Kavun&Karpuz Nasıl Seçilir? Faydaları

Øguz

Altın Üye
Katılım
20 Ağu 2007
Mesajlar
4,147
Reaction score
0
Puanları
0
Karpuz​


Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bildirildi.

9720.jpg

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu belirtti.

Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti.

Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi: ''Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.''

Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı.''

YeKarpuzz.jpg

-KARPUZUN DİĞER FAYDALARI-

Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini bildirdi.

300px-Karpuzz.jpg

Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığı açısından son derece faydalı olduğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti: ''Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır. Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.''


Kavun​

kavun_b.gif


Kavunun yüzde doksanbeşini su oluşturur. A, B 1, C vitaminleri, meyve şekeri, selüloz, azotlu ve yağlı maddeler de var. Kavun gerek erkeğin, gerek kadının cildini tazeler, ona canlılık ve güzellik kazandırır. İsmi estetik tarihine geçen ünlü güzellerin ve artistlerin pek çoğu ciltlerindeki gerginlik ve tazeliği kavuna borçlu olduklarını söylerler.

NASIL ALACAKSINIZ?

1. İyi kavun ağır olur. Elinizde okkalayın, ağır olanı alın.
2. Yuvarlak, san kavunun sapı, çektiğiniