Helldorado
A Drinking Song
- Katılım
- 3 Tem 2007
- Mesajlar
- 3,297
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Kahvaltı özellikle okula gitmek için sabah erkenden yola çıkan çocuklar için günün en önemli öğünlerinden biri. Ancak ebeveynlerin işe yetişme telaşı çocukların erken kalkamaması gibi sorunlar öğrencilerin kahvaltı yapmadan okula gitmesine neden olabiliyor. Kahvaltı etmeden derse giren bir öğrencilerde algılama düşüklüğü konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar yaşanıyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı öğrencilerde doğru beslenmenin önemini anlattı.
Çocukların kahvaltı etmeden okula gönderilmemesi sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. Ebeveynlerin işe çocuğun servise yetişme telaşı açlık hissetmeme sabah erken kalkma problemi çocukların kahvaltıyı atlama nedenleri arasında yer alıyor.
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda uyuklama algılama ve öğrenme zorluğu konsantrasyon bozukluğu gerginlik gibi kan şekeri düşüklüğünün yol açtığı belirtiler gözlenebiliyor. Bunlar çocuğun dersi anlama izleme ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra gergin olan çocuk arkadaşlık ilişkilerinde de sıkıntı yaşıyor. Günün ilk öğününü atlayan çocuğun ayrıca ders aralarında kantine koşma ve kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdaları fazla tüketmesi şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklara da zemin hazırlıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı okul çağı çocuklarının beslenme düzeninde kahvaltının yeri ve önemi konusunda şunları söyledi:
“Okula giden çocuklar gün içinde üç ana (sabah öğlen akşam) ve üç ara (kuşluk ikindi akşam yemeği sonrası) öğün almalı. Öğünlerde süt/ süt ürünü et- yumurta tahıl ve meyve -sebze grubundan besinler dengeli olarak çocuğa verilmeli . Bir gün içinde ekmek- tahıl grubundan altı porsiyon, süt ve süt ürünlerinden iki porsiyon, et- yumurta grubundan iki porsiyon meyve- sebze grubundan da en az beş porsiyon tüketmeleri sağlanmalı. Okulda yemek çıkmıyor ise çocuğun kantinden poğaça açma çikolata gofret gibi hazır gıdalar alması ve alışması sakıncalı.
Hatalı beslenme alışkanlıkları edinen çocuklarda kansızlık, kemik zayıflığı yetersiz beslenme şişmanlık diş çürükleri gibi hastalıklar gelişebilir. Bunu önlemek için çocukla besinlerin yararları konusunda konuşulmalı sağlıklı yiyecekleri nasıl seçeceği konusunda bilgi vermeli. Okul kantininden ara sıra peynirli tost, simit,ayran,taze meyve suyu, meyve alabileceği ancak diğer gıdaları neden tüketmemesi gerektiği açıklanmalı. Evde çocuk için uygun ana ve ara öğünler çocuğun istekleri de dikkate alınarak hazırlanıp okula gönderilebilir. Sokaktan satın alınan gıdaların hazırlanma saklanma ve sunulma kaliteleri standart değil. Bu besinlerin mikrop ya da toksin içerme olasılıkları da yüksek. Bu tip gıdalar tüketen çocuklarda besin zehirlenmeleri görülebilir.”
Örnek kahvaltı menüsü:
Kahvaltıda süt tahıl yumurta ya da peynir ve meyve tüketilmesi gerekiyor. Bu besinler çocuklara farklı şekillerde sunularak yemeleri kolaylaştırılabilir. Peynirli tost domates ve süt tahıl - kuru meyve - süt karışımı (corn flakes) meyveli yoğurt pekmez ya da bal ya da reçelli ekmek ile süt yumurta – peynir sürülmüş ekmek ve meyve suyu kahvaltıda tercih edilebilir.
Çocuğun beslenme çantasında mutlaka süt/ süt ürünü et- yumurta tahıl ve meyve- sebze bulunmalı. Süt grubundan kutu süt ayran yoğurt seçilebilir. Et grubu besinler oda ısısında saklanması güç olan besinlerdir. Haşlanmış- ızgara tavuk kıymalı börek ton balıklı ya da yumurtalı sandviç tercih edilebilir. Sucuk sosis salam gibi işlenmiş gıdalar tüketilmemeli. Tahıl ürünü olarak ekmek kek börek seçilebilir. Meyve taze meyve suyu ya da süt ürünü ara öğün olarak da tüketilebilir. Yeterli su içmesini sağlamak için beslenme çantasında termos içinde su da bulundurulması önem taşıyor.
Çocukların kahvaltı etmeden okula gönderilmemesi sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. Ebeveynlerin işe çocuğun servise yetişme telaşı açlık hissetmeme sabah erken kalkma problemi çocukların kahvaltıyı atlama nedenleri arasında yer alıyor.
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda uyuklama algılama ve öğrenme zorluğu konsantrasyon bozukluğu gerginlik gibi kan şekeri düşüklüğünün yol açtığı belirtiler gözlenebiliyor. Bunlar çocuğun dersi anlama izleme ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra gergin olan çocuk arkadaşlık ilişkilerinde de sıkıntı yaşıyor. Günün ilk öğününü atlayan çocuğun ayrıca ders aralarında kantine koşma ve kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdaları fazla tüketmesi şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklara da zemin hazırlıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı okul çağı çocuklarının beslenme düzeninde kahvaltının yeri ve önemi konusunda şunları söyledi:
“Okula giden çocuklar gün içinde üç ana (sabah öğlen akşam) ve üç ara (kuşluk ikindi akşam yemeği sonrası) öğün almalı. Öğünlerde süt/ süt ürünü et- yumurta tahıl ve meyve -sebze grubundan besinler dengeli olarak çocuğa verilmeli . Bir gün içinde ekmek- tahıl grubundan altı porsiyon, süt ve süt ürünlerinden iki porsiyon, et- yumurta grubundan iki porsiyon meyve- sebze grubundan da en az beş porsiyon tüketmeleri sağlanmalı. Okulda yemek çıkmıyor ise çocuğun kantinden poğaça açma çikolata gofret gibi hazır gıdalar alması ve alışması sakıncalı.
Hatalı beslenme alışkanlıkları edinen çocuklarda kansızlık, kemik zayıflığı yetersiz beslenme şişmanlık diş çürükleri gibi hastalıklar gelişebilir. Bunu önlemek için çocukla besinlerin yararları konusunda konuşulmalı sağlıklı yiyecekleri nasıl seçeceği konusunda bilgi vermeli. Okul kantininden ara sıra peynirli tost, simit,ayran,taze meyve suyu, meyve alabileceği ancak diğer gıdaları neden tüketmemesi gerektiği açıklanmalı. Evde çocuk için uygun ana ve ara öğünler çocuğun istekleri de dikkate alınarak hazırlanıp okula gönderilebilir. Sokaktan satın alınan gıdaların hazırlanma saklanma ve sunulma kaliteleri standart değil. Bu besinlerin mikrop ya da toksin içerme olasılıkları da yüksek. Bu tip gıdalar tüketen çocuklarda besin zehirlenmeleri görülebilir.”
Örnek kahvaltı menüsü:
Kahvaltıda süt tahıl yumurta ya da peynir ve meyve tüketilmesi gerekiyor. Bu besinler çocuklara farklı şekillerde sunularak yemeleri kolaylaştırılabilir. Peynirli tost domates ve süt tahıl - kuru meyve - süt karışımı (corn flakes) meyveli yoğurt pekmez ya da bal ya da reçelli ekmek ile süt yumurta – peynir sürülmüş ekmek ve meyve suyu kahvaltıda tercih edilebilir.
Çocuğun beslenme çantasında mutlaka süt/ süt ürünü et- yumurta tahıl ve meyve- sebze bulunmalı. Süt grubundan kutu süt ayran yoğurt seçilebilir. Et grubu besinler oda ısısında saklanması güç olan besinlerdir. Haşlanmış- ızgara tavuk kıymalı börek ton balıklı ya da yumurtalı sandviç tercih edilebilir. Sucuk sosis salam gibi işlenmiş gıdalar tüketilmemeli. Tahıl ürünü olarak ekmek kek börek seçilebilir. Meyve taze meyve suyu ya da süt ürünü ara öğün olarak da tüketilebilir. Yeterli su içmesini sağlamak için beslenme çantasında termos içinde su da bulundurulması önem taşıyor.