Googleın tartışmalı yeni gizlilik politikası dün yürürlüğe girdi. Google, Youtube, Gmail kayıtlarının tek havuzda toplandığı yeni dönemde, geçmiş kayıtlarınızı silmediyseniz, artık Youtubeda aradığınız video, Googleda reklam olarak karşınıza gelebilecek.
İnternet devi Googleın 60 gizlilik belgesini bir belge içerisinde toplamak için yaptığı güncellemeler dünden itibaren (1 Mart 2012) etkin hale geldi. Avrupanın AB yasalarını ihlal edebileceği uyarısına rağmen, yeni gizlilik politikasını yürürlüğe koyan internet devinin bu değişikliğiyle Googleın herhangi bir hizmetinden (Google Search/Maps/Docs, Youtube, Gmail, Picassa, Google+ ve Blogger...) toplanan kullanıcıların tüm hareketleri tek platformda toplanıp, arama motoruna yansıtılabilecek. Böylece bugüne kadar Googleın her bir hizmetinde ayrı ayrı tutulan veriler, tek bir platformda toplanacak.
YENİ POLİTİKADAN KAÇIŞ YOK
Düne kadar Youtubeda yapılan bir aramanın Googlea ait örneğin Gmail gibi bir sitede alınacak sonuçlar ve karşılaşılacak reklamlar üzerinde bir etkisi yoktu. Yeni politikayla Googlea ait tüm sitelerdeki aktivite birbiriyle bağlantılı hale gelecek. Örneğin Youtubeda yeni cep telefonlarının tanıtım videolarını izliyorsanız, Google aramalarda karşınıza cep telefonu reklamları çıkaracak. Bu kullanıcıların karşısına kişiselleştirilmiş aramalar çıkarırken, reklamverenler için ise hedefe yönelik kampanya düzenleme fırsatı verecek. Googleın yeni politikasını reddedenler Googleın hizmetlerinden yararlanamayacak. Kişisel bilgilerin güvenliği ve mahremiyeti tartışmalarını kö rük le yen kullanıcı davranışlarına odaklı bu yeni modelin, Googleın reklam pastasındaki tekelini perçinlemesi bekleniyor.
"KULLANICI BİLGİLERİNİ SATMAYACAĞIZ, BİRLEŞTİRECEĞİZ"
Google Gizlilik Politikaları Direktörü Alma Whitten, Eğer kullanıcı giriş yaparsa, servislerimiz arasındaki bilgilerini birleştirebileceğiz. Kullanıcı bilgilerini toplamaya yönelik bir eğilimimiz asla yok. Bu bilgilerin reklamverenlere satılması da söz konusu değil dedi.
İSTEMEDİĞİNİZ GEÇMİŞİNİZİ SİLİN'
Eski arama kayıtlarının reklamverenlerin radarına takılmasını istemeyenlerin, için, google.com/history veya google.com/dashbord adreslerindeki girdikleri sitelerle ilgili kayıtları silmesi öneriliyor.
REKLAM AYARINIZI KONTROL EDİN'
Arama, harita, Youtube kayıt olmadan da kullanılabilecek. Bu hesaplara giriş yaptıysanız, gizlilik araçlarıyla bilgi paylaşımlarınızı kontrol edin. Kişiselleştirilmiş reklamlardan kaçınmak için arama ve Youtube geçmişini kapatın.
E-POSTA İÇİN 2 KERE DÜŞÜNÜN'
Bloggerda bir blogunuz varsa, Google hesabınızla, blogunuzdaki bilgileriniz eşleştirilecek. Eğer bir kişi sizden gelen bir e-postaya sahipse, sizi algılayıp, eşleştirilen Google profiliniz o kişiye de görünebilecek.