N i h i L
New member
1) Aşağıdakilerden hangisi AGÜ’ lerde kamu yönetiminin kalitesini önemli ölçüde bozan toplumsal disiplini aksatıcı nedenler arasında yer almaz?
A) Devlet memurunun kamu hizmetinin gerektirdiği sorumluluk ve sadakat duygusunu yeterince taşımaması.
B) Yönetimin uygulamalarında tutarsızlıkların sıkça görülmesi
C) Yerel organlara yetki devredilmesi
D) Yetenekli memurların başarıları oranında yükselme olanaklarının kısıtlı olması
E) İyi eğitilmiş, yetişmiş kadroların ve eğitim olanaklarının yetersizliği
2) Besters’e göre azgelişmiş ülkelerde sosyal değer yargıları anlamında gelişmeyi köstekleyici olarak gösterilen neden aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ürünün ve üretim yöntemlerinin iyileştirilmesi düşüncesinin gelişmemesi
B) Daha çok ticaretle uğraşmayı tercih eden girişimciler ortaya çıkması
C) Sınırlı sosyal oluşumları ve doğuştan ya da nesilden nesile geçen statükolarıyla statik bir toplum görünümü vermeleri
D) Bu ülkelerin sahip oldukları potansiyelleri harekete geçirme ve anlamlı olarak değerlendirme becerisinden yoksun olmaları
E) Boyun eğici nitelikteki dinsel ve kaderci eğilimler
3) Max Weber’e göre, protestanlık dini aşağıdakilerden hangisinin gelişimini hızlandırmıştır?
A) Sosyalizm
B) Kölelik
C) Komünizm
D) Feodalizm
E) Kapitalizm
4) AGÜ’ lerin ile gelişmiş ülkelerle aralarındaki teknolojik açığı kapatabilmeleri için kurduğu modeli, “öğrenme tekrarlama ile sıkı sıkıya bağlıdır” ifadesiyle dile getiren iktisatçı kimdir?
A) Arrow
B) Singer
C) Horndal
D) Nurkse
E) Rostow
5) I.Üretim tekniğinde değişiklik
II.Üretimin optimizasyonu
III.Üretim faktörlerinin organizasyonu
IV. İstihdam olanaklarının arttırılması
Optimal teknolojik ilerleme yukarıdakilerden hangi ya da hangileri ile ilişkilendirilmektedir?
A) I,II
B) II,III
C) II,IV
D) III,IV
E) I,III
6) Sermaye ve emek arasında ikame olanaklarının olması durumunda, belli bir üretim düzeyine ulaşmak için yukarıdaki genişleme doğrularından hangisi en yüksek sermaye-yoğun tekniği ifade eder?
A) ab doğrusu
B) T1
C) T2
D) T3
E) T4
7) Belli bir malın üretim tekniğinin seçimine özel girişimcinin karar vermesi durumunda temel olarak hangisi dikkate alınır?
A) Üretim faktörlerinin fiyatları
B) İstihdam politikası
C) Teknoloji politikası
D) Üretim faktörlerinin miktar ve kalitesi
E) Patent hakları gibi ilgili yasalar
8) Büyük ölçüde uluslararası sermaye piyasalarından kaynaklanan, 1994 yılında Meksika ve Türkiye’de mali krizlere yol açan, reel ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen kısa vadeli sermaye hareketlerine ne ad verilir?
A) Sermaye kaçışı
B) Dünya borç krizi
C) Koşullu yardım
D) Sıcak para
E) Yabancı özel sermaye
9) Nüfus politikası çerçevesinde bakıldığında, aile planlaması çabaları ile doğumların azaltılmasına yönelik en temel araç hangisidir?
A) Etkin ve kolayca ulaşılabilen doğum kontrol araçlarının geliştirilmesi
B) Kabul edilebilir aile büyüklüğü kavramının yoksul ve eğitim düzeyi düşük halk kesimleri tarafından benimsenmesinin sağlanması
C) Bireylerin cinsel açıdan kendilerini tanımalarının sağlanması ve istek dışı gebeliklerin önlenmesine yardımcı olunması ve topluma tanıtılıp benimsetilmesi
D) Gelir düzeyinin yükseltilmesi
E) Vergilendirme
10) Aşağıdakilerden hangisi Lewis’ in Sınırsız İşgücü ile Kalkınma Kuramı’ nın dayandığı varsayımlardan biri değildir?
