Fotoğrafta Denge

Tunyukuk

New member
Katılım
9 May 2007
Mesajlar
17,591
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Ya yağmur gibi yağarsınız yada lağım gibi akarsını
Fotoğaf çerçevesi, şekli ne olursa olsun, bir adet merkez noktasına sahiptir (dörtgen türevleri için şeklin tam ortası). Lekelerin bu merkez noktasına olan uzaklıkları ana denge unsurunu oluşturur. Lekelerin nitelikleri ise boyutları, keskinlikleri (netlikleri) ve renkleridir. Sıcak renklere sahip lekeler, soğuk renklere sahip olanlara göre daha fazla ağırlığa sahiptir. Benzer şekilde keskin lekeler de, keskin olmayan lekelere göre daha fazla ağırlığa sahiptirler.


©Okan Akan

Arka ve ön planda öne çıkan 2 leke mevcut: soldan merkeze acele ile ilerleyen kişi ve sağdan merkeze doğru sakin sakin ilerleyen daha uzaktaki kişi. Denkleme bir de bu iki kişinin gölgeleri ekleniyor. Öncelikle insan-gölge ikililerini ele alalım.

Bu ikililer dikeyde denge oluşmasına yardımcı oluyorlar. Eğer kuru bir havada kare bu şekilde çekilmiş olsaydı denge kesinlikle fotoğrafın üst bölümünde oluşacaktı. Peki bu haliyle denge konusunda nasıl bir yorumlama yapabiliriz? Gölgeler daha az net olduğu için insan lekesi ile gölge lekesi arasında bire bir denge söz konusu değil, yani insan-gölge ikilisinde denge noktası, insan-gölge arasındaki orta noktada olmayıp insan lekesinin alt kısmında oluşuyor (Aşağıdaki şekilde daha anlaşılır bir şekilde görebilirsiniz).

Soldaki ve sağdaki ikili arasında da mesafe kaynaklı bir yatay denge söz konusu çünkü soldaki ikili daha büyük ve merkeze yakınken, sağdaki ikili daha küçük ve merkeze daha uzak. Yatayda denge mevcutken, dikeyde denge noktası fotoğrafın merkezinden biraz daha yukarıda gibi.

Şematik gösterimle denge: Burada ince hesaplamalar falan yok, genel fikir vermesi açısından bu çalışma yapılmış.
Yatayda denge mevcutken, dikayde denge, fotoğrafın merkez noktasından biraz daha yukarıda. G.a = h.b denkleminde 'G' ve 'h' lekelerin ağırlığını, 'a' ve 'b' ise lekelerin denge noktasına olan uzaklıklarını temsil ediyor.


Bir sonraki fotoğrafımızda boyutça az yer kaplayan lekelerin (tekil güvercin ) sayısal çokluğuyla tek bir büyük lekeyi dengelemesini görüyoruz.

Okan Akan

Çoğul ve uzağın, tekil ve yakın ile oluşturduğu denge. Burada yaklaşık bir şematik gösterim yapılmış, fotoğraf çekerken ciddi hesap kitap yapıp mükemmellik kovalamayın ki fotoğraf çekme süreciniz eziyete dönüşmesin


Aşağıdaki karede ilk karedeki denge durumunun farklı bir yapıda görüyoruz. Soldaki bayan merkeze daha yakın, daha büyük bir leke oluştururken, sağdaki silik insan lekesi, daha uzaktaki konumu ile kareyi dengelemeyi başarıyor. Dikeyde ise fonda gördüğümüz sınırılı keskinliğe sahip yapı (İzmir Pasaport İskelesi), insan lekelerini dengeliyor.


©Okan Akan

Sonunda farklı yapıda bir denge fotoğrafına geldik; Aşağıdaki fotoğrafa defalarca bakın, her seferinde göz-beyin ikilisi turuncu yağmurluğa odaklanacaktır. Denge, lekelerin boyutları ve keskinlikleri ile alakalı olduğu kadar renkleriyle de alakalıdır. Bu karede denge var mı yoksa baskın sola mı kaymış karar vermek zor.

Denge konusunun bazen çok karmaşık olabileceğini de bu kareden anlayabiliyoruz. Biraz düşününce cami ve insan lekelerinin toplamının turuncu rengi dengelediği sonucuna ulaşabilirsiniz.


©Cenk Tamay

Kompozisyonun neredeyse yarısını kaplayan, keskin bayan lekesi ilgi alanı olduğu için doğal olarak ön planda ama karenin solunda yer alan sınırlı keskinliğe sahip insan lekeleri sayesinde genel bir denge söz konusu.


©Türkay Yılmaz
 
Geri
Üst