ipod'umuza yeni işletim sistemi kuralım.

I_PeNTaGRaM_I

New member
Reaction score
0
İst. Kıyamet Vakti Bulunduğu alan: Antrepo Kahrama
Öncelikle koca forumda yer bulamadım geldim buraya açtım idare edin :melek

rockbox100.png

Gelelim konumuza: Bu RockBox denen olay tek kelimeyle manyaq bişey arkadaşlar.
ipod'umuzun o sıradan menülerinden kurtulup yeni bir arayüze geçmesine ve daha da ötesi içerisinde onlarca oyun-program-plugin kullanmamıza VE EN ÖNEMLİSİ video oynatmayan ipod'un çatır çatır video oynatmasına vesile olan mucizevi şey..
Yani buna ipodlinux bile diyebiliriz. (İpodlinux ayrı bişey ama bu daha güzel)

=================================================================

RockBox'u Destekleyen iPod Modelleri:

-iPod 1st and 2nd Gen
-iPod 3rd Gen
-iPod 4th Gen Grayscale
-iPod color/Photo
-iPod Mini 1st Gen
-iPod Mini 2nd Gen
-iPod Nano 1st Gen (Benim iPod'um ve RockBox'u üzerine kurup denedim kullanıyorum)
Not: Hangisini kullanıyorsanız kurulum dosyasını yüklemek için üzerine tıklayın.

=================================================================

1- Kurulum dosyasının içinden çıkan ".rockbox" klasörünü masaüstüne kopyalayın.

2- iPod'unuzu bilgisayarınıza bağlayın ve Disk modunda olduğundan emin olun.
2a- Disk Modu demek iPod'unuzu bilgisayarınıza bağladığınızda iPod'unuzun ekranında "Do not disconnect" veya Türkçe kullanıyorsanız "Bağlantıyı Kesmeyin" yazıyorsa disk modundasınız demektir.

3- Şimdi Bilgisayarım'ı açıp oradan iPod'unuzun ana dizinine girin ve masaüstüne kopyalamış olduğunuz ".rockbox" adlı klasörü kes/yapıştır ile iPod'un ana dizinine yapıştırın. Orada 4tane daha dosya vardır onlara dokunmayın iPod'un özel dosyalarıdır.

4- Şimdi buradan iPodpatcher.exe dosyasını indirip çalıştırın. Karşınıza bir DOS penceresi gelecek ve burada size ne yapmak istediğinizi soracaktır. Biz install işlemi yapacağımızdan dolayı "i" yazıp "enter" tuşuna basıyoruz ve yükleme işlemi başlıyor. Yükleme işlemi sona erdiğinde "Press Enter to quit setup" ibaresi gelecektir basıp çıkın.

5- Artık iPod'unuz açılırken RockBox ile açılacak eğer RockBox'un nasıl birşey olduğunu merak ediyorsanız artık bilgisayar bağlantısını kesip RockBox'un açılılmasını bekleyebilirsiniz. Bu süre 10sn sürer, ve karşınızda iPod RockBox. Hayal kırıklığına uğradığınızı biliyorum bende ilk başta uğramıştım ama işler o şekilde değil gerçekten çok güxzel temaları var ve eski iPod'unuzdan çok daha farklı ve güzel bir görünüme sahip oluyor.

-MERAKLISINA BÖLÜMÜ-

6- Eğer şuan ki görünümü sevmediyseniz (eminim sevmediniz) Buradan veya Buradan kendinize istediğiniz temayı indirin ve iPod'unuzu bilgisayarınıza bağlayın. Disk modunda olduğunuzdan emin olun. İndirdikten sonra dosyayı zip'ten çıkarın ve içindeki klasörleri kopyala yapın, Bilgisayarım'dan iPod'unza girin daha sonra ".rockbox" klasörünün içine yapıştırın çıkan uyarılara "tümüne evet" seçeneğine tıklayın. Bu şekilde başka temalar'da ekleyebilirsiniz.
Şimdi temanızın nasıl göründüğüne bakmak için iPod'unuzun bağlantısını kesip RockBox'un açılmasını bekleyin ve karşınıza gelen menüden "Settings > Browse Themes'e girin ve eklemiş olduğunuz temayı seçin ve görün.

