eiffel
Forumun Kulesi
- Reaction score
- 0
Hatim Nedir? Nasıl Olmalıdır?
Kur'an-ı Kerim'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye hatim denir. Esas gaye haline getirilmesi gereken hatim ise, Kur'an'ın kendisini bir taraftan dil ile okurken bir taraftan da onu anlamaya çalışmak, anladıklarımız üzerinde düşünmek ve onu hayatımıza hayat kılmaktır.
Hatmin fazileti : Hatim hadisin ifadesiyle Allah'a sevimli olan amellerdendir. Bu hadis Tirmizi'de şöyle geçmektedir: İbni Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: "Bir adam: "Ey Allah'ın resulü, Allah'a hangi amel daha sevimlidir?" diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Yolculuğu bitirince tekrar yola başlayan" cevabını verdi. Adam "Yolculuğu bitirip tekrar başlamak nedir?" diye sorunca: "Kur'ân'ı başından sonuna kadar okur, bitirdikçe yeniden başlar" cevabını verdi." (Tirmizî, Kırâat 4)
Efendimiz (sas) Cebrail (a.s.) ile birlikte karşılıklı olarak Kur'an'ı baştan sona birbirlerine okuyarak mukabelede bulunmuşlar, yani bir manada hatim indirmişlerdir. Bu ve benzeri rivayetlerden hareketle, Kur'an'ı baştan sona okumanın sünnet olduğunu söyleyebiliriz. Diğer rivayetlere göre, Efendimiz (sas) devamlı Kur'an okur ve Kur'an ahlakıyla yaşardı. Hz. Aişe'ye Efendimiz (sas)'in ahlakından soranlara "siz hiç Kur'an okumuyor musunuz?" demiştir.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in, Abdullah bin Amr'a yapmış olduğu tavsiyeden Kur'an'ın en az ayda bir defa hatmedilmesi gerektiğini anlıyoruz. (Buhari, Fezailü'l Kur'an, 34) Bu ve benzeri rivayetlerden hareketle âlimlerimiz, ayda bir Kur'an'ın tamamını okumayanın onu terk etmiş sayılacağını, okurken de esas olan anlayarak okumak olduğunu söylemişlerdir. (Fetavay-ı Hindiye) Yine Efendimiz (sas) üç günden daha az bir müddet içerisinde hatim yapanın ne okuduğunu anlamayacağını ifade buyurmuştur. (İbni Mace, İkame, 178; Ebu Davud, Kıraat,1; Tirmizi, Kıraat, 13)
Selamun Aleykum muhterem Hackhell milletinin insanları...
Yine bir mübarek Ramazan ayı öncesi Hatim Organizasyonu ile huzurlarınızdayız..
Hatim organizasyonumuza katılmak isteyen arkadaşlarımız konuya attıkları postta lütfen hangi cüzü aldıklarını belirtsinler...Henüz alınmamış olan cüzler Mavi renktedir.Arkadaşlarımız tarafından alınan cüzler Yeşil renge dönüşecek ve yine aynı kişi aldığı cüzü okuduğunu burada beyan ettiğinde ilgili cüz Kırmızı renkli olacaktır..
Allah nasip ederse hatimimizi Ramazan ayı içerisinde bitirerek duasını kısmet olursa Kadir gecesinde yapmayı düşünüyoruz...Şimdiden katılan katılmayan tüm arkadaşlara teşekkürler...
Yüksek katılımlarınızı bekliyoruz tabii ki :melek
1.CÜZ'ü ben alarak başlıyorum.. Yüce Mevla okuduğumuz hatimlerimizi ve dualarımızı kabul etsin ...
1.CÜZ --eiffel
2.CÜZ --€rd@ls10
3.CÜZ --sonsuzluğa
4.CÜZ --metehan063
5.CÜZ --anne sonsuzluğa
6.CÜZ --eftalya
7.CÜZ --SiLenTScЯeaM
8.CÜZ --LOOPUSED
9.CÜZ --ishynum846
10.CÜZ --kent55
11.CÜZ --Hakikat
12.CÜZ --WhiteAngel
13.CÜZ --T
14.CÜZ --ghost031
15.CÜZ --bekr
16.CÜZ --spencer01
17.CÜZ --türk ocağı
18.CÜZ --febeke
19.CÜZ --ℓσя∂
20.CÜZ --ℓσя∂
21.CÜZ --yassi
22.CÜZ --innuendo
23.CÜZ --innuendo
24.CÜZ --LaZiSH
25.CÜZ --su_kusu
26.CÜZ--DÜZCELİ MEHMET
27.CÜZ --feryall
28.CÜZ --feryall
29.CÜZ --kamer28
30.CÜZ --VolkaN
Arkadaşlar bu başlığa katılan, katılmak isteyip fakat katılmayan herkesten Allah (c.c) razı olsun.
Rabbim HackHeLL ailesi olarak bizleri hidayetinden ve inayetinden mahrum etmesin.
Kısa bir Hatim duası ekliyorum. Allah(c.c) Bu mübarek gecede kabul buyurur inşaallah.
