Hava FiLtresi [Bakmadan Gecmeyin]

GebzeLi

Altın Üye
Katılım
17 Haz 2006
Mesajlar
8,268
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
119
Konum
Alcohol
image00006zi1.jpg


Hava filtresi, atmosferde bunan havanın motorun içine geçmeden önce toz, partikül, zerrecik gibi maddelerin silindirler içerisine girmesini engeller. Binlerce metreküp havanın silindirlerden geçtiğini düşünürseniz aracınızın hava filtresinin öneminin ne demek olduğunu anlarsınız.

Hava filtresinin görevi ise motorun tüm çalışma koşullarında motora olan gerekli havayı istenilen bir şekilde süzmek ve motora nefes aldırmaktır. Hava filtresinin aracın fazla yakıt tüketmesinde direkt etkisi vardır. Özelliğini yitirmiş, kirli hava filtresi aracın maksimum verimle yanmasına engel olacağından motor performansını da olumsuz yönde etkiler. Ayrıca motorda güç kaybına neden olur.

Motorda basit bir yedek parçaymış gibi görünen hava filtresi kirlendiğinde, motora kirli hava girmesine neden olur. Motora kirli hava girdiği için oksijen miktarı yetersiz kalır ve silindirlerin içindeki yanma kalitesi de azalır.

Yakıtın tamamını yakacak düzeyde oksijen olmadığından silindirlerin içindeki ateşleme sonucunda oluşan patlama ve yanma yetersiz kalır. Bu da motor motorun maksimum torka ulaşmasını engeller ve motorda güç kaybına neden olur.

Bakımsız hava filtresinin sebep olduğu sorunlar;

Yakıtınız israf olur

Otomobilinizin hava filtresi tıkanmış veya kirlenmiş ise, gaz pedalına ne kadar basarsak basalım, motora istenen miktarda oksijen giremediğinden yakıtın çoğu yanmadan egzozdan çıkar. Bu da yakıtınızın boşa gitmesi anlamına gelir.

Motorun ömrü azalır

Motorunuzda önerilen kalitede ve orijinal hava filtresi kullanın. Motorun ideal çalışması için iyi bir hava filtresi aracılığıyla motorlardaki silindirlere kaliteli hava girmesi, kaliteli yakıt kullanılması ve hava-yakıt karışımının ideal seviyede olması gereklidir. Olmaması durumunda silindirlerin içerisinde toz parçacıkları zamanla motordan beklenen özelliklerini yerine getiremeyeceği anlamına gelir

Hava filtresi ne zaman değiştirilir

Hava filtresi her 10 bin kilometrede bir yapılan periyodik bakımlarda değiştirilir. Ancak Türkiye de hava kirliliğini de göz önüne alındığında, kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde 5 bin kilometrede bir hava filtresinin değiştirilmesi önerilir.​
 
Geri
Üst