A) Ekonominin bir çok kesiminde, emeğin marjinal verimliliği çok az ya da sıfır, hatta negatiftir.
B) Geleneksel kesimde mal ve hizmet üretimi ilkel teknoloji ile yapılır.
C) Ücretler genellikle yaşamayı sağlayacak düzeydedir.
D) Sanayinin yer aldığı modern kesimde yoğun bir biçimde sermaye kullanılır.
E) Ekonomide yapısal işsizlik söz konusudur.
11) I.Fazla üretim için pazar
II.Statik karşılaştırmalı maliyetler
III.Dinamik verimlilik kuramı
IV.Modern büyüme kuramları
Myint’e göre, klasik kuramın iktisadi kalkınma ve dış ticaret arasındaki ilişkiyi ele alış biçimi yönünden yukarıdakilerden hangi ya da hangileri gruplandırılır?
A) I,II
B) II,III
C) III,IV
D) I,II,III
E) II,III,IV
12) Sektörler arası bağlılık nedeniyle bir sektörün diğer sektördeki değişmeler nedeniyle maliyet azaltıcı ya da talep artırıcı etkilerle karşılaşmasına ne ad verilir?
A) Faktör maliyetleri
B) Dinamik dışsal ekonomiler
C) Dinamik verimlilik
D) Statik karşılaştırmalı maliyetler
E) Fırsat maliyet
13) Aşağıdakilerden hangisi karşılaştırmalı üstünlükler kuramının dayandığı faktör donanımıyla ilgili varsayımların AGÜ’ lerin yapısına uymama nedenlerinden biri değildir?
A) AGÜ’ lerde faktör miktarı sabit değildir.
B) Faktör donanımı dış ticaret hacmini belirler.
C) Dış ticaret faktör donanımını belirler.
D) AGÜ’ lerde faktör mobilitesi yok denecek kadar azdır.
E) Faktör fiyatları arasındaki oran değişir.
14) İki ülkenin milli gelir dağılımı ve kişi başına gelir seviyesi birbirine ne kadar yakınsa, aralarındaki dış ticaret ilişkisinin o kadar çok olacağını ileri süren dış ticaret modeli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Leontief modeli
B) Kravis modeli
C) Keynes modeli
D) Malthus modeli
E) Linder modeli
15) Eldeki kıt kaynakların üretim ya da hasılayı maksimize edecek biçimde çeşitli kullanım alanları arasında dağıtılmasına ne ad verilir?
A) Kaynakların teknolojik dağılımı
B) Kaynakların coğrafi dağılımı
C) Kaynakların alternatif dağılımı
D) Kaynakların optimal dağılımı
E) Kaynakların sektörel dağılımı
16) Arzın talebi karşılamaya tümüyle yettiği anda oluşan fiyata ne ad verilir?
A) Pazar fiyatı
B) Kıtlık fiyat
C) Tekelci fiyat
D) Fiktif fiyat
E) Cari fiyat
17) Merkezi yönetim ekonomisinde iktisadilik ilkesine göre belli bir amaç düzeyini elde etmek için, üretimin marjinal maliyetlerin her yerde aynı düzeyde olacak biçimde dağıtılması gerekir. Bu duruma ne ad verilir?
A) Maksimum amaç
B) Optimum üretim
C) Temel dağılım
D) Minimum kaynak
E) Maksimum üretim
18) ”Özellikle AGÜ’lerde piyasa ekonomisinin ön koşullarının yeterince oluşmaması ve bu nedenle pazarların işlevsel olmaması, devleti ekonomik sürecin içine daha yoğun olarak çekmektedir. Bu nedenle ekonomik sürecin koordinasyonunda bireysel ekonomilerin davranış özgürlüğü ile devletin ekonomik etkinlikleri belirli ölçülerde bir arada bulunmaktadır”.
Yukarıda sözü edilen ekonomik sistem hangisidir?
A) Piyasa ekonomisi
B) Merkezi planlama ekonomisi
C) Karma ekonomik sistem
D) Rekabetçi ekonomik sistem
E) Tekelci ekonomik sistem
19) AGÜ’ lerde her gelir artışının, talepte bir genişleme yaratacağını, tüketim malı üretiminin buna uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini savunan dengeli büyüme yaklaşımı bu görüşünü hangi kavram ile açıklamaktadır?
