Kapıcıya Başörtüsü Yasağı

muhsint

New member
Reaction score
0
İzmir'de kıyafet ve inanç özgürlüğünü zedeleyen ilginç bir olay yaşandı.

İzmir'in Konak ilçesi Yağhaneler semtindeki bir apartmanın yöneticisi, 'kapıcılık hizmet yönetmeliği'ne başörtüsü yasağını da soktu. Başörtüsünü 'siyasi simge' olarak değerlendiren kadın yönetici, uyulmaması halinde işten atılma gerekçesi sayılan yönetmeliğe şunları yazdı:

"Kendisi, eşi ve çocukları takke, şalvar, takunya, kötü terlikle dolaşamaz. Eşi ve kızları, siyasal simge haline gelen türban ve benzerlerini kullanamaz. Dinî inanç ve ibadetini herkesin gözü önünde yapamaz, işlerine mazeret olarak gösteremez."

Olay Eskiizmir Caddesi'ndeki Öz-Ter Apartmanı'nda yaşandı. Çorumlu Naki Seriner, 2002 yılında göç ettiği Çeşme'de güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. Çocuklarının okul problemi baş gösterince geçen yıl İzmir'e taşındı ve 4 Ağustos'ta Öz-Ter Apartmanında işe başladı. Yöneticisi Figen Tüzün, kendisini işe alırken söz konusu sözleşmeyi imzalattı. Aradan 1 yıl bile geçmeden de görevine son verdi. Naki Seriner, İzmir 4. Noterliği'nden gelen 28 Mayıs 2009 tarihli ihbar mektubuyla şaşkına döndü. 'İş akdinin sona erdirildiği' tebliğ ediliyordu. Kanunen 4 ay olması gereken ihbar tazminatının 4 hafta şeklinde ödeneceği bildiriliyor, 15 gün içinde apartmandaki daireyi tahliye etmesi isteniyordu. Gerekçe olarak İş Kanunu'nun 25. maddesini ihlal etmesi gösteriliyordu. Ancak Seriner, işsiz kalmasını yönetmeliğe bağlıyor. Yöneticinin daha önce kendilerini ziyarete gelen annesine tepki gösterdiğini, kıyafetini beğenmediğini ileri sürüyor. "Üç ay önce eşimin ağabeyi ve eşi bizi ziyarete gelmişti. Yönetici, yengemizin başörtüsünü problem yaptı, çıkarmasını istedi. Birkaç günlüğüne gelen misafirlerin, uzun süre kalmamasını talep etti. Başörtüsü takmamalarını, gerekirse gelip başından alacağını söyledi. Ben de polise gittim ama bir işlem yaptırmadım. İşten kovulmamızın başlangıcı bu olaydır." diyor.

Yönetici Figen Tüzün ise yönetmelikteki hükmü savunuyor. Bunun özel bir şart olduğunu, sözleşmenin okutularak imzalatıldığını ve kapıcının o şekilde işe başlatıldığını anlatıyor. Kapıcının akrabalarının binaya gelerek uzun süre kalamayacağını dile getiren Tüzün, Naki Seriner'in kendisine saygısızlık ettiğini, kapısını tekmelediğini iddia ediyor. Tüzün, 'Türbanı siyasî simge olarak mı algılıyorsunuz?' sorusuna, 'bazı kişilerin taktığı tuhaf şeyler olduğunu, bunların hoş olmadığını ve bir kadın olarak yakıştıramadığı' karşılığını veriyor. Apartmana başörtülü gelenlere de karışmadığını vurguluyor. Apartman sakinleri ise yöneticiye itaatsizlik sebebiyle kapıcının işine son verildiğini söylüyor.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 'Eşit Davranma İlkesi' başlıklı 5. maddesi, iş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılmasını yasaklıyor.

iyi olmuş..........

bu yöneticiler genelde böyle geri kafalı maalesef bizde de var bunlardan bi tane

bu yonetıcı arkadasa sorarmısınız; kapıcı arkadas veya aılesınden herhangı bırısı hac kolyesı taksa sıyasal sımge dıye aynı tavrı gosterırmıydı, bence tebrıklerını sunardı!!!!!!!!!!!!

yönetici kadın yönetici olmuş ama akıl fikir sahibi olamamış neyse her koyun kendi bacağından asılır yönetici kadında baş örtüsünün ne demek olduğunu ahirette anlar, anlar fakat o zaman çok geç olur

Atatürkün kemikleri sızlıyor mezarında,,
Kürtce serbest,türban serbest.
Fazla yoruma gerek yok.
Yakında ana dilimiz Kürtce olur,İdam gelir,sokağa çıkmak yasak olur.Türbnasız dolaşan kadınlar kızlar idam ederler.. Sudiarabistanı geçeriz.
Allahtan 20 sene sonra su bulamıcaz hepimiz geberip gidicez.
Buzullar erimeye devam.....

