üniteleri olan bazı makineler flaşın çakma süresini filmden yansıyan flaş ışığını ölçerek ayarlar ve film tam olarak pozlandığı zaman flaş ışığını keser . Bu özel üniteler , yuvalarına bir kez takıldıktan sonra , makinenin bir parçası haline gelirler . Makinenin devrelerine kitlenerek flaş verimine uyum sağlamak için gereken enstantane ayarını yaparlar ve makineden aldıkları diyafram ayarı ve film hızı bilgilerini değerlendirerek be kadar flaş ışığı kullanılması gerektiğini tespit ederler .

Kırmızı Göz : Eski kompakt makinelerdeki gömme flaşlarının zaman zaman yarattığı ve kırmızı göz olarak bilinen sorun , çekilen resimde insanların gözbebeklerinin parlak kırmızı gözükmesidir . Bunun nedeni , flaşın makinenin objektifine çok yakın olmasıdır . Sabit ve öne doğru bakan bir flaş kullanıldığı zaman bu sorunla karşılaşmak kaçınılmazdır . (Daha kaliteli kompakt modellerde geliştirilmiş tasarımlar kırmızı gözü ortadan kaldırmışlardır.) Slr'ler daha büyük olduklarından flaş kafasıyla objektif arasındaki uzaklık bu etkiyi ortadan kaldırır .


Flaş Işığının Yansıtılması : Doğrudan öne bakan bir flaş kullanırken karşılaşabileceğiniz başka bir sorun da elde ettiğiniz görüntünün donuk ve kaba olmasıdır . Günümüzde yapılan ayrı flaş ünitelerinin çoğunda aşağı yukarı ve / ya da sağa sola hareket edebilen kafalar sayesinde ışık tavana ya da yakındaki bir duvara doğrultulup yansıtılabilir . Bu şekilde elde edeceğiniz sonuç daha yumuşak ve doğal görünür . Eğer , renkli film kullanıyorsanız , flaş ışığının , yansıtıldığı yüzeylerin rengini alacağını ve bunun resmın bütününe yayacağını dikkate almanızda yarar vardır .

Flaş Işığının Azalması : Flaş aydınlatma gücü çok çabuk azalır . Flaşla konu arasındaki uzaklığı iki katına çıkardığınız zaman ışığın yayıldığı alan dört katına çıkar , böylece , flaşın gücü dörtte bire iner . Flaşla çekilen resimlerde öndeki nesnelerin iyi aydınlatılmış olmasına karşın arkadekilerin karanlık , ve giderek görünmez oluşu bu yüzdendir . Bundan kaçınmak için flaşınızın çekeceğiniz resimler için yeterli olmasına dikkat edin . Flaş gücü , güç sayısı (GN) ile ifade edilir . GN büyüdükçe flaşın verimi artar .

Işığın yayıldığı alanın objektifin açısından küçük olduğu durumlarda da flaş gücünün azaldığı görülür . Bu durumda , resmin ortasında çok iyi pozlandığı halde , görüntü , kenarlara doğru kararır . Bunu önlemek için ya objektifinizi değiştirip daha dar açılı bir objektif kullanmanız ya da flaşın önüne ışığı dağıtan bir filtre takmaniz gerekir . Filtre kullandığınız zaman flaş ışığı daha geniş bir alana yayılıcak , buna karşılık doğal olarak ışık yoğunluğu azalacaktır .
 
Geri
Üst