A) Dışsal ekonomiler
B) Kalkınmanın planlanması
C) Tüketimde karşılıklı bağlılık
D) Üretimde karşılıklı bağlılık
E) Büyük itiş olgusu
20) Aşağıdakilerden hangisi Nurkse’e göre, dengeli kalkınmanın ekonomiye sağlayacağı katkılardan biridir?
A) Verimlilik artışı sağlaması
B) İç piyasanın daralmasına neden olması
C) Optimal kaynak dağılımı sağlaması
D) Özel kârlar ile sosyal kârlar arasındaki farkı artırması
E) Enflasyon oranını düşürmesi
21) Kalkınma kutupları yaklaşımının gelişmemiş ya da azgelişmiş bölgeleri büsbütün geriliğe ve yoksulluğa terk edebileceğini ileri süren iktisatçı kimdir?
A) Myrdal
B) Perroux
C) Hirschman
D) Nurkse
E) Rosenstein-Rodan
22) İthal ikamesi stratejinin birinci aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ara malına yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
B) Ham maddeye yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
C) Tarım sektörüne yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
D) Dayanıksız tüketim malına yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
E) İşgücü tasarrufu sağlayan üretim tekniklerinin kullanılması
23) Aşağıdakilerden hangisi yenilenemez kaynaklara bir örnektir?
A) Toprak
B) Orman
C) Demir
D) Hava
E) Su
24) Temel ihtiyaçlar yaklaşımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İşsiz olan herkesin işe yerleştirilmesi
B) Bireylerin minimum gıda harcamalarının yanı sıra gıda dışı harcamaları da dikkate alınarak yoksulluk sınırı oluşturulması
C) Yoksul kesimlerin saptanarak onlara yönelik yatırım programlarının uygulanması
D) Kalkınma sürecinde insan sermayesi yatırımlarına önem verilmesi
E) Yaratılan gelirin yoksullar lehine yeniden paylaşımını öngörmesi
25) Arzı esnek olmayan herhangi bir üretim faktöründen dolayı elde edilen getiriye ne ad verilir?
A) Kıtlık rantı
B) Diferansiyel rant
C) Tekel karı
D) Kıtlık fiyatı
E) Gölge fiyat
26) Aşağıdakilerden hangisi insani kapasitenin geliştirilmesine yardımcı olacak hak ve fırsat alanları arasında yer almaz?
A) Özgür konuşma ve seçilme
B) Eğitim ve sağlık olanakları
C) Ticarete ve üretime katılım
D) Şeffaflık ve güvenlik
E) Sağlıklı içme suyuna sahip olma
27) Toplanan bilgiler temel alınarak çeşitli kalkınma yollarının ve seçeneklerinin oluşturulduğu aşama kalkınma planlamasının hangi aşamasıdır?
A) Kalkınma stratejisi ve hedeflerin belirlenmesi
B) Durum değerlemesi ya da bilgi toplama
C) Kalkınmanın programlanması
D) Kalkınma planının uygulanması
E) Değerleme ve ölçme
28) Kıt kaynakların optimal kullanımı için ekonomik çabaların rasyonel kılınması amacıyla hazırlanan planlar hangi planlama amacını ifade eder?
A) Yapısal değişiklik öngören amaçlar
B) Siyasal açıdan önem taşıyan amaçlar
C) Ekonomik açıdan önem taşıyan amaçlar
D) Planlamayı bir teknik olarak kabul eden amaçlar
E) Toplumsal değişmelerin planlamasına ilişkin amaçlar
29) Aşağıdakilerden hangisi iktisadi nitelikteki araçlar arasında yer alır?
A) Vergi politikası
B) Kamusal kaynaklı krediler
C) Mali yardımlar
D) Bir örnek muhasebe sistemi
E) Bütçeler
30) Konusu petro-kimya, demir-çelik, tarım.. gibi sektör düzeyinde toplulaştırılmış büyüklükler olan planlara ne ad verilir?
A) Mikro planlar
B) Kesimsel planlar
C) Yol gösterici planlar
D) Bölgesel planlar
E) Çok hedefli planlar
31) Bütün olanakların kullanılmasıyla gerçekleştirilebilecek büyüme oranı aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Gerekli büyüme oranı
B) Gerçekleşen büyüme oranı
C) Doğal büyüme oranı
D) İçsel büyüme oranı
E) Dışsal büyüme oranı
32) Solow’a göre işgücü başına sermayenin sabit kaldığı ekonominin uzun dönem dengesine ne ad verilir?
