hamster besleyenler için genel ve gerekli bilgiler

tolga90

New member
Reaction score
0
çoğu insanın içinde bir haywan besleme isteği olmuştur bence bu isteği en iyi geçirebilcek haywan hamster kendimce hamsterlar hakkında bilgi topladım we sizlerle paylaşmak istedim

HaMster Almanız İçin 10 Neden ;

1- Bir hamsterı dolaştırmanız gerekmez.
2- Bir hamster bağırıp çağırıp komşularınızı rahatsız etmez.
3- Bir hamster fazla yemek seçmez.
4- Bir hamsterı fırçalamanız gerekmez.
5- Bir hamstera tuvalet eğitimi vermeniz gerekmez.
6- Bir hamsterı yıkamanız gerekmez.
7- Bir hamster çok nadir ısırır.
8- Bir hamsterın tüyleri evinizin muhtelif yerlerine yayılmaz.
9- Bir hamsterın tüylerini kesmeniz gerekmez.
10- Bir hamster her zaman sizin şirin, akıllı ve sevimli dostunuz olur.

Hamster alırken daha aktif oldukları akşamüstü ve akşamı tercih ederseniz davranışlarını daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Gelelim bir hamster alırken neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine;
1. Görevliye hamsterın yaşını sorun. 4-9 hafta uygun yaş sınırlamasıdır. Hamsterınızın bu yaşlarda olması hem onun sağlığı (daha küçük yaşlar), hem de sizin kafa sağlığınız (daha büyük yaşlarda eğitim) açısından yararlı olacaktır.
2. Kafes temiz olmalı, yiyecek ve su kafeste bulunmalı.
3. Hoşunuza giden hamsterı seçtikten sonra;
a. Burnu kuru olmalı, akmamalı.
b. Gözleri yuvarlak, akıntısız, tam açık ve parlak olmalı.
c. Davranışlarında anormallikler olmadığı gibi hareketli ve çevresine ilgili olmalı.
d. Ağzı düzgün olmalı, fazla salya olmamalı.
e. Kulakları temiz olmalı.
f. Kuyruk ve “o” bölge temiz ve kesinlikle KURU olmalı.
g. Tüyleri parlak, düzgün olmalı. Kel kalmış kısımlar olmamalı.

Yeni hamster aldık yada almayı düşünüyoruz.genel olarak nelere ihtiyaç duyarız.İşte listesi ;

Sabit Malzemeler

1- Hamster kafesi
2- Çark ( egzerzis için )
3- Suluk ( nipel=bilyeli )
4- Yemlik
5- Kemirme taşı
6- Ev yada yuva malzemesi
7- Tuvalet kabı

Sürekli Malzemeler

1- Altlık malzeme ( talaş )
2- Hamster yemi
3- Yuva kılı
4- Hamster vitamini
5- Hamster tuvalet kumu ( idrar kokusunu engellemek için )
6- Temizlik solüsyonu ( kafes temizliği için )
7- Hamster krakeri
8- Hamster ödülleri ( özellikle alıştırma döneminde )

HAMSTERLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ ;

- Geceleri aktiftirler.Bu yüzden gündüzleri uyuma ve dinlenme zamanıdır.Gündüzleri rahatsız edilmemelidirler.

- Alışkanlıklarına çok bağlıdırlar.

- Koku alma duyuları gelişmiştir.Sahibinin kokusunu bilirler.

- İşitme duyularıda çok iyidir.Yüksek sesli yerlerden hoşlanmazlar.

- Görme duyuları zayıftır.Bu yüzden ona ani yaklaşımlardan uzak durulmalıdır.Kendisine bir saldırı olarak kabul ederler.

- Koku bezleri kalçalarında lokolize olmuştur.Bu bezler ile çevresini işaretler.

- Kazmayı çok severler.Doğada da yuvalarını toprağı kazarak oluşturdukları için onlara bir kutu içeresine toprak koyarsanız çok güzel zaman geçireceklerdir.

- Uzun mesefe koşma ihtiyacı duyarlar.Bu yüzden kesinlikle koşması için çark alınmalıdır.

- Ağızlarının içindeki keselerde yem depolama eğilimindedirler.

- Kafeslerinin içinde de uygun yerlere yem stoğu yaparlar.

