garip bi hastalık bu grip

icemen

New member
Katılım
7 Şub 2007
Mesajlar
20,136
Reaction score
0
Puanları
0
Soğuk Algınlığı ve Gribal Enfeksiyonlar

Soğuk Algınlığı Nedir?
Soğuk algınlığı; çeşitli virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarında bazı belirtilere yol açan hafif seyirli hastalıktır.



Soğuk algınlığının özellikleri nelerdir?
Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmamasına rağmen bu konuda sıklıkla yanlış yapılır.

Soğuğun direkt olarak hastalığa yol açtığı söylenemez. Soğuk algınlığı genellikle okulların açılması ile eş zamanlı olarak sonbahar mevsiminde görülmeye başlar.

Soğuk algınlığı en sık kış mevsiminde görülür. Bunun başlıca nedenleri arasında kötü havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması, bu mevsimde stresin daha fazla olması ve burundaki koruyucu mukozanın soğuması ile virüslerin hızla çoğalması sayılabilir.

Riski arttıran bazı özel faktörler söz konusudur: Toplu taşım araçlarıyla uzun mesafe yolculuklarında (uçak, tren, otobüs gibi) onlarca kişinin aynı hava kaynağı ile birbirlerine infeksiyon bulaştırmaları oldukça kolaydır. Yabancı bölgelere yapılan seyahatler de o bölgedeki virüslerin alınmasına sebep olabilir. Klimalar da önemli risk faktörleri arasındadır; havadaki nemi aldıkları için burundaki koruyucu mukoza ortamını kuruturlar ve infeksiyona yatkın hale getirirler.

Stres, tek başına bağışıklık sistemini baskılayarak infeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylaştıran bir diğer önemli risk faktörüdür.

Etken virüslerin bulaşması; hastaların mikrop içeren burun veya ağız salgılarıyla bulaşmış elleri ve eşyalarıyla olabileceği gibi, havadaki küçük veya büyük parçacıklar içindeki virüslerin solunması ile de olabilir.



Soğuk algınlığının önemi nedir?
Yetişkinlerde ve çocuklarda en sık görülen hastalıktır.
Soğuk algınlığı o kadar yaygın bir infeksiyondur ki, çok az insan bir yılı yakınmasız geçirebilir.

Gelişen ulaşım olanakları sayesinde etken virüsler dünyanın her yerinde ve ikliminde infeksiyonun ortaya çıkmasına yol açabilir.

Genelde iş gücü kaybına neden olurken, bebekler, çok yaşlılar ve bağışıklık sistemi problemli olan kişilerde hastalık çok ciddi, hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir.



Belirti ve bulguları nelerdir?
Hastalığın bünyeye yerleşme süresi 24 - 72 saat arasında değişir. İlk belirti kuru kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Ateş normaldir veya hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksektir. En sık görülen belirtiler, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürüktür. Koku ve tat duygusunun azalması, kulaklarda basınç hissi ve ses kalitesindeki değişiklikler gibi durumlara da sıkça rastlanır. Belirtiler ortalama 7 gün sürer, 2 haftaya kadar uzayabilir.



Nasıl Korunuruz?
Kapalı ve kalabalık yerlerde hastalık hızla yayılır. Dolayısıyla açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak infeksiyon riskini azaltır.
Virüsler, mikrobun bulaştığı yerlerde (kapı tokmağı, telefon gibi) canlı kalabildikleri için, bu yüzeylere temastan sonra virüsleri rahatlıkla burnumuza veya gözlerimize taşıyabiliriz. Bunu engellemek için ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamalıyız.



Nasıl bir tedavi uygulanır?
Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavi belirtilere göre yapılmalıdır (semptomatik tedavi). Ağrı kesici, ateş düşürücü, burun akıntısını, tıkanıklığını ve kaşıntısını giderici, öksürüğü azaltıcı ilaçlar kullanılır. Ayrıca istirahat edilmesi ve stresten uzak durulması da vücut direncinin yeniden kazanılmasına yardım eder.



Grip Nedir?
Grip, tüm vücudu ilgilendiren belirtilerle karakterize, ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden viral bir hastalıktır.



Soğuk algınlığıyla benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir?
Grip; ülkeler ve kıtalar arası yaygınlaşma özelliğine sahip olan bir hastalık olarak ciddi akciğer hastalıklarına yol açabilmesinden dolayı soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır. Gripte belirgin halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır

Grip ve soğuk algınlığı bulaşma şekil ve belirtileri yönünden benzerlikler gösterir.



Gripten korunma yöntemi nedir?
Soğuk algınlığındaki tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Bebekler ve küçük çocuklar, gebeler, astım, kronik akciğer veya kalp hastaları, şeker hastaları, böbrek yetmezliği, kan hastalığı gibi hastalıkları olanlar aşılanması gereken riskli grupta yer alırlar. Sağlık Personeli (doktor, hemşire ve diğer personel), huzurevi ve kronik bakım ünitelerinde çalışanlar, 65 yaş ve üzerindekiler, dış ülkelere seyahat edecek olanların aşılanması da önem arzetmektedir.



Grip nasıl tedavi edilir?
Grip hastanede yatarak tedavi edilmeye gerek duyulabilen bir hastalıktır. Özellikle riskli hastalar için antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında yolaçtığı hastalıkların tedavisi gerekir. Hafif gribal enfeksiyonlarda belirtilere yönelik ilaçlar kullanılabilir.​
 
Geri
Üst