Hachell Bana Öğretti; Şimdi Öğrenme Sırası Sende! 'Etkili Konu Açma Taktikleri'

sülFiriK

New member
Reaction score
0
İstanbul hülen! Ne öle monitördenmiş oturduu yerde
GİRİŞ

-Merhaba arkadaşlar. Burada sizlere yardımcı olmak istediğim mesele "konu açarken dikkat edilesi hususlar" ve akabinde "daha etkileyici konular hazırlama". Anlatım kolaylığı açısından ‘Teori’ ve ‘Pratik’ olmak üzere iki bölüme ayırıyorum;

A- Teori

1- Başlık:

-Kütüphaneye gittiğimizde bile ilk gözümüze çarpan kitaplar; kapakları ilginç olan, isimleri sıra dışı olan kitaplardır. Açacağımız konuda da ilk dikkat etmemiz gereken husus ‘başlık’tır.

2- Anlatım ve Şekil:

-Birçoğumuz konu açtıktan sonra hayıflanır: "lem şuna bak okadar didindik ne teşekkür ne yorum.. onu da geçtim görüntüleme bile yok..." Oysa hazırladığımız konularda biraz daha görselliğe ve anlatıma (komik resimlerdeyse espri, programlardaysa açıklayıcılık) özen gösterirsek hem forumumuzun, hem paylaşımlarımızın kalitesini artırmış oluruz.
sülFiriK' Alıntı:
lem şuna bak okadar didindik
-Vermiş olduğunuz ek ne olursa olsun (resim, video, program vs.), yazımdaki görsel çekicilik yoksa didinme değildir bu.

3- Vurgulama:

-Anlatım ve Şekil’e ek olarak söylemekte yarar var diye düşündüm. Cümlelerimizdeki vurgulamalar anlatımı kolaylaştırmaktadır. Büyük harfler kullanmaya ya da küfüre gerek kalmadan anlatmak istediğimizi anlatabiliriz bu yöntemle :) (Vurgulama’yla ilgili bilgileri Pratik’te açıklayacam)

B- Pratik

1- Arama Butonu:

-Konu açmadan önce 'arama butonu''nu kullanmamız gerekiyor. Aksi taktirde üyelerimizin, hatta sömürgecilerin saldırısına bile uğrarsınız (sömürgeci ark.’ları üye gözüyle görmüyorum). Saldırıdan kastım “oo bin kez verildi” ya da “arama butonu die bişi var forumda” gibi cevaplardır.

i72436_arama.jpg

2- Malzeme Kontrol:

-Şimdi geldik içeriğe. Öncelikle malzemelerimizin sağlamlığını kontrol edeceğiz (link, resim dosyaları vs.). Malzemeden kastım ekleyeceğimiz dosya, link resim vs.’dir. Forumumuzda, konu açmadan önce kontrol edebilmemiz için koskoca “Önizleme” butonu koymuşlar “Gelişmiş Cevap” bölümüne. Bu butonu konu açmadan önce kesinlikle kullanın dostlarım. Hem resim dosyalarının görünebilitesini ölçmüş olursunuz.

i72431_nizleme.jpg

3- Vurgulama:

-Özellikle yazılı anlatımlarda kullanırız bunları. Örneğin; “Ben bugüne kadar hiçbirzaman sömürgecilik yapmadım” Bu; altı çiziliden tutun boyut büyütmeye kadar çok şekillerde olabilir. Bunu yapmak için aşağıdaki resme bakın işte :) Metni seçip ilgili yerleri işaretliyoruz :)

i72412_vurgulama.jpg

4- Resim Upload:

-Foruma "resim upload etmek" demek açmış olduğunuz konuda resimlerin linklerini ya da resmin direkt olarak forum sayfasında görüntülenmesi demektir (resmi direkt görüntülemek ‘in’; link vermek 'out'’tur bilesiniz :) ). Örneğin http://www.hedehodo.com/ibiş.jpg” resmimiz olsun. Bu resmi forumda görüntülemek için “Gelişmiş Cevap” bölümünde, linkin tamamını seçersiniz ve aşağıda gösterdiğim linki tıklarsınız (önizleme farz-ı muhal = önizleme yapmanız şart:) ).

i72413_resimekle.jpg

5-Video Upload:

-'Video upload etmek' demek; ilgili video’nun indirme ya da seyretme linki’nin konuya eklenmesi demektir.
Verdiğimiz videoların, izlenmeden bile kabataslak olarak ne olduğunun anlaşılması çok önemlidir. Bunun için ya yazılı açıklama, ya da benim tavsiye ettiğim “Capture” adı verilen önizlemeler eklemelisiniz (bu sözcük çoğul ve kısaltmasıyla birlikte caps die okunur :) ) Caps, imaj; yani resim dosyalarıdır. Resim dosyalarının nasıl yükleneceğiyle ilgili yukardan kopya çekebilirsiniz :)

Tamamını okuyan herkese gönülden teşekkür ederim... :cool:

Dipnot: “Lütfen tavsiyelerimi herkes benimsemesin yoksa basit yazım ayrıcalıklı olur :)

resim yüklemeyi becerebilirim umarım.sömürgeci olmayıp biz de elimizden geldiğince katkı koymayı amaçlıyoruz.teşekkürler açıklamalar için...

sülFirik = Forum Hocası :D

cok akıllıca bı paylasım ama ben resımlerı goremıorm resımler tekrar upload edılırse yenı uyelerımız bundan cok faydalanacaktır..

Güzel olmuş fakat ben de resimleri göremedim.

Teşekkürler.

Geri