Dilin becerilerini inceleyerek ve amaçlarını doğru tespit ederek bir programlama dilinde uzmanlaşman gerek.Programlama Dili aleminin iki ağır abileri vardır: C/C++ ve Java.Ama programcılık artık bir derya ve bu deryada ne aradığını bilmek gerek.C/C++ ve Java nın yetenekleri diğer dillerle karşılaştırılamaz.Sistem yazılımcısı olacaksan C/C++, Elektronik aygıtlarla çalışacaksan Java.Masaüstü uygulama yazacağım diyorsan C#,VB/VB.NET,Delphi.WEB ile ilgileneceksen PHP,Perl...vb.Kullanacağın işletim sistemi de önemli.Unix temelli işletim sistemi alanında çalışacaksan C/C++, Java, Python ile ilgilenebilirsin, öyleki kamu kurumlarının Pardus kullanması gündeme geliyor ve artık Windows esaretinden bu ülkeyi kurtarmak gerektiğine inananlardanım.C/C++,Java,PHP aynı syntax'a sahip denilebilir.Ne kadar farklı dil öğrenirsen ufkun o kadar gelişir ama önemli olan dilin uygulama alanlarındaki becerilerinin kulanmayı öğrenebilmek.Programlama Dili(C/C++,Java,Python,..)+English+matematik+elektronik+zeka 5lisi yeterli.Ama bilgisiz biri olarak Network ve Assembly konusunuda bu 5liye eklmelisin ki resmi net görebilesin derim.Derleyici olarak hem windows hemde linux ta yabancılık çekmemen açısından MinGW+Netbeans IDE+Eclipse IDE kullanabilirsin.Artık 3 aylık eğitimli diyetisyenlerin bile uzman die anıldığı bu evrende bir konuda uzman olduğunu kanıtla yeter.Hiç kimseye hakaret , saygısızlık ve kendi adıma ukalalık etmek istemem.Ustalar daha doğrusunu söyleyene kadar ben bunları söyleyebilirim.Buradaki bütüm kardeşlere saygılar.