Türkiye’de büyük ilgi gören Var Mısın Yok Musun, Akademi Türkiye, Film Gibi, Biri Bizi Gözetliyor, Fear Factor, Wipe Out gibi pek çok yarışma Endemol yapım şirketinin ürünü. Hollanda kökenli Endemol, halihazırda 2 bin 300’ü aşkın televizyon programı formatına sahip. Her yıl iki kere, Endemol’ün yabancı ekip temsilcileri yeni formatlar hakkında fikir alışverişi yapıyor. Formatın lokal uyarlamalarında değişiklikler yapılıyor. Tabii işin özüne ve ruhuna ihanet etmemek şartıyla. Formatlarda en çok değişikliğin yapıldığı ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye’de yarışmacı ile empati kurulabilen, sürprizli, temposu yüksek işler izleniyor. Yoğun konsantrasyon gerektiren, dikkati sınayan işler sevilmiyor. Türk seyircisinin en çok nelerden hoşlandığını Endemol Türkiye Kreatif Direktörü Tamer İpek anlattı.
YARIŞMACININ HAYATINI İZLİYORUZ
■ Yarışmalar 120 dakika sürüyor, yani yabancı versiyonlarından neredeyse 3 kat daha uzun. Programı uzatmaya yönelik çareler arasında en büyük kurtarıcı hikâyesi olan yarışmacılar.
■ Her bölüm için yöresel kontenjan var. Özellikle Karadenizliler’den harika yarışmacılar çıkıyor. Yabancı versiyonlarda ön planda yarışma var.
■ Yabancılar yarışmayı seyrediyor, Türkler ise sohbeti seviyor. Bu yüzden yarışma formatı ne olursa olsun, içine sohbet ekleniyor.
■ Dizi izleme alışkanlığımız olduğu için yarışmalar da dizi gibi çekiliyor.
■ Yarışmacıların hayat hikâyelerini de öğreniyoruz. Mesela Var Mısın Yok Musun’un orijinal formatı haftalıkken bizde günlük yayınlanıyor. Hayat hikâyeleri anlatıldıkça yarışmacıyla empati kurup dizi izleme düzenine geçiyoruz.
TÜRKİYE’DE İYİ SUNUCU ŞART
■ Türkiye’de yayınlanan yarışmaların başarılı olması için iyi bir sunucuya ihtiyaç var. Yabancı ülkelerle aramızdaki temel farklardan biri de bu.
■ Yarışmaların yabancı versiyonlarında sunucu bizdeki kadar aktif değil. Ünlü olmayanlar da sunuculuk yapabiliyor.
■ Oysa Türkiye’de ünsüz biriyle çalışmak büyük risk. Yıldızı giderek yükselen bir ünlüyü doğru noktada yakalayıp ona uygun bir yarışma sundurmak hem sunucuyu hem de işi patlatıyor.
■ Özellikle ABD’de sunucuların yarışmacıyı küçümseyen, aşağılayan bir tavrı var. Bizde ise sunucu samimi, halktan gözükmeli.
BİKİNİLİ KIZA ŞORT
■ Türkler cinsellik konusunda rahat değil. bikiniyle yarışmak isteyen yarışmacıya şort giydirmek gerekiyor. Oysa Wipe Out yarışmasının yabancı versiyonunda üstsüz yarışan, cinsel organını hindistan cevizi kabuğu ile kapatan bile var.
■ Türkler cinsel kimliği konusunda çok hassas. Canlı yayın öncesi kendini rahatça ifade edenler, yarışma sırasında cinsel kimliğinin üstünü kapatmak için elinden geleni yapıyor.
İZDİVAÇ YOKSA KADIN DA YOK
■ Kapalı kapılar ardında tanışıp işi çıkma eylemine dönüştürmek bizde tutmuyor. Sonunda muhakkak izdivaç olması lazım.
■ Özellikle kadınlar, işin ucunda izdivaç yoksa, yarışmaya katılmaya çekiniyor.
■ Tüm dünya ile ortak noktamız ise birilerini gözetlemeyi sevmemiz. Sadece Türkiye’de değil, her yerde Biri Bizi Gözetliyor formatındaki işler büyük ilgi görüyor.
1 MİLYON KİŞİLİK VERİ TABANI VAR
Endemol Türkiye ekibi yarışmacı bulmak için bir cast sistemi oluşturmuş. Toplam 1 milyon başvuru var. Başvuran herkesin bilgileri saklanıyor. Ayrıca mülakata gelenlere ait 15 bin video kaydedilmiş. Yarışmacı adaylarının işinin, memleketinin, kilosunun, saç renginin, kısaca tüm özelliklerinin kaydını tutuyorlar. “Sarışın, ela gözlü, Yozgatlı bir kız istiyoruz” dediklerinde, anında 500 kişi bulabiliyorlar