//:U.N.G.O.O.D
Altın Üye
Açık kaynak dünyası bu aralar epey hareketli günler geçiriyor. Önce Ubuntu'nun Chrome OS'ye sunduğu açık destek ve şimdi de Google'ın iki çocuğunu birleştirme planları…
Konuyla ilgili kendisiyle yapılan röportajda Google’ın kurucu babalarından Sergey Brin Chrome OS'nin tanıtımı ve mantalitesinin açığa çıkması ertesinde pek çoğumuzun kafasında oluşan 'acaba?' sorusuna açıklık getirdi. Android ve Chrome işletim sistemlerini uzun vadede birbirleriyle olabildiğince yakınlaştırmayı düşündüklerini belirten Brin buna sebep olarak her ikisinin de ortak Webkit kodlarını ve Linux temelini kullanmasına vurgu yaptı. Tabii henüz duruma dair herhangi bir takvimleme gelmiş değil. Kaldı ki hatırlarsak geçtiğimiz aylarda Android departmanının başındaki isim olan Andy Rubin yine benzer bir soru karşısında olumsuz yanıt vermiş ve her ikisinin de yerinin farklı olacağını vurgulamıştı.
Son olarak Google CEO'su Eric Schmidt'in Android ve Chrome OS ile ilgili kendisiyle yapılan röportajda verdiği cevaplara erişmek isteyen okurlarımızı buraya , Chrome OS'ye dair henüz bilgi sahibi olmayanları da aşağıdaki haberimize alalım:
---
İşte Chrome OS: Web tarayıcısı tabanlı 'mekansız' işletim sistemi
Google'ın dün düzenlediği tanıtımla, Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS ile ilgili pek çok detay açıklığa kavuştu. Herşeyin internet üzerinde depolanacağı Chrome OS, Chrome web tarayıcısının üzerine bina edilecek.
Herşeyden önce şunu belirtelim ki, Chrome OS projesi artık açık kaynaklı. Yani dileyen geliştiriciler, duruma müdahil olarak Chrome OS'nin geliştirilmesinde katkıda bulunabilirler. Bunun için yapmaları gereken tek şey Chromium OS projesine tıklamak halihazırdaki kod tabanını, kullanıcı arayüzü deneyimlerini ve süregelen gelişim aşamasındaki bazı öncül tasarımları edinmek.
Evet bunu belirttikten sonra, şimdi de Chrome OS ile ne var ne yok altbaşlıklar halinde dökebiliriz ortaya:
* Herşeyden önce Chrome OS sabit diskleri desteklemeyip sadece flash tabanlı depolama seçeneği sunacak. Bunun sebebi tahmin edileceği üzere hız. Anlaşılan o ki son derece hızlı bir sistem açılışı isteyen Google, HDD'leri bunun önünde engel olarak görüyor. Ki zaten tanıtım esnasında da NAND donanımlı ve Asus imzalı bir netbook düğmeye basılmasından sadece 7 saniye sonra çalışır hale geldi ki bu da Google'ın niyetini açıkça ortaya koyar nitelikte. Yerel depolamanın tek amacı sistemi hızlandırmak iken, geri kalan herşey bulut bilişimi tabanlı, yani bir bakıma Chrome OS 'mekansız' bir işletim sistemi. Tüm dosyalara internet evsahipliği yapıyor. Fakat bu durumun bir diğer neticesi de Chrome OS'nin kurulum dosyasının indirilip sisteme kurulamayacak olması. Yani faydalanmak için tek şansımız Chrome OS yüklü bir cihaz satın almaktan geçecek. Gerçi başta da dediğimiz gibi kaynak kodu halka açıldığı için kodun geliştiriciler tarafından kırılması da kuvvetle muhtemel. Bu arada Google'ın hız odaklı bir diğer girişimi ise, üretimcilerle beraber çalışmak suretiyle Chrome OS'yi çalıştıracak olan donanımı optimize etmek olacak. Keza tam Flash uyumlu gelecek Chrome OS de donanım tabanlı hızlandırma desteği de mevcut olacak.
* Bir diğer ana hedef olan güvenlik ayağında, Google web tabanlı uygulamaları güvenlik paneli altında çalıştırmayı seçmiş. Bu sayede sistemin virüslere ve zararlı yazılımlara karşı daha korunaklı hale getirilmesi amaçlanıyor. Ki zaten sistemin tümü web tabanlı ve Chrome tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Yine alttaki fotoğrafta gördüğümüz gibi uygulama paneli dahilinde Gmail, Google Talk, Twitter, Facebook vb. gibi uygulamalar bulunuyor. Bunun yanısıra sistemin her açılışında güvenlik ve olası sorunları baştan çözmek için kontrol yapılacak. Kullanıcı ile ilişkin sistemde bulunan tüm veriler (yani ayarlar, kişiselleştirme seçenekleri vb.) hem G-Clouds servisi ile eşzamanlanacak hem de şifrelenecek. Böylece bilgisayarın çalınması, kaybolması vb. durumlarda ikinci kişilerin bilgi edinimi zorlaştırılacak. Tabii bununla beraber Chrome OS web uygulamaları odaklı çalışacağından ve bugün pek çok kullanıcının yararlandıkları çevrimdışı yazılımlar bulunmayacağından birtakım kısıtlamalar da olacak.
İşte Chrome OS: Web tarayıcısı tabanlı mekansız işletim sistemi google chrome os 550x309
Kısaca anladığımız kadarıyla Chrome OS'nin hedefi Windows veya Mac OS'un yerine geçmekten ziyade bilgisayarlarını internet odaklı kullanan ve çok fazla şey istemeyen kullanıcılar için alternatif oluşturabilmek. Ki zaten önümüzdeki yıla takvimlenen işletim sisteminin netbook'lar ile beraber dağıtımının yapılacak olması da bunun göstergesi. Bu arada, Chrome OS, x86'nın yanında ARM mimarisini de destekleyecek. Gerçi Google'ın asıl amacının 10-12-inç'lik ekranlara yani netbook'lara evsahipliği yapmak olmasından hareketle, smartbook'larda pek de fazla Chrome OS ile karşılaşacağımızı düşünmüyoruz.
Evet, Google'ın şimdilik açıkladıkları temel olarak bunlardan ibaret.
Son olarak, ilgili tanıtım videosuna erişmek isteyenleri böyle,
Kaynak koduna ve diğer detaylara erişmek isteyenleri ise böyle alalım.