HATİM DUASI
Ey Rabbimiz! Kuran'ı Kerim'i bizlere lütfun ve kereminle dünyada arkadaş,kabirde yoldaş, kıyamet gününde şefaatçi, sırat üzerinde nur, cennete götüren bir refik, ateşten koruyan bir perde ve bütün iyiliklere ulaştıran bir delil ve imam kıl.
Ey Rabbimiz! Bizleri Kur'an'ın hidayetiyle hidayet eyle. Bizleri kuranın kerametiyle ateşten koru. Kuranın lütfuyla derecelerimiz; yükselt. Ey büyük lütuf ve ihsan sahibi! Kur'an'ın tilavetiyle günahlarımızı bağışla.
Ey Rabbimiz! Kalplerimizi temizle. Ayıplarımızı ört. Hastalarımıza şifa ver. Yüzlerimizi ak et. Derecelerimizi yükselt. Borçlarımıza ödeme kolaylığı nasib et. Babalarımıza merhamet eyle. Annelerimizi bağışla. Dinimiz; ve dünyamızı ıslah eyle.
Ey Rabbimiz! Bütün İslam coğrafyasını her türlü belalardan ve musibetlerden muhafaza eyle. islam düşmanlarını kahru perişan eyle. İslam’ın nurunu söndürmek isteyen kafir ve münafıklara fırsat verme. Kafir, münafık ve zalimleri Müslümanların başına musallat etme. Gerek fert ve gerekse toplum olarak senin rızana uygun olarak yaşamayı nasip eyle. Çocuklarımızı hayırlı eyle. Onların birer Kur'an nesli olarak yetişmelerini nasip ve müyesser eyle.
Ey rabbimiz! Okumuş olduğumuz Kur'an-ı Kerim'in sevabı ve nurunu önce Efendimiz, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) in mübarek ruhuna hediye eyledik sen ulaştır. Diğer peygamberlerin (salat ve selam onların üzerine olsun) ruhlarına, Hz. Peygamber (s.a.v) in aile ve ashabının bütün Müslümanların ruhlarına hediye eyledik sen ulaştır
Ya Rabbi! Ayrıca okunan hatmi şeriften hasıl olan sevabı bütün geçmişlerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin, çocuklarımızın, akraba ve sevdiklerimizin, dostlarımızın, hocalarımızın, meşayıhımızın üzerimizde hakkı olan herkesin ve özellikle bu hatmi şerife iştirak eden kardeşlerimizin geçmişlerinin ruhuna hediye, ediyoruz sen ulaştır Ya Rabbi!
Ya Rabbi! Hasıl olan sevabı Terör belasına şehid verdiğimiz kardeşlerimzinde ruhlarına hediye eyledik sen kabul eyle.
Velhâsıl; şu âna kadar dâr-i Dünyâ'dan dar-i Ukba'yâ irtihâI ve intikal eden bütün mü'minin-i mü'minat; müslimin-i müslimat, ma'sûmin-i ma'sûmat, mazlumin-i mazlumât, kaffe-i ehl-i imanin da ruhlarına hediyye eyledik, Sen kabul eyle Yâ Rabbi!
Kur'an’ı Kerim hürmetine" onların günahlarını bağışla. Kabirlerini nurlandır.
Ey duaları kabul eden merhametlilerin en merhametlisi Rabbimiz ! Dualarımızı kabul eyle.
Alemlerin Rabbi Yüce Allah'a hamd, peygamberimiz Hz. Muhammed {s.a.v.)'e aline, ashabına ve tüm inananlara salat ve selam olsun.
Ey Rabbimiz! Okuduğumuz Kur'an-ı Kerim'i bizden kabul buyur. Şüphesiz ki sen her şeyi işitensin, bilensin. Günahlarımızı bağışla. Çünkü sen tevbeleri ,çok kabul edensin, merhametlisin. Yüce Kuran'ın ve alemlere rahmet olarak ,gönderdiğin peygamberin hürmetine bizleri hakikate ve doğru yola ulaştır. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Bizleri affeyle, lütfün ve kereminle günahlarımızı mağfiret eyle.
Yâ Rabbi! Maksadımız Sen’sin. Biz her işimizde Seni, her şeyde Seni kasd ederiz. Yalnız Seni isteriz. Bütün isteğimiz de, Senin bizden razı olmandır. Bizi, sevgili kullarından eyle Allah’ım!
Ey Rabbimiz! Bizi Kur'an'ın ziynetiyle ziynetlendir. Kur'an'ın keremiyle bize ikram et. Kur'an'ın şerefiyle şereflendir. Kur'an'ın şefaatiyle cennete ulaştır. Kur'an'ın hürmetine bizi bütün dünya belalarından ve ahiretin azabından koru. Ey Rahman ve Rahim olan Allah' ım bütün ümmet-i Muhammed'e merhamet eyle.
AMİN...
Bu arada destek ve yardımları için İnnuendo kardeşime, hatırlatma için sonsuzluğa ve feryall' e ayrıca teşekkürler :melek