Fazla yoruma gerek yok.
Yakında ana dilimiz Kürtce olur,İdam gelir,sokağa çıkmak yasak olur.Türbnasız dolaşan kadınlar kızlar idam ederler.. Sudiarabistanı geçeriz.

türbana dediğin benim anneannemin basındaki baş örtüsününe hakarettir.
Sen neyden bahsediyorsun.
Sen kimsin !!

Erzurumda Rusları elindeki baltayla püskürten o ruhlarda öyleydi..

Sana kimsenin diniyle , yasamıyla yorum yapma hakkı vermez .. Nene hatun da baş örtülüydü, o da mı yasak haa !! bu anti-islam da n baska bir sey olamaz

Dinsiz adam , imanı zayıf olan adamdan başkası böyle hakaret ve soyu belli olmayanlar ancak böyle konuşabilirler..

türbana dediğin benim anneannemin basındaki baş örtüsününe hakarettir.
Sen neyden bahsediyorsun.
Sen kimsin !!

Erzurumda Rusları elindeki baltayla püskürten o ruhlarda öyleydi..

Sana kimsenin diniyle , yasamıyla yorum yapma hakkı vermez .. Nene hatun da baş örtülüydü, o da mı yasak haa !! bu anti-islam da n baska bir sey olamaz

Dinsiz adam , imanı zayıf olan adamdan başkası böyle hakaret ve soyu belli olmayanlar ancak böyle konuşabilirler..

Bursı TÜRKİYE CUMHURİYETİ.. koç,
Kılık kıyafet yasası var.
Adam ol hakaret etme, dinsiz sensin.
Sen ATATÜRKÜ de tanımıyorsundur. ben sana hatırlatim. Türkiye cumhuriyetini kuran kişi.O olmasaydı sen şimdi hac çıkartıyordun..
Ayrıca işi dine vurma,Kuran,da başörtüsüyle ilgili bir ayet yok.Edep yerlerinini örtünmekle ilgili sureler var.

Kuran,da başörtüsüyle ilgili bir ayet yok.Edep yerlerinini örtünmekle ilgili sureler var.

Önce Hiç Okumadıın Yüce Kitabımızı Al Birkere Oku Sonrada Öyle bir Ayet Varmı Yookmu Sen karar ver eğer okumaya bile tenezül edip yorum yazacaksan ben sana ayeti söyliyimde varmı yokmu sen karar ver bilmediğin okumadığın şeyler hakkında da önce bilgi sahibi ol sonra fikir .....

"Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin" umduğunuza nail olasınız" (en-Nûr, 24/31).

Fazla yoruma gerek yok.
Sen şuanda ırkçılık yaptığının farkında mısın?Tamam bende karşıyım kürtlere.Hatta en kıl kaptığım insanlar ama Başörtü konusunda dur kardeşim.İnsanlar istediği gibi gezer.Kimsenin de zorla ört dediği de yok.Sen şimdi serbest diyorsun başörtü örtmek.Ulan insafsız Avrupa'da bile üniversitelere başörtülü koyuyorlar.Müslüman bir ülkede niye koymasınlar.Benim ağzımı bozdurma.Ulu önder Atatürk'ümüzün asıl şimdi bu sözlerinle kemiklerini sızlattın.Hollanda'da bir siyasi lider camiler kapatılsın kur'an yasağı gelsin demiş ve hiçbir müslümanda sesini çıkarmadı ama Türkiye'de birisi dese Kiliseler kapatılsın inciller yasaklansın diye.Bütün dünya Türkiye'nin üstüne gelir.Bölücü derler.Ama bu adama kimse sesini çıkaramıyor.Niye çünkü o adam sizin gibi salakların dinini korumadığını görüyor ve ben istediğimi derim diyor.ne diyim senin gibilerini Allah ısLah etsin başka da birşey demiyorum...

olurmu olurmu sensiz olurmu zazuuhh haheh hebele hübele

şartlar okutılmuş ona göre kapıcıda evet demiş neyi tartışıyoruz her iş sözlemesi farklıdır

Geri