Golfe Hayır!

oscs

New member
Katılım
15 Tem 2008
Mesajlar
1,148
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
cennette hafif bronzluk iyidir...
Golfe Hayır!


62306.jpg


Golf turizmi son yıllarda ülkemizin Akdeniz kıyılarında giderek yaygınlaşmakta. Ülkemizde şu an altısı Antalya-Belek’te olmak üzere toplam 9 golf sahası bulunuyor. Yatırımcılar tarafından ülkemizin golf turizmi açısından bakir bir ülke olduğu iddia ediliyor ve önümüzdeki dört yıl içinde 100 golf sahasının daha yapılması planlanıyor. Golf sporu için çok büyük çimenlik ve açık alan, çimenlerin uygun koşullarda tutulabilmesi için de çok fazla su gerekiyor. Uygun iklim şartlarında yapılabilen bir spor olan golf sahalarının, Türkiye gibi suyu zaten kısıtlı ülkelerde yapıldığında doğaya olumsuz etkileri olabiliyor.

Su kaynaklarının bu denli kısıtlı olduğu ülkemizde golf yatırımları planlanırken doğaya verdikleri zarar ve bunun maliyeti göz önüne alınmalıdır. Golf sahaları yeraltı sularının tükenmesi ve kirlenmesi konusunda büyük tehdit oluşturmaktadır.

Golf Gerçekleri

Golf Sahalarının Su Tüketimi

Dünyada 2004 yılı itibariyle mevcut golf sahalarının sulanması için günde 1 milyar ton su tüketilmektedir. Bu rakam, tüm dünyada susuzluk çeken insanların asgari su tüketimini karşılayabilecek olan ve BM tarafından tespit edilmiş asgari rakamla eşittir. Yapılacak olan bir golf sahası yılda hektar başına ortalama 10.000 ile 15.000 m3 suya ihtiyaç duyar. Diğer bir deyişle 100 hektarlık bir golf sahasının bir yılda tüketeceği su miktarı yaklaşık 1 milyon m3'tür. Bu da 12.000 nüfuslu bir yerleşimin ortalama yıllık su tüketimine eşittir.

Golf Sahaları Nerelerde Kurulabilir?

Golf sporu için çok büyük çimenlik ve açık alan gerekiyor. Çimenlerin uygun koşullarda tutulabilmesi için de çok fazla su gerekir. Bu yüzden golf sporu İngiltere gibi bol yağışlı ülkelerde doğmuş ve daha sonrada, yine aynı yağış şartlarına sahip kuzey ülkelerinde yer bulmuştur.

Golf’un Doğaya Verdiği Zararlar

Golfun doğaya vermiş olduğu zararlar bugün tüm dünyada bilinmekte ve büyük tepkiler çekmektedir. Nitekim bu zararları nedeniyle özellikle ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde golf karşıtı büyük lobiler mevcuttur. Golfun bilinen zararları şunlardır:

  • Ülkemiz, kişi başına ortalama yıllık 1500 m3'lük kullanılabilir su miktarı ile su fakiri bir ülkedir. ABD gibi kişi başına yıllık kullanılabilir su miktarının 16.000 m3 olduğu ülkelerde bile, golf sahalarının su kaynakları ve doğa üzerine olumsuz etkileri tartışılırken, Türkiye'nin bu konuda çok daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu açıdan yapılacak her golf sahası hem doğadaki suyu golfa yönlendirerek doğal yaşamı bozacak hem de su kaynaklarımızı hızla tüketecektir.

  • Bir hektarlık bir golf sahası için yılda toplam 21 kilo kimyasal ilaç kullanılmaktadır. Bu rakam çevreye verdiği zararı düşünülünce, oldukça ürkütücüdür.

  • Golf alanlarındaki çimler sporun gereği olarak belirli bir boyda tutulmalıdır. Bu nedenle bitki fotosentez yapamamakta ve bitkinin ihtiyacı olan besin gübreleme yoluyla bitkiye verilmektedir. Bu nedenle bir golf alanı için kullanılan gübre miktarı, hektar başına bir tarım alanında kullanılan gübre miktarından çok daha fazladır. Kimyasal gübrelerin aşırı kullanıldıklarında çevreye ve yeraltı sularına verdikleri telafisi mümkün olmayan zararlarsa bilinmektedir.

  • Dünya genelindeki bu zararların yanında kıyı bölgelerindeki ormanlarımız ile doğal yaşam alanlarının golfe kurban edilmesi başlı başına bir çevre felaketidir. Ormanlarımız golf için hızla kesilirken, su, gübre ve ilaçlama yoluyla golf alanları tüm dünyada çevre için büyük tehditler oluşturmaktadır.


Golfe Hayr! - Outdoor Oracle
 
Geri
Üst