A) Tam istihdam
B) Doğal büyüme
C) Durağan durum
D) Sözde denge
E) Yalın üretim
33) Gerçekleşen büyümenin (G) gerekli büyümeyi (Gw) aştığı durum için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
A) Cr > C olacaktır.
B) Ekonomi genişleme halindedir.
C) Ekonomide sermaye teçhizatı giderek erimeye başlar.
D) Ekonomide harcama yerine, tasarrufların artışı daha anlamlıdır.
E) Toplam arzın toplam talebi aşması söz konusudur.
34) Dünya genelinde zengin ülkelere göre fakir ülkelerin daha yavaş büyüme eğilimi göstermeleri hangi kavram ile açıklanır?
A) Yakınsama
B) Iraksama
C) Durgunluk
D) Yaratıcı yıkım
E) Durağan-durum
35) İçsel büyüme modelinde aşağıdaki üretim fonksiyonlarından hangisi kullanılır?
A) Sabit oranlı üretim fonksiyonu
B) Cobb-Douglas üretim fonksiyonu
C) İşgücü başına üretim fonksiyonu
D) AK tipi üretim fonksiyonu
E) Değişken oranlı üretim fonksiyonu
36) İçsel büyüme modeli devlete önemli rol yüklemektedir. Bu bağlamda hangisi hükümetlerin ekonomik büyüme ve kalkınmayı sağlamada yürütecekleri aktif kamu politikaları arasında yer almaz?
A) Kamu mallarını ya da özel yatırımları teşvik etmek
B) Vergi ve sübvansiyon değişikliğine gitmek
C) Tüm ekonomik birimler için uyulması zorunlu mikro ve makro amaç büyüklükleri saptamak
D) Eğitim sistemindeki iyileştirmeler
E) Yenilikleri ve teknolojik gelişmeyi desteklemek
CEVAP ANAHTARI
1. C
2. C
3. E
4. C
5. C
6. B
7. A
8. D
9. B
10. E
11. D
12. B
13. B
14. E
15. D
16. B
17. D
18. C
19. C
20. A
21. A
22. D
23. C
24. A
25. A
26. E
27. A
28. D
29. C
30. B
31. C
32. C
33. E
34. B
35. D
36. C
A) Devlet memurunun kamu hizmetinin gerektirdiği sorumluluk ve sadakat duygusunu yeterince taşımaması.
B) Yönetimin uygulamalarında tutarsızlıkların sıkça görülmesi
C) Yerel organlara yetki devredilmesi
D) Yetenekli memurların başarıları oranında yükselme olanaklarının kısıtlı olması
E) İyi eğitilmiş, yetişmiş kadroların ve eğitim olanaklarının yetersizliği
2) Besters’e göre azgelişmiş ülkelerde sosyal değer yargıları anlamında gelişmeyi köstekleyici olarak gösterilen neden aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ürünün ve üretim yöntemlerinin iyileştirilmesi düşüncesinin gelişmemesi
B) Daha çok ticaretle uğraşmayı tercih eden girişimciler ortaya çıkması
C) Sınırlı sosyal oluşumları ve doğuştan ya da nesilden nesile geçen statükolarıyla statik bir toplum görünümü vermeleri
D) Bu ülkelerin sahip oldukları potansiyelleri harekete geçirme ve anlamlı olarak değerlendirme becerisinden yoksun olmaları
E) Boyun eğici nitelikteki dinsel ve kaderci eğilimler
3) Max Weber’e göre, protestanlık dini aşağıdakilerden hangisinin gelişimini hızlandırmıştır?
A) Sosyalizm
B) Kölelik
C) Komünizm
D) Feodalizm
E) Kapitalizm
4) AGÜ’ lerin ile gelişmiş ülkelerle aralarındaki teknolojik açığı kapatabilmeleri için kurduğu modeli, “öğrenme tekrarlama ile sıkı sıkıya bağlıdır” ifadesiyle dile getiren iktisatçı kimdir?
A) Arrow
B) Singer
C) Horndal
D) Nurkse
E) Rostow
5) I.Üretim tekniğinde değişiklik
II.Üretimin optimizasyonu
III.Üretim faktörlerinin organizasyonu
IV. İstihdam olanaklarının arttırılması
Optimal teknolojik ilerleme yukarıdakilerden hangi ya da hangileri ile ilişkilendirilmektedir?
