Hipnozun Tabiati Ve Yapısı

MaYdOnOz

New member
Katılım
23 Haz 2005
Mesajlar
1,072
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
44
HIPNOZUN TABIATI
Genç ve güzel bayan hipnozitörün gözlerinin derinliklerine bakti, hipnozitörün gözlerinin parlakligi ve tesir edici isiklari, güzel bayani hipnozitörün büyüsü altina götürdü. Hipnozitör sessiz bir sekilde konustu "Uykunuz geliyor... Göz kapaklarinizin agirlastigini hissediyorsunuz... Bütün vücudunuzu zayif ve kuvvetsiz hissediyorsunuz... Su andan itibaren benim emrimdesin... Sesim seni kontrol edecek. Emirlerimin hepsine itaat edeceksin..."
1930li yillarda hipnoz sahne gösterilerinde kullaniliyordu ve sov malzemesi yapiliyordu. O zamanlarda kötü hipnozitörler menfaatleri dogrultusunda genç güzel kadinlari kullaniyorlar, kendi isteklerini onlara zorla yaptiriyorlardi.
Kont Dracula da genç güzelleri, kanlarini emebilmek için hipnoz etmisti.
Bu gibi örneklerin yüzünden hipnoz olumsuz olarak ele alinip, sihirli bir tilsim, seytani hipnozcu ve isteksiz kurban imajlarina sebep oldu. Hakikaten hiçbir sey gerçek yolundan bu kadar saptirilamazdi.
Svengali bahanedir. Hipnozcunun gücü altinda olmak saçmadir, yardimsiz transta bulunmak gülünçtür. Son günlerde hipnoz, düsünmenin ve insan aklini kullanmanin dogal bir yolu olarak düsünülüyor ki; bu düsünme muhakemeden ve hayali bilimsellikten çok sanatçinin düsüncesi gibidir. Bilim toplumunda hala bilim adami, sanatçidan çok itibar görür. Bu tür düsünce tesvik edilmelidir. Çünkü böyle düsünceler hipnozun tehlikeli ve dogal olmadigi düsüncesini yöneltiyor.
1950li yillarda T.R. Sarbinin ve bu günlerde Dr. T.X Barberin arastirmalari sunlari göstermistir;
Hipnoz, sag beyin hemisfer aktivitesi ile iliskilidir.
Hipnozun büyük bölümü insanlarin ögrenebilecegi bir yetenektir.
Tüm hipnotik translar esasinda oto (self) hipnozdur.
Hipnotik durumdan kisisel olarak yararlanmak için ritüalistik (gizemli) indüksiyon tekniklerine gerek yoktur.
Hipnozun nasil bir fenomen oldugunu tecrübe etmek için kendinden geçmek ve derin transa girmek gereksiz bir davranistir.


