'I, Ç ve Ş elden gidiyor'

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя





Her ay İnternet Fikir Platformu'nun düzenlediği toplantının bu ayki konuğu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ve Ak Parti istanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu oldu. Türkiye gündeminin öne çıkan gelişmeleri ve internet medyasının sorunlarının konuşulduğu toplantıya, Başkan Erdem'in Türkçe'de yapılan hatalar uyarısı damgasını vurdu.

İnternet medyasının Basın Kanunu'na dahil edilmesi ve mevcut haklardan yararlanmasını öngören taslağın da konuşulduğu toplantıda Başkan Erdem, yasanın kısa zamanda TBMM'de görüşülüp, uzlaşıldıktan sonra çıkarılacağını ve itibar kazanacağını söyledi.
İnternet medyasının önemi vurgulayan Erdem, gazetelerin çok ciddi şekilde tiraj sorunu yaşadığını vurguladı.

I, Ç, VE Ş ELDEN GİDİYOR

Dil ve Edebiyat Derneği’nin Başkanlığını da yürüten Ekrem Erdem, Türkçe’nin doğru kullanılması konusuna basın mensuplarını uyardı.

Erdem, Dünya Bilişim Dili’nin belirlenmesi esnasında Türkçe’deki Ç, I ve Ş harflerinin neden dışarıda bırakıldığını anlattı.

Dünyada Bilişim Dili’nin oluşturulması için 1985 yılında yapılan toplantıda Türkçe karakterlerin de kullanılması kararının alındığını fakat iki yıl sonra İrlanda’nın yaptığı itiraz sonra yapılan toplantıya katılması gereken Türk heyetinin alışverişte ve gezmede olduğu için Ş, I ve Ç gibi Türkçe harflerin Bilişim Dili’nden bu umursamazlık çıkarıldığını, Türkiye'de Türkçe'nin cezalandırıldığını kaydetti.

TÜRKÇE’YE FAZLA PARA ÖDÜYORDUK!

Türkçe alfabenin önemine vurgu yapan Erdem, cep telefonlarında mesajlaşma esnasında Türkçe karakter kullanıldığı için fazla ödeme yapıldığını ve bunu uzun uğraşlar sonucunda engellediklerini hatırlatarak,İngilizce bir mesaj gönderdiğin zaman 1 liraysa, Türkçe karkaterle gönderdiğin zaman 2, 25 kuruştu. AK Parti olarak bu fazla ödemeyi engelledik. Şirketler başta karşı çıktı ama direttik ve haksız tahsilatın önüne geçtik” dedi.

ATATÜRKÇÜLER ATATÜRK DEVRİMİNİ BOZUYOR!

“Atatürkçülüğü, milliyetçiliği kimseye bırakmayanlardan bu yaptıklarımızdan haberleri yok ve Türkçemizi en çok onlar dışlıyorlar.” diyen Erdem Atatürk’ün en önemli devrimlerin birisi harf devrimi olduğunu ama Atatürkçülük adına hareket edenlerin dilimizin bozulmasına katkı sağladığını açıkladı.



BİLİŞİME EN UYGUN DİL TÜRKÇE

Bilişime en uygun dilin Türkçe olduğunu ifade eden Erdem sık sık dile getirdiği F klavye ve Q klavye konusuna da değinerek, Türkçe klavye olan “F” klavyeye gençlerin “EF” klavye demesinin çok yanlış olduğunu ve bu uydurma telaffuzun akıllardan silinmesi gerektiğini dile getirdi.

Erdem, “Eğitim dilinin okullarda İngilizce olması hasebiyle ve sözlük kullanma alışkanlığı olmadığı için dayatılan kelimeleri kullanmaya başlıyoruz. Halbuki o kelimenin çok güzel Türkçe karşılığı var. Örneğin geç yapılan kahvaltıya Brunch deniliyor. Oysa Türkçe’de “kuşluk” diye tabir var. Tam geç yapılan kahvaltının karşılığı. Ne kadar güzel kelime değil mi? Neden bunu kullanmayalım...”

TABLETLERDE "F" KLAVYE ZORUNLU

Fatih Projesi'yle tabletsiz okul kalmayacağını belirten Erdem, tabletlerde "F" klavyeyi zorunluğu kıldıklarına dikkat çekerek, Meclis Başkanı'nın milletvekillerine ilk kez "F" klavyeli tablet hediye ettiğini hatırlattı.

Malta Köşkü’ndeki kahvaltılı toplantıya Yazete.com Genel Yayın Yönetmeni Adnan Erdoğan, SamanyoluHaber Genel Yayın Yönetmeni Engin Sağ, RotaHaber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni ibrahim Erdoğan, Haberler.com Yayın Koordinatörü Emrah İriç, Uzmanabi.com'dan Kürşat Ünlükara, Yazete Editörü Hamit Eteevrans, Haber 7 Editörü Ersin Çelik, Zaman.com.tr’den Mehmet Sakin, Haber5.com Genel Yayın Yönetmeni Gülizar Sönmez, MoralHaber Genel Yayın Yönetmeni Dursun Kabaktepe, MynetHaber Editörü Faruk Seven, on5yirmi5.com Genel Yayın Yönetmeni Engin Dinç ve çok sayıda editör katıldı.

YAZETE







 
Geri
Üst