Hipnozun Sözlük Ve Mitolojik Anlamlari

MaYdOnOz

New member
Katılım
23 Haz 2005
Mesajlar
1,072
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
44
HIPNOZUN SÖZLÜK VE MITOLOJIK ANLAMLARI
HIPNOZUN SÖZLÜK VE MITOLOJIK ANLAMLARI
Hypnose kelimesini ilk defa ingiliz doktor Braid kullanmistir. Kendisine bu konuda yunan mitolojisi kaynaklik etmistir.Yunan mitolojisinde Hypnos kelimesi su sekilde geçmektedir. " Yunan mitolojisinin uyku tanrisi HYPNOSE Gecenin Oglu ve Ölüm ün (Thanatas) kardesidir. (Resim) Kardesi ile birlikte Hadesin ölüler diyarinda yasar.Kanatli bir genç seklinde tasvir edilen hypnos, yorgun insanlarin anilarina sihirli degnegi ile degmek, karanlik kanatlari ile yelpazelemek ya da bir boynuzdan, kisilerin üzerine uyku verici bir madde dökmek suretiyle onlara uyku verir. Thanatosda kanatli bir ruh halinde tasvir edildiginden aynen hypnosa benzer. Hypnosun ogullarindan biri ise, rüyalar tanrisi "Morheus" dur. Resim:Rüyalar tanrisi Morfeusun babasi Hypnosun roma devrinden kalma bronz heykeli.
Hypnosun tanrilar üzerinde dahi etkisi vardir. Homere göre Hypnos , Heravin ricasi üzerine bir gece kus sekline bürünerek, Zeusu ida dagi üzerinde uyutmustur.
Dr. Kriton Dinçmen tarafindan yazilan "Psykhiatria ve Mythos" isimli eserinde ise Hypnos su sekilde tanimlanmaktidir: "Uyku ilahidir Hypnos. Ölüm ilahi olan Thanatos ile beraber gece-Nyx ten babasiz olarak dogmustur.
Insanlarin ve genellikle tüm yaratiklarin fizyolojik islevlerinin ayarlanmasinda esas rolü oynayan "Cyrcadian Cyclus-24 saat tanzimi " hadisesinde, uyku hypnos olayinin temelini olusturur. Fahrettin Kerim Hocanin "Uyku sinir sisteminin miari ve mimaridir." sözü galiba bu konuda dünyü tip literatüründe söylenmis en manali ifadedir.
Ana tanriçalardan Hera,Çanakkale yöresindeki Ida Daginda Zeus ile sevismek ister.Galiba Zeus Heraya pek yüz vermemis olacak ki, Hera, Hypnosdan hatta ona cilveli Kharitlerden birini peskes çekecegine de söz verir- gelip Zeusu uyutmasini rica eder. Zeusda, yari uykuda iken o sersemlik hali içinde "He" der.(Dinçmen)
Hypnosun sözlüklerdeki anlamlarida su sekilde geçmektedir.
Hyp-no-sis / isim (çogulu-ses) Bir sahis tarafindan diger bir sahsin hareketlerini kontrol edebilir sekilde derin uykuya benzer bir duruma sokulmasi halidir.(Hornby)
Hypnos: Yunan mitolojisinde uyku tanrisi. Erebas ile Nyxin (gece) oglu, Thanatos ile birlikte, Memnonu, Sarpedonu veya destan kahramanlarini mezara yerlestirirken görür; Bazen ciddi ve tatli, sakak ve omuzlarinda kanatlari olan bir delikanlidir. (Helenistik bir heykel, Hypnosu uyutucu bir siviyi bir boynuzdan bosaltirken gösterir.) (Madrid Müzesi)
Hipnoz: I. Fr. Hypnose Yun.
1. Psik: Sözle, bakisla telkin yapilarak meydana getirilen bir çesit uyku hali . Bu halde uyuyan kimse (denek) uyutanin etki ve telkinlerine açik, fakat dis dünyanin baska etkilerine karsi kapalidir. (Osmanlicasi Nevm-i Sinai; Ingilizcesi Hypnosis)
2. Tip: Mekanik, fiziksel veya ruhsal yollarla yahut kimyasal maddelerle saglanan suni uyku. (Kimyasal maddelerle yapilan hypnosa genellikle narkoz adi verilir.)
