ISHYnum846
New member
Irak'la petrol konusunda yaşanan kriz çözüldü
Irak ile petrol ürünleri taşımacılığında yaşanan "muhatap krizi" çözüldü.
Alınan bilgiye göre, Irak milli petrol şirketi SOMO, "eski hükümlere aynen uyulacağı, eski hükümlerle petrol ürünleri taşımacılığına devam edileceğine" dair, Dış Ticaret Müsteşarlığına resmi yazı gönderdi.
Bu arada Irak petrol bakanlığına vekalet eden Irak Enerji Bakanı Dr. Kerim Vahid, halen Libya'da bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i telefonla arayarak, hükümeti adına 'eski hükümlerin" geçerli olduğu konusunda garanti verdi.
Irak Milli petrol şirketi SOMO, bundan bir süre önce, Irak'a petrol ürünleri taşıyan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarına, "bundan sonra işe devam etmek istiyorsanız, Kuzey ırak'taki bölgesel yönetimle temasa geçiniz" şeklinde yazı göndermişti.
Devlet Bakanı Tüzmen, bu durumu kabul edilemez olarak nitelerken, Tüzmen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhataplarının Irak merkezi hükümeti ve milli petrol şirketi SOMO olduğunu açıklamıştı.
Tüzmen, Irak Petrol bakanına bakanın mektup yazarak, tepkisini dile getirmiş ve durumun düzeltilmesini istemişti.
Bu gelişmeler üzerine, Cuma gecesi saat 24.00'den itibaren İskenderun ve Mersin çıkışlı petrol ürünleri yüklemesi durdurulmuştu.
Irak'tan gelen son yazı ve Irak'lı bakanın taahhüdü sonrası, petrol ürünleri taşımacılığında yaşanan sorunun, yarından itibaren çözülmesi bekleniyor.
UND BAŞKANI NUHOĞLU: ZABARİ, SOMO'YA İLETECEK
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun Kuzey Bölgesi Genel Müdürü Muhammed Zabari'nin, 2007 yılı için Irak içerisinde petrol ve petrol ürünlerine yönelik ihtiyaçların, geçmişte olduğu gibi yeniden bölgeler tarafından belirlenip SOMO'ya iletileceğini bildirdiğini kaydetti.
Nuhoğlu, Irak'taki son duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2005 yılında Türkiye'den Irak'a yönelik 262 bin 326 adet tanker taşıması gerçekleşirken, 2006 yılında bu rakamın yüzde 235 azalarak 79 bin 356 adede gerilediğine işaret etti.
Irak'a yönelik akaryakıt taşımalarında ciddi bir azalmanın söz konusu olduğunu ifade eden Nuhoğlu, bu azalmanın sebebinin Irak hükümetinin alternatif akaryakıt alımı arayışlarına başlaması ve ihtiyaçlarının bir kısmını da kendisinin karşılar hale gelmesi olduğunu belirtti.
Son günlerde 2007 yılındaki bu tür mal aktarımlarının nereye ve nasıl yapılacağına ilişkin belirsizliklerin gündeme geldiğine dikkat çeken Nuhoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
''Bugün Habur Sınır Kapısında SOMO Kuzey Bölgesi Genel Müdürü Muhammed Zabari ve diğer Irak yetkilileri ile Türk yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleşmiştir.
Toplantıda sayın Zabari '2006 yılında yapılmış olan anlaşmalar doğrultusunda Türk firmalarının bakiye 20 bin tanker teslimatını 28 Şubat 2007 tarihine kadar yapabilmeleri için süre uzatımında bulundukları' bilgisini verdi. Zabari ayrıca '2007 yılı için ise Irak içerisinde petrol ve petrol ürünlerine yönelik ihtiyaçlar geçmişte olduğu gibi yeniden bölgeler tarafından belirlenip Irak Cumhuriyeti Milli Petrol Şirketi SOMO'ya iletilecek ve SOMO bu gelen ihtiyaçlar doğrultusunda Merkezi Hükümet adına Türkiye ile anlaşmalar yapacaktır' demiştir.'' Nuhoğlu, böylece 2007 yılında, Irak için petrol ve petrol ürünlerine yönelik ihtiyaçların yine geçmişte olduğu gibi devam edeceğini belirtti.
Diğer yandan, yine bugün yapılan toplantıda verilen bilgiye göre menşei ne olursa olsun, hangi ülkeden ithal edilirse edilsin işlenmiş kırmızı ve beyaz etin (süt ürünleri ve yumurta hariç) Irak'a girişinin Bağdat Hükümetince yasaklandığını kaydeden Nuoğlu, ancak diğer gıda maddelerinin ülkeye girişinde herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını bildirdi.
Milliyet