A) I,II
B) II,III
C) II,IV
D) III,IV
E) I,III
6) Sermaye ve emek arasında ikame olanaklarının olması durumunda, belli bir üretim düzeyine ulaşmak için yukarıdaki genişleme doğrularından hangisi en yüksek sermaye-yoğun tekniği ifade eder?
A) ab doğrusu
B) T1
C) T2
D) T3
E) T4
7) Belli bir malın üretim tekniğinin seçimine özel girişimcinin karar vermesi durumunda temel olarak hangisi dikkate alınır?
A) Üretim faktörlerinin fiyatları
B) İstihdam politikası
C) Teknoloji politikası
D) Üretim faktörlerinin miktar ve kalitesi
E) Patent hakları gibi ilgili yasalar
8) Büyük ölçüde uluslararası sermaye piyasalarından kaynaklanan, 1994 yılında Meksika ve Türkiye’de mali krizlere yol açan, reel ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen kısa vadeli sermaye hareketlerine ne ad verilir?
A) Sermaye kaçışı
B) Dünya borç krizi
C) Koşullu yardım
D) Sıcak para
E) Yabancı özel sermaye
9) Nüfus politikası çerçevesinde bakıldığında, aile planlaması çabaları ile doğumların azaltılmasına yönelik en temel araç hangisidir?
A) Etkin ve kolayca ulaşılabilen doğum kontrol araçlarının geliştirilmesi
B) Kabul edilebilir aile büyüklüğü kavramının yoksul ve eğitim düzeyi düşük halk kesimleri tarafından benimsenmesinin sağlanması
C) Bireylerin cinsel açıdan kendilerini tanımalarının sağlanması ve istek dışı gebeliklerin önlenmesine yardımcı olunması ve topluma tanıtılıp benimsetilmesi
D) Gelir düzeyinin yükseltilmesi
E) Vergilendirme
10) Aşağıdakilerden hangisi Lewis’ in Sınırsız İşgücü ile Kalkınma Kuramı’ nın dayandığı varsayımlardan biri değildir?
A) Ekonominin bir çok kesiminde, emeğin marjinal verimliliği çok az ya da sıfır, hatta negatiftir.
B) Geleneksel kesimde mal ve hizmet üretimi ilkel teknoloji ile yapılır.
C) Ücretler genellikle yaşamayı sağlayacak düzeydedir.
D) Sanayinin yer aldığı modern kesimde yoğun bir biçimde sermaye kullanılır.
E) Ekonomide yapısal işsizlik söz konusudur.
11) I.Fazla üretim için pazar
II.Statik karşılaştırmalı maliyetler
III.Dinamik verimlilik kuramı
IV.Modern büyüme kuramları
Myint’e göre, klasik kuramın iktisadi kalkınma ve dış ticaret arasındaki ilişkiyi ele alış biçimi yönünden yukarıdakilerden hangi ya da hangileri gruplandırılır?
A) I,II
B) II,III
C) III,IV
D) I,II,III
E) II,III,IV
12) Sektörler arası bağlılık nedeniyle bir sektörün diğer sektördeki değişmeler nedeniyle maliyet azaltıcı ya da talep artırıcı etkilerle karşılaşmasına ne ad verilir?
A) Faktör maliyetleri
B) Dinamik dışsal ekonomiler
C) Dinamik verimlilik
D) Statik karşılaştırmalı maliyetler
E) Fırsat maliyet
13) Aşağıdakilerden hangisi karşılaştırmalı üstünlükler kuramının dayandığı faktör donanımıyla ilgili varsayımların AGÜ’ lerin yapısına uymama nedenlerinden biri değildir?
A) AGÜ’ lerde faktör miktarı sabit değildir.
B) Faktör donanımı dış ticaret hacmini belirler.
C) Dış ticaret faktör donanımını belirler.
D) AGÜ’ lerde faktör mobilitesi yok denecek kadar azdır.
E) Faktör fiyatları arasındaki oran değişir.
14) İki ülkenin milli gelir dağılımı ve kişi başına gelir seviyesi birbirine ne kadar yakınsa, aralarındaki dış ticaret ilişkisinin o kadar çok olacağını ileri süren dış ticaret modeli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Leontief modeli
B) Kravis modeli
C) Keynes modeli
D) Malthus modeli
E) Linder modeli
15) Eldeki kıt kaynakların üretim ya da hasılayı maksimize edecek biçimde çeşitli kullanım alanları arasında dağıtılmasına ne ad verilir?
A) Kaynakların teknolojik dağılımı
B) Kaynakların coğrafi dağılımı
C) Kaynakların alternatif dağılımı
D) Kaynakların optimal dağılımı
E) Kaynakların sektörel dağılımı
16) Arzın talebi karşılamaya tümüyle yettiği anda oluşan fiyata ne ad verilir?
A) Pazar fiyatı
B) Kıtlık fiyat
C) Tekelci fiyat
D) Fiktif fiyat
E) Cari fiyat
17) Merkezi yönetim ekonomisinde iktisadilik ilkesine göre belli bir amaç düzeyini elde etmek için, üretimin marjinal maliyetlerin her yerde aynı düzeyde olacak biçimde dağıtılması gerekir. Bu duruma ne ad verilir?
A) Maksimum amaç
B) Optimum üretim
C) Temel dağılım
D) Minimum kaynak
E) Maksimum üretim
18) ”Özellikle AGÜ’lerde piyasa ekonomisinin ön koşullarının yeterince oluşmaması ve bu nedenle pazarların işlevsel olmaması, devleti ekonomik sürecin içine daha yoğun olarak çekmektedir. Bu nedenle ekonomik sürecin koordinasyonunda bireysel ekonomilerin davranış özgürlüğü ile devletin ekonomik etkinlikleri belirli ölçülerde bir arada bulunmaktadır”.
Yukarıda sözü edilen ekonomik sistem hangisidir?
A) Piyasa ekonomisi
B) Merkezi planlama ekonomisi
C) Karma ekonomik sistem
D) Rekabetçi ekonomik sistem
E) Tekelci ekonomik sistem
19) AGÜ’ lerde her gelir artışının, talepte bir genişleme yaratacağını, tüketim malı üretiminin buna uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini savunan dengeli büyüme yaklaşımı bu görüşünü hangi kavram ile açıklamaktadır?
A) Dışsal ekonomiler
B) Kalkınmanın planlanması
C) Tüketimde karşılıklı bağlılık
D) Üretimde karşılıklı bağlılık
E) Büyük itiş olgusu
20) Aşağıdakilerden hangisi Nurkse’e göre, dengeli kalkınmanın ekonomiye sağlayacağı katkılardan biridir?
A) Verimlilik artışı sağlaması
B) İç piyasanın daralmasına neden olması
C) Optimal kaynak dağılımı sağlaması
D) Özel kârlar ile sosyal kârlar arasındaki farkı artırması
E) Enflasyon oranını düşürmesi
21) Kalkınma kutupları yaklaşımının gelişmemiş ya da azgelişmiş bölgeleri büsbütün geriliğe ve yoksulluğa terk edebileceğini ileri süren iktisatçı kimdir?
A) Myrdal
B) Perroux
C) Hirschman
D) Nurkse
E) Rosenstein-Rodan
22) İthal ikamesi stratejinin birinci aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ara malına yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
B) Ham maddeye yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
C) Tarım sektörüne yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
D) Dayanıksız tüketim malına yönelik üretim yapan sanayilerin kurulması
E) İşgücü tasarrufu sağlayan üretim tekniklerinin kullanılması
23) Aşağıdakilerden hangisi yenilenemez kaynaklara bir örnektir?
A) Toprak
B) Orman
C) Demir
D) Hava
E) Su
24) Temel ihtiyaçlar yaklaşımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İşsiz olan herkesin işe yerleştirilmesi
B) Bireylerin minimum gıda harcamalarının yanı sıra gıda dışı harcamaları da dikkate alınarak yoksulluk sınırı oluşturulması
C) Yoksul kesimlerin saptanarak onlara yönelik yatırım programlarının uygulanması
D) Kalkınma sürecinde insan sermayesi yatırımlarına önem verilmesi
E) Yaratılan gelirin yoksullar lehine yeniden paylaşımını öngörmesi
25) Arzı esnek olmayan herhangi bir üretim faktöründen dolayı elde edilen getiriye ne ad verilir?
A) Kıtlık rantı
B) Diferansiyel rant
C) Tekel karı
D) Kıtlık fiyatı
E) Gölge fiyat
26) Aşağıdakilerden hangisi insani kapasitenin geliştirilmesine yardımcı olacak hak ve fırsat alanları arasında yer almaz?
A) Özgür konuşma ve seçilme
B) Eğitim ve sağlık olanakları
C) Ticarete ve üretime katılım
D) Şeffaflık ve güvenlik
E) Sağlıklı içme suyuna sahip olma
27) Toplanan bilgiler temel alınarak çeşitli kalkınma yollarının ve seçeneklerinin oluşturulduğu aşama kalkınma planlamasının hangi aşamasıdır?
A) Kalkınma stratejisi ve hedeflerin belirlenmesi
B) Durum değerlemesi ya da bilgi toplama
C) Kalkınmanın programlanması
D) Kalkınma planının uygulanması
E) Değerleme ve ölçme
28) Kıt kaynakların optimal kullanımı için ekonomik çabaların rasyonel kılınması amacıyla hazırlanan planlar hangi planlama amacını ifade eder?
A) Yapısal değişiklik öngören amaçlar
B) Siyasal açıdan önem taşıyan amaçlar
C) Ekonomik açıdan önem taşıyan amaçlar
D) Planlamayı bir teknik olarak kabul eden amaçlar
E) Toplumsal değişmelerin planlamasına ilişkin amaçlar
29) Aşağıdakilerden hangisi iktisadi nitelikteki araçlar arasında yer alır?
A) Vergi politikası
B) Kamusal kaynaklı krediler
C) Mali yardımlar
D) Bir örnek muhasebe sistemi
E) Bütçeler
30) Konusu petro-kimya, demir-çelik, tarım.. gibi sektör düzeyinde toplulaştırılmış büyüklükler olan planlara ne ad verilir?
A) Mikro planlar
B) Kesimsel planlar
C) Yol gösterici planlar
D) Bölgesel planlar
E) Çok hedefli planlar
31) Bütün olanakların kullanılmasıyla gerçekleştirilebilecek büyüme oranı aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Gerekli büyüme oranı
B) Gerçekleşen büyüme oranı
C) Doğal büyüme oranı
D) İçsel büyüme oranı
E) Dışsal büyüme oranı
32) Solow’a göre işgücü başına sermayenin sabit kaldığı ekonominin uzun dönem dengesine ne ad verilir?
A) Tam istihdam
B) Doğal büyüme
C) Durağan durum
D) Sözde denge
E) Yalın üretim
33) Gerçekleşen büyümenin (G) gerekli büyümeyi (Gw) aştığı durum için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
A) Cr > C olacaktır.
B) Ekonomi genişleme halindedir.
C) Ekonomide sermaye teçhizatı giderek erimeye başlar.
D) Ekonomide harcama yerine, tasarrufların artışı daha anlamlıdır.
E) Toplam arzın toplam talebi aşması söz konusudur.
34) Dünya genelinde zengin ülkelere göre fakir ülkelerin daha yavaş büyüme eğilimi göstermeleri hangi kavram ile açıklanır?
A) Yakınsama
B) Iraksama
C) Durgunluk
D) Yaratıcı yıkım
E) Durağan-durum
35) İçsel büyüme modelinde aşağıdaki üretim fonksiyonlarından hangisi kullanılır?
A) Sabit oranlı üretim fonksiyonu
B) Cobb-Douglas üretim fonksiyonu
C) İşgücü başına üretim fonksiyonu
D) AK tipi üretim fonksiyonu
E) Değişken oranlı üretim fonksiyonu
36) İçsel büyüme modeli devlete önemli rol yüklemektedir. Bu bağlamda hangisi hükümetlerin ekonomik büyüme ve kalkınmayı sağlamada yürütecekleri aktif kamu politikaları arasında yer almaz?
A) Kamu mallarını ya da özel yatırımları teşvik etmek
B) Vergi ve sübvansiyon değişikliğine gitmek
C) Tüm ekonomik birimler için uyulması zorunlu mikro ve makro amaç büyüklükleri saptamak
D) Eğitim sistemindeki iyileştirmeler
E) Yenilikleri ve teknolojik gelişmeyi desteklemek
CEVAP ANAHTARI
1. C
2. C
3. E
4. C
5. C
6. B
7. A
8. D
9. B