7- Yazıtipi'ni değiştirmek istiyorsanız Buradan zip'li dosyayı yükleyin ve zipin içinden çıkan font dosyalarını iPod'un dizininden ".rockbox > fonts" klasörünün içine yapıştırın. Yüklediğiniz fontu kullanmak için iPod'unuzu açın "Settings > General Settings > Display > Browse Fonts" içinden istediğiniz fontu seçerek kullanabilisiniz.

8- RockBox'un yanında gelen bazı özelliklere ana menüden "Plugins" den ulaşabilirsiniz. Plugins'in içinde çok sayıda oyun ve programa ulaşabilirsiniz. Ek olarak oyunlar içinde hepimizin bildiği DOOM oyunu da var ve gerçekten iPod işletim sistemine göre güzel yapmışlar iyi oyunlar. :)

9- İşte BOMBA!!!
Video oynatmayan iPod'unuza RockBox sayesinde video oynattırabiliyorsunuz!!
Ben iPod Nano 1st Gen'da denedim ve şuan istediğim video'yu izleyebiliyorum ve gerçekten en bomba özelliği bu olmuş RockBox'un. Video oynatmak için yapmanız gerekenler ise; iPod'un ana dizinine girin ve "Videolar" gibi bir klasör oluşturun ve içine oynatmak istediğiniz videolar atın. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken husus ise RockBox sadece ".mpg" uzantılı videoları destekliyor bunun için converter programlarını kullanabilirsiniz. Video'yu içine attıktan sonra iPod'unuzu açın ve ana menü'den "Files" menüsüne girin orada "Videolar" adlı klasörü göreceksiniz içine girin ve oraya atmış olduğunuz video'ya tıklayarak oynatabilirsiniz, video da ses'te var tabiki.

Ve son olarak:
İçerisinde mini paint programı bile var.
Ancak pilin a.q.'duğu konusunda söylentiler var. (Ben tam denemedim daha pil konusunu)
Kesinlikle denenmesi gereken bir sistem. Adamlar oturup kafa yorup yapmışlar.
Birde diğer bazı mp3 playerlarada yüklendiğini duydum araştırmak lazım.

Kısmen ♥ `ȷusтȜᴚiɲi&вʁᴑᴑʞѕ´ ♥'dan alıntıdır.

dostum bunu arıyordum bir süredir ama Ipod video 30Gb eski ilk çıkanlardan var bende..Şu nesil muhabbetini bi türlü öğrenemedim..Sen biliyor musun bunların nesli adı soyadı kütüğü nedir?
teşekkürler
emeğine sağlık

dostum bunu arıyordum bir süredir ama Ipod video 30Gb eski ilk çıkanlardan var bende..Şu nesil muhabbetini bi türlü öğrenemedim..Sen biliyor musun bunların nesli adı soyadı kütüğü nedir?
teşekkürler
emeğine sağlık

Bu tür paylaşımlara kimse yorum yazmıo, forum olarak malesef çok yozlaştığımızı düşünüyorum.. Nerde geyik herkes orda..
Kelimelerle anlatamam yaw. isyan ediyorum bu duruma..!

Ben bu programı ipodumu bozma riskine karşın indirip kurdum sonuç olumluydu Allahtan fakat kimse bişi dahi yazmıyo malesef.. Adulta 2 resim copy/paste yapsaydım en az 10-15 teşekkür alırdım we bunun 10'da biri kadar uğraşmazdım.

---

Senin soruna gelince dostum;

5g1.jpg

Elindekini bilmiyorum fakat bu resimdekindense, iPod 5G (video) 30GB (Birinci Nesil) 'dir.

Ancak listede senin model görünmüyor o yüzden RockBox kurmamanı öneririm.

tesekkkurler dostum ben daha önceden yukledim dedikleri gibi pilin a.q. ama çok kral ses veriyor...

Ben hala kullanıyorum pekte pilin a.q. görmedim. Pille iyi anlaşıolar :)
Bi de itunes denen iğrenç şeyle uğraşmak zorunda kalmıyorum en güzeli bu, albümleri normal kopyala/yapıştır yaparak yüklenebilmesi hoşuma giiyor bunun. He bide Doom oynuyorum :D

Tek sorunum ipod menüsünden rock boxa geçiyorum ama rockboxtan ipod menüsüne dönmem zor oluyor, yolunu bilen varmı demiycem burdan çıkmaz bunun cevabı :D

Geri