Kablosuz FM mikrofonu (böcek)

KRAL REX

New member
Reaction score
0
Kablosuz FM mikrofonu (böcek)
bug-sch.gif

Tablo 1. Test edilen transistorler

tran.JPG

Şekil. 2. MCE100 Elektret mikrofon V-A karakteristik grafiği

bugmicgr.gif

Şekil. 3. Kablosuz mikrofon PCB devresi. 300 dpi çözünürlükte

bug-pcb.gif

Şekil. 4. PCB'de elemanların yerleşimi

bug-pok.gif

Şekil 5. Kablosuz mikrofon resmi

bug-f.jpg

BUNLARDA DEVREDE KULLANILAN MALZEMELER

R1 4,7 kOhm
R2 330 Ohm
C1 1,5 nF, seramik.
C2 33 pF, seramik.
C3 47 pF, seramik.
T1 BF324
Mic Elektret mikrofon MCE100
L 11,5 cm. uzunluğunda 0,8 mm.lik telden 5 mm. çapında 6 sarım
Anten 20 cm. bakır tel

teşekkürler güzel paylaşım

kardeş bunun alıcısı için ayrı bir devre varmı yoksa fm radyodan frekansı ayarlayanca çıkıyomu bide kaç metre kadar sinyan göndrebiliyor

piyasada satılan basit radyolardan alıcı yapılabiliyor sadece devrenin çıkış frekansını hesaplayıp radyoda ayarlama gerektiriyor

verici 100mt uzaklığa yayın yapabiliyor ama alıcıda(radyoda) frekansın iyi ayarlanmış olması gerekir.yoksa çekme mesafesi düşer......

kardeş burdaki dirençlerden birisini potansiyometre olarak bağlasak yayın yaptığımız frekensı değiştirebilir miyiz acaba???

ben yaptım ama isveçte fm boşluğu bulamadım; fm boşluğunu nasıl ayarlaya bilirim yani boşluk için hiç çekmeyen yeremi gitmem gerekiyo?

balyozcuya verilen cevap sanada geçerli sadece sen daha iyi bir şekilde frekans ayarı yapman gerekiyor ben yaptım(türkiye) gayet iyi çalışıyor bide anten boyunu lamdaya ne kadar yakın tutarsan yayının kalitesi o kadar artar

r2 direncini pot olarak bağladım ancak yayın frekansında bi değişiklik olmadı.
Daha sonra L bobinin ucuna direkt bağlı olan 33 p lik kondansatörü ayarlı olarak bağlayınca frekans değişikliğini sağlayabildim.
Bi de şu var yayın yaptığınız frekans bobinin çapıyla da alakalı verilen 5 mm lik çapta 108 mhz frekansın üzerine çıktığı için belki ses alamayan arkadaşlar olmuştur. bu bobinin dış çapı olarak verilmiş teli çapı 5-2*0,8=3,4 yaklaşık olarak 3,5 mm lik bir matkab ucunun arkasın sarıp da yaparsanız 85,7 mhz fm frekansından sinyal alabilirsiniz. Digital radyodan bile frekans alınabiliyor, frekans dolu boş farketmiyor.
Kolay Gelsin.....

Teşekkürler gerekten çok açıklyıcı olmuş paylaşım eline sağlık...

Geri