- Tek başlarına yaşama eğilmindedirler.Başka hamsterlar ile anlaşamazlar

Öncelikle cinsiyetlerini nasıl anlarız;
1)avcumuza sırt üste alıp baktığımızda erkeklerin anüs ile cinsel organı arasındaki mesafe dişilere göre daha fazladır. Bu mesafe yeni doğduklarında erke ve dişide anlaşılamayacak kadar birbirine yakın olabilir ama 15 günden sonra fark göze çarpacak hale gelir.
2)Genç Erkeklerde genital bölgede vücutlarına oranla hayli iri testisleri farkedilebilir.
3)Erkek cinsel organının çevrine baş ve işaret parmaklarınızla hafifçe bastırdığınızda penis başı görülür dişilerde idrar çıkışı olabilir.
Dişi 4 günde bir kızışır ve çiftleşmeye izin verebilir. Hamilelik süresi 16-18 gün kadardır. 2 ile 27 arasında yavru doğurabilir.Doğum için sizin bir şey yapmanıza gerek yok bizim hanımlarımız kadar nazlı değillerdir. Büyükannelerimiz gibi tarlada bile kendileri halledebilirler. Eğer anne erken doğum yaptıysa yavruların yaşayamayacağını düşünürse yavruları yiyebilir(cannibalism). Erkek te dişinin bir süre kendisiyle çiftleşmeyeceğini bildiğinden yavruları yiyebilir. o yüzden doğumdan sonra babayı ayırmalı.Ben yavruları seyrettik, elledik v.s. nedenlerle yavruların anne tarafından yendiği yargısına açıkcası pek katılmıyorum.
Anne yavruların üstüne yatar ve onları emzirir. Yavrular tamamen anne ve talaşların v.s. altında gömülü kalabilir endişelenmeyin solunum sorunu yaşamazlar. Doğduklarında pembe et parçacıkları şeklinde olan bebeklerin 4 günlükten itibaren tüyleri görülmeye başlar renkleri hakkında fikir sahibi olunur, 10 günlükken artık iyice tüylenmişlerdir. Annelerini 1 ay süreyle emerler bazen bu sürenin 2 ayı bulduğu söyleniyor ama bir hamster anne 2 ay dayanır mı? bilmiyorum.3 haftadan önce annesinden ayrılan bir yavruyu yaşatma olasılığınız azdır. Bence bir ay sonra ayrılmalılar.1 aydan sonra bu zamana kadar müşfik bir anne olan anne artık yiyeceklerini depolama konusunda sıkıntı çeker aslında yavrularda aynı sıkıntıdadırlar. Çünkü artık hepsi kendilerine ait özel yerler isterler. Hamsterınızın tek arkadaşı olursanız size daha bağımlı olur aile halinde yaşarlarsa sizle pek ilgilenmezler o yüzden tek tek bakmak hem onlar hem siz için daha iyi olabilir

bu resimlerde kızım FARİYE'nin resimleri

NOT: BİLGİLER ALINTIDIR

aşkm yawrum baya ii olmşta nadiren deil bnmki beni kemiriyo resmen :eek:

yurtta kalmasam alırdım ama sanırım şimdilik sorun çıkabilir. çok tatlı gözüküyo yaw :)

ben hep beslemek istedim ama annem izin vermedi duygularım depreşti yine yaw

bunların çogunu biliyorum ama arkadaslar ölünce çok üzülüyosunuz az yaşıyo i.neler bu arada simsiyah olan bir hamster arıyorum bileniniz veya bulanınız varsa almaya talibim

ablam beslıo wala hayvanı bazen salıo evın ıcıne bıgun ezecem mahlukatı..:D:D

ben çok istiyorum ama annem izin vermiyo.evde istemiyo onu :(

SickDreTh' Alıntı:
emıne baska beslencek hayvanmı yok allasen napıcan elın hamsterını:D:D
nie öle diosun Mert çok ciciler =)
sende al bence :durdurun

yorumlarını esirgemeyen bütün herkeze ayrı ayrı tşk. ediorum
saygılar...

bi ara beslemeyi düsünmüstüm ama ugrasamamıstım belkı gene faliyete gecırebılırım filan..

teşekkür kardeşimin gonzales var bende düşünüyorum bitane bilgiler faydalı oldu

öle deme yaw

arawebs' Alıntı:

öle deme yaw ilk bakışta tiksindirici gelebilir doğru ama ewe getirip kafese koyduğunda oynamaya başlıo kendi kendine izledikçe eğleniosun çok meraklılar bikee oraya buraya girio
herkeze tavsiye ederim

abi kesinlikle sizin de birer hamster'ınız olmalı. onu beslemek mükemmel bir duygu. resmen sizin dostunuz oluyor. bazı hareketleri sizi gülmekten yarabilir. beslemesi de çok zahmetsiz. iyi ki bir hamster'ım war.

bunlar farenin bir cinsi diğilmi öyleyse eve fare arkadaşlarını carmazmı cik cik diyip

Geri