Esanlamli : Ipnoz.(Tuglaci)
Hipnoz yanlis inanç, mistisizm ve ihmal tarafindan siklikla gölgelenen ve tahrip edilen büyüleyici bir konudur. Eglence ve zevk için yapilan hipnozun; hipnoterapiyle olan ilgisi, astroloji ya da astronomiyle olan ilgisinden daha fazla degildir. Hipnoz kelimesi pekçok kisinin aklina modasi geçmis önyargilar, tabular ve yanlis inanislar getirir. Bazi hekimler özellikle az tecrübeli ya da tecrübesiz olanlar bunu hemen ayiplarlar.
Hipnoz çok eski bir sanattir, ilk defa hristiyanligin ortaya çikisindan evvelki zamanlarda büyücülük, din ve tip bir arada uygulaniyorken kullanilmistir. Hipnozun bazi teorik yönleri hâlâ tartismalidir ve izah edilememistir. Ancak hipnoz tipta bu durumda olan tek konu degildir.
Hipnoterapi, psikoterapiye yön ve hiz veren etkili bir multifonksiyonel tekniktir. Geçen yirmi yil içerisinde hipnozun tipta kiymetli bir tedavi yöntemi oldugu görüsü oldukça taratfar toplamistir.
Hipnoza karsi batil inançlarla ve kuskuyla bakilan çag, terapotik (tedavi) kiymetinin anlasilmasiyla ortadan kalkiyor.
Bazi akillica seçilmis vakalarda, baska hiçbir tedavi formu hipnoz gibi hizli ve yararli sonuçlar vermez.
Hem sadece destekleyici ya da sikayetlerin giderilmesi (semptomatik) amaçla, hem de hastalik sebebleri olan (etiyolojik faktör olan) bilinçalti güdülerinin ve sorunlarinin ortaya çikarilmasi amaciyla kullanilan psikoterapide hipnoz, hekime hizli ve etkili sonuçlar elde etmede çok kiymetli fayda saglar.
Uzun bir süreden beri psikoterapistler zihinle vücudun ayri olmadigini söylüyorlar. Hem sihhatteyken hem de hastayken akil ve vücut tek bir ünitedir. Herhangi bir bedensel (somatik) hastaligi pür somatik ya da herhangi bir psisik durumu tamamen psisik kabul etmek hatalidir.
Akil ve vücut öylesine içiçe iliskili ünitelerdir ki, emosyonel bir refleks reaksiyon olmaksizin psisik bir degisiklik olmaz, bunun tersi, vücudu etkilemeden hiçbir psisik degisme meydana gelemez. Bundan dolayi organik ve fonksiyonel hastaliklar önemli ölçüde birbirinin üstüne biner.
Siddetli ruhsal ve fiziksel unsurlar tasiyan kombine hastaliklarda en akilci tedavi formu tibbi veya cerahhi tedaviyle birlikte psikoterapidir.
Hekimler sadece organik problem ortadan kaldirildi diye hastanin iyilestigini düsünmemeli, mevcut olabilecek ilgili psikolojik semptomlari da ortadan kaldirmaya gayret etmelidir. Hasta bir bütün olarak tedavi edilmelidir. Ayri ayri tedavi etmek için organik ve psisik kisimlara ayrilamaz. Ayri degil tek bir yapi gibi tedavi edilmelidir. Fiziksel hastaligi ihmal ederek, psikoterapi yapmanin affedilmez bir hat a oldugunda da herkes birlesiyor. Fakat, hastaligin sadece fiziksel özellikleriyle ilgilenip emosyonel yönlerini ihmal etmek de ayni derecede hatalidir. Böyle yapmak siklikla psikonevrozu derinlestirir.
Içeriden ya da disaridan gelen uyarilar sahsin psikolojik durumu ve davranis durumuyla sürekli bir karsilikli iliski halindedir.