Kaynak: www.hipnoz.com
 
HIPNOZUN YAPISI
Yazmak, okumak, ata ve bisiklete binmek, araba sürmek, müzik aleti çalmak gibi bir çok hünerlerin üstesinden gelmis durumdasiniz. Herkes bu marifetleri öylesine dogal hissedebilirki; siz bu marifetler hakkinda düsünmek ihtiyacini bile hissetmeyceksiniz. Yani bu marifetleri kesfetmede yeteneginizi engelleyecek herhangi bir kaza olmadan bunlari düsünmek zorunda kalmayacaksiniz. Böylece, bir çok siradan yetenek göz önünde bulundurulmayacaktir. Artik her zaman düsünüp pratik yapacaksiniz ve hipnozu çatal kulaniyor gibi ögreneceksiniz, tabiki onun olmasini isteyecek ve pratik yapacaksaniz.
Birçok hünerler zihinle ilgilidir, örnegin telefon numarasini hatirlamak , bir dili anlamak, matematiksel hesaplari yapmak gibi. Hipnozda zihinle ilgili bir hünerdir. Normal bir zeka ve yeterince güdü sahibi olan herkes hipnozu rahatça ögrenebilir.
Kisilerin hipnoz yetenegini karsilastirmak için bir çok dereceler gelistirildi. Örnegin birinin hipnotik kapasitesi gözlerinin basinin arkasina dogru çevirmesi ile karsilastirilabilir. Diger bir karsilastirma ise kisiye kolunu belirli bir seviyeye kaldirilmasi telkininde bulunuldugu zaman kisinin kolu helyum balona takilmis gibi yükselir. Konu ile ilgili detayli bilgi diger kitaplarimizda mevcuttur.
Hipnotik fenomenlerin hepsinin olmasa bile, çogunun günlük hayatta arasira görüldügünü ve onlari herkesin tekrar tekrar yasadigini hatirlamakta fayda vardir. Bilinçli beklenti duyusal uyaranlar yaratabilir veya miktarlarini artirabilir. Dövülen çocuk elin vurusunu gerçek temastan önce hisseder, disçi sandalyesinde kivranan sahis, dönen matkabin disine temasindan önce agri duyar. Aksine derin konsantrasyon duyusal uyaranlari azaltabilir veya yok edebilir. Radyo ve televizyonu farketmeyecek kadar düsünceye dalabilirsiniz.
Kendisini tamamen yarisa vermis bir atlet, müsabaka bitene kadar agrili bir yaranin farkina varmayabilir. Agrili bir ayak sigili olan genç bayan, kendisini büyüleyen erkek arkadasinin kollarinda neseyle dans ederken lezyonun hiç farkinda degildir, ancak ayni lezyon çalisirken dayanilmaz derecede agrilidir. Bu sebeple, bilinçli düsünceler duyusal uyaranlarin siddetini etkileyebilir, fakat hipnotik durumdaki bilinçaltina yönelik düsünceler ve telkinler kadar etkili olamaz.
Aksine, hipnoz sirasinda telkinle sikayetler meydana getirilebilir, hemen ortadan kaldirilabilir. Hipnozdaki bir sahis uygun telkinlerle bilinçaltinin güçlü kaynaklariyla baglanti kurabilir ve normal bilinçli durumda imkansiz olan ruhsal ve fiziksel basarilar gösterebilir. Hasta uzak geçmiste sakli olaylari yeniden yasayabilir veya kaslarin ve organlarin gücü üstünde sasirtici hareketler yapabilir.
Kalp ve solunum hizlari, kan basinci, bagirsak hareketler, terleme, mide sekresyonu, mizac degisiklikleri, deri sicakligi, menstrüel siklus vs. gibi bazi fizyolojik aktiviteler, dogrudan veya dolayli telkinle degistirilebilir. Reaksiyonun kesin sekli hasta hipnozdayken mevcut ruh durumu veya yaklasim sekline baglidir. Örnegin, korku kendisini öfkeden daha degisik sekilde açiga vurur. Bazan, bir analizin yapildigi esnada, hasta ard arda degisik ruh durumlari gösterebilir. Bu, hipnotik durumun dinamik yapisini iyice gösteriyor.
Bir sahis hipnotik transtayken bilinçalti hassaslasir ve etkilenerek harekete geçirilebilir. Hemen göze çarpan temel özellik, sahsin telkine karsi artmis cevabidir. Hipnoterapinin basarisi hipnoterapistin mantikli telkinler yapmadaki ustaligina ve yetenegine baglidir. Hastanin bir otomat olmadigi daima akilda tutulmali ve emirle yöneltilmemelidir.
Hipnotik telkin iki yolla çalisir, sikayetler meydana getirilebilir veya kaybedilebilir. Hemen göze çarpan temel özellik, sahsin telkine karsi artmis cevabidir. Hipnoterapinin basarisi hipnoterapistin mantikli telkinler yapmadaki ustaligina ve yetenegine baglidir. Denegin bir otomat olmadigi daima akilda tutulmali ve emirle yönetilmemelidir.
Hipnotik telkin iki yolla çalisir, semptomlar meydana getirebilir veya kaybedilebilir. Hipnoz sonrasi uygulanmak üzere verilen telkinle normal bir denekte kasinti meydana getirilebilmesi ilginçtir. Hasta hipnotik transta bir telkin yapildiginda apaçik hatirlar ve çok saçma olmasina ragmen, hasta genellikle gerçekten kendisinde kasinti oldugunu ve kasinmaya mecbur kaldigini büyük bir hayretle görür.
Yaptigi fenomenleri hipnozun nasil ve niçin meydana getirdigini çok az izah edebilmekteyiz. Birçok teoriler teklif edildi ancak hiçbiri genel kabul görmedi. Birçok psikolojik faktörler ise karisir ve fizyolojik faktörlerin önemli bir rol oynadigi (Muhtemelen bazi kortikal beyin degisiklikleri oldugu) konusunda pekçok kanit vardir.
Kanitlar, hipnozun subkortikal aktiviteyi ve diger korteks sahalarinda bagimsiz olarak çalisabilen bazi korteks sahalarini ilgilendirdigini gösteriyor.

Kaynak: www.hipnoz.com
 
Geri
Üst