Kahve Aşkının Çeşitleri

eftalya

Deniz Kızı
Katılım
2 Ağu 2008
Mesajlar
13,644
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Almanya
••Kahve Aşkının Çeşitleri••

Il Cafe Correcto



İtalyanlar kahve işinin ehli. Ancak onlar için kahve denince akla espresso geliyor. "Correcto" espresso'nun bir formu ama "düzeltilmiş" olanı. Nasıl mı düzeltiliyor? Çok basit.

Alkolsüz herhangi bir içecek bir Avrupalı için kusurludur. İçine biraz likör ya da grappa eklersiniz; buyrun size "il cafe correcto"


Cafe Americano



Bizim en çok kullandığımız Türk kahvesi ve hazır kahveler dışında bir de filtre kahveler var. Ancak gurme olmadan zor farkedilen bir başka tür ise filtreye benziyor; Americano. Yani; sıcak suya eklenmiş bir miktar espresso. Espresso'yu sıcak su ile inceltmek şüphesiz kağıt ya da plastik filtrelerle süzülmüş filtre kahveden daha fazla lezzet verir. Müdavimleri Americano'yu şekersiz ve sütsüz sever. Kahvenin tadına leke sürmek istemezler.



Cappuccino



Birçok yoruma maruz kalmış cappuccino aslında kesin kurallarla hazırlanması gereken bir kahve türü. Formül şöyle;

25 cc. espresso
25 cc. sıcak süt
25 cc. süt köpüğü

Tüm bunlar en fazla 70 derecede olmalı yoksa köpük söner, kahvenin tadı zarar görür.


Macchiato, Cappuccino, vb. bunlar ne demek? Nasıl ayrılır birbirinden? En önemlisi hangi kahve nasıl yapılır, iyi kahve nasıl tanınır?

Mükemmel kahve için; fincan başına 6,5 gram kahve 90 derece sıcaklıkta, 25 saniye demlenir. Güçlü ve dengeli bir içimi olan kahve, gurmelerce iyi kabul edilir. İyi kahve kokusu ile de kendini belli eder.

Kahveniz eğer "sottoestratto" olduysa yani; aromasını az aldıysa; küpüğü bej ve ince olur. Kahve taneleri içinde erimemiştir.



Instant Coffee



Yani bildiğimiz "nescafe" (marka olarak değil, çeşit olarak).

Çabuk kahve yapılışı esnasında, kurutulup dondurulmuş kahve çekirdekleri toz haline getirilir. Bu esnada kahve büyük ölçüde tadını ve lezzetini kaybeder, içerdiği yağlı esans buharlaşır. Ancak yine de çabuk kahveler sabahları hayat kurtarır.



Il Cafe Mocha



Üçte bir oranında espresso'ya, üçte iki oranında süt ekleyin işte size bir "cafe latte". Biraz da çikolata tozu, artık o bir "cafe mocha". Sütlü ya da bitter çikolata tozları mümkün olduğu gibi; süt eklemeden beyaz çikolata tozu da koyabilirsiniz. O zaman bir bardak "white cafe latte" olmuş olur.



Con Panna



Kremalı kahve üzerine pek de sağlam olmayan ancak lezzetine doyulamayacak yüksek bir bina oturtulmuş espressodur. Kremadan oluşan bu yapı süt köpüğünden farklıdır. Ne kadar az yağlı olursa kahveye ulaştığınızda o kadar fazla koku ve lezzet alırsınız.



Türk kahvesi



Pişirilerek yapılan bir başka kahve de Türk kahvesi. Milli gururlarımızdan biri, Yunanlılarla tartışma sebeplerinden bir başkası.
İyi türk kahvesi soğuk suyla pişer, çok kaynamadan ocaktan indirilir. Çekirdeklerin tazeliği lezzeti %100 etkiler. Köpüksüz kahve başarısızdır çünkü; kahve parçacıklarının yağlı özü suya geçmemiş, kahve lezzetini almamış demektir.

İyi Türk kahvesi kaşıkla alındığında yüksek bir tepecik oluşturur, dökülmez, kuru değildir. Fakat bahsedilen tabii ki rutubet almış bir kahve olamaz.


Kahvenizi "perfetto" yapmayı başardıysanız köpüğünün rengi meşe ağacı gibi tatlı bi kahverengi olacaktır. İçimi bunu size hissettirir.

Eğer fazla demleyip "sovraestratto" bir kahve yaptıysanız, köpüğü siyahımsı kahve rengi olur. Aroması ve kokusu acımaya başlar. Fincandan bir kaç yudum alınca fincan kenarlarının boyanmış olduğunu görürsünüz ve kahvenin içimi şekerle de yumuşamaz.



Macchiato



Biz ona buralarda pek fazla rastlayamasak da macchiato "lekeli" espressodur. Yani bir çay kaşığı süt ve bir damla süt köpüğü ile kirletilmiş, lekelenmiş espresso macchiatodur. Yaklaşık 30cl. olur.



Il cafe Freddo


ek0x01.jpg

Bir çok çeşitte olabilir, diğer geleneksel lezzetlerden farklı olarak kesin bir formülü yok. Ama şunu söyleyebiliriz, iyi bir "freddo" espresso'dan yapılır, buz ve şekerle shaker'da çırpıldıktan sonra üzeri krema, dondurma, süt köpüğü gibi malzemelerle süslenir.



Espresso



Gerçek kahve tadına varmanın en kestirme yolu. 90 derecede, 25 saniye demlenmeli, fincan başına 6,5 gram çekirdek kahve kullanılmalı ve 25 cl. servis edilmeli.

Eğer bu size yetmezse "cafe doppio" da olur. (50 cl.)

Ya da "lungo" da yetebilirdi; 30-35 cl.
 
Geri
Üst