Psikosomatik kavrami, sikayetlerin meydana gelmesinde ruh ve vücut fonksiyonlari arasindaki iliski demektir. Bazi hastaliklar, hastanin distan ve içten maruz kaldigi baski ve gerginliklere karsi dinamik, sürekli degisen adaptasyonlar gibi incelenmeli ve tedavi edilmelidir.
Degisik durumlarda çesitli psikoterapi metodlari kullanilabilir. Fakat belki en hizli ve yararlisi hipnoanalizi ihtiva eden hipnozdur.
Teorik olarak emosyonel komponentle ilgili olan herhangi bir rahatsizlikta psikoterapi kullanilabilir. Bu, hem emosyonel bozuklugun hastaligin meydana gelmesinde bir faktör oldugu durumda, hem de sadece organik bozuklugun, bir sonucu oldugu durumda geçerlidir.
Siradan hekimin, uzun süreli ilgili psikiatrik tedaviyi yapmaya zamani yoktur. Fakat sempatik bir hekim kafasini ve kisiligini kullanarak baska hiç bir seye ihtiyaç duymadan birçok hastaligi teshis ve tedavi edebilir. Birçok hastaligin tedavisinde psikoterapi vazgeçilmez bir yardimcidir. Her hekim bunu elinden geldigi kadar yapmalidir.
Hekimin kullandigi en önemli tedavi araci bizzat kendisidir ve davranislari siklikla reçetelerinden daha etkilidir. Ustaca uygulanan psikoterapi, uygun geleneksel tedavi ile birlikte, yapildigi hastaya çok sey saglayabilir. Birçok rahatsizlikta hipnoz tedavisiyle çok sey basarilabilir. Ilk sebebin emosyonel oldugu vakalarda, hipnoterapiyle en iyi sonuçlar beklenebilir. Organik kompononterlerin baskin oldugu vakalarda umulan sonuçlar daha kötüdür.
Sikayetler ilk olarak psikolojik tabiatli oldugu zaman, psikoanaliz teorik olarak daha mantikli bir tedavi metodudur. Fakat tamamlanmasi için oldukça uzun zamana ihtiyaç duyulabilir.
Sikayetlerin tedavisi, hastayi daha fazla psikoterapiye razi eder, hem isinde hem de evinde çevresine uyumunu saglar.
Hipnotik transtaki sahsin temel özelligi, telkine artmis cevap vermesidir. Hiç kimse telkine karsi tam bagisik olamaz. Herkese bir dereceye kadar telkin yapilabilir. Fakat telkine boyun egme, yanlis olarak saflik gibi anlasilmamalidir. Bilinçli durumda bu ruh durumumuza, arzularimiza ve çevremize göre degisir. En büyük avantajlardan biri akilcilik, direnç, isteksizlik ya da bilinçli düsünceyle reddetme tarafindan tedavi kazançlarin engellenmesi olmaksizin , bilinçalti düsüncesini inceleme firsatidir. Hipnozun kullanilmasi, bilinçli durumda iyilesmeyi geciktirebilen önyargi, muhakeme ve emosyonel direnci ortadan kaldirir. Bu yüzden hipnoz disi metodlara kiyasla tedavi için gereken zaman azalir.
Sikayetlerin ortadan kaldirilmasiyla ruhsal gerginlik azaltildigi zaman arasira görülmektedir ki, zihin daha sonra kendi yolunu normale geri döndürebiliyor. Ruhsal gerginlik, stress ve korku iyilesmeyi engeller ve hipnozla bunlarin ortadan kaldirilmasi dogal iyilesme egilimini güçlendirir. Hastanin yavas yavas hayatin stresslerine karsi uygun bir tavir almasini da saglar.
Hipnoz esnasinda bilinçalti düsüncesini yeniden sekillendirme ya da yeniden egitimin diger bir metodu bir aliskanligin yerine baska bir aliskanligi koymaktir. Sikayet yatistirmada; arzu edilmeyen mental ya da fiziksel bir davranisin yerine daha kabul edilebilir baska birisi konur. Örnegin kasinmanin yerine fiziksel eksersiz yapma arzusu konabilir. Bununla beraber yerine konan semptom, yerine konuldugu semptomla ayni psikolojik büyüklük ve kiymette olmalidir.
Bazi vakalarda direkt telkin ya da semptom yatistirma yeterli olabilir, digerlerinde analizin bir derecesini uygulamak gerekli görülür. Sahsin çevresiyle emosyonel ihtiyaçlari arasinda genellikle bir tezat vardir. Her birimiz karmasik arzu ve uyarilari bir labirentiyiz. Baskilanmis korku, nefret, sevgi, öfke, anksiete, kiskançlik, suçluluk duygusu, hayal kirikligi ya da bazi baska sikintilar bilinçten silinebilir, fakat bilinç altina isleyerek, fon ksiyonel bozukluklar olarak ortaya çikan karisikliklar yaratabilir.
Hipnoz, bu etkenleri ortaya çikarmak ve anlamak ya da yeniden düzenlemek için yol gösteren, bilinç altina ulasma vasitasidir. Emosyonel stres, bilinçalti sorunlari yüzünden arttigi zaman hasta bundan habersizdir. Bu yüzden ona karsi koymasi mümkün degildir.
Bilinçaltina hapsedilmis kötü olaylarin hatirlanmasi ve ifade edilmesi siklikla dramatik bir iyilesme saglar. Baskilanmis bu kötü olaylara ve düsüncelere karsi hastanin bilinçli ilgisi bir ruhsal bozuklugu ve sikayeti tamamen ortadan kaldirabilir.
Bundan dolayi, hipnoz altinda semptomlar su yollarla tedavi edilebilir.
1) Direkt ya da indirekt telkin yoluyla,
2) Semptom yatistirma yoluyla,
3) Altta yatan tezatlara bilinçli bir ilgi saglama yoluyla,
4) Her üç teknigin kombinasyonu yoluyla veya diger teknikleri kullanma yoluyla.
Hipnoz yapma teknigi güç degildir ve çesitli yollarla basarilabilir. Uygun kullanilan hipnozla bazi hastaliklar ortadan kalidirilabilir. Birçok degisik hastalik iyilestirilebilir. Hipnoz, ruhsal gevseme, agri kesici, uyusturucu, yatistirici ya da sikayet yok etme amaciyla kullanilabilir.
Hekimler hipnozun her derde deva bir ilaç olmadigini, fakat akillica seçilmis vakalarda geleneksel tedaviye kiymetli bir yardimci oldugunu anlayacaklardir.
Özel pratikte, bedensel hastaligi olan hastalar, psikosomatik ya da ruhsal sikayetleri olanlara kiyasla nadiren tedavide problem çikarirlar. Son gruptaki güçlük, siklikla yalniz basina geleneksel tibbi tedaviye olumlu cevabin korunmasinda ortaya çikar.
Çok kere bu talihsiz sahislar bir hekimden ötekine, bir klinikten digerine kosarlar ve sürekli hastaliklarinin kafalarinda oldugunu söylerler. Gerçekten, bu sahislar çok üzgündürler ve ümitsizce yardim ihtiyaci içindedirler. Hipnoterapinin yardimiyla birçogu daha normal ve iyi yasama yoluna sokulabilir.
Bu teknikler hekimin koydugu sinirlar içinde uygulanirsa ve hasta da uygunsa tek basina geleneksel tedaviden fayda görmemis hastalara etkili olarak uygulanabilecektir. Bu yöntemle hastalara yardim etmekten duydugum memnuniyet hekimlik sanatin bir uygulayicisi olarak aldigim en büyük ödüldür. Hipnoterapiyi üstlenen bir hekim bu teknigi ögrenmekteki gayreti oraninda ödüllendirilecektir. Kiymetli bir tedavi aracina sahip olacak tip bilimine karsi yeni büyüleyici ve aydinlatici bir yaklasim kesfedecektir.

Kaynak: www.hipnoz.com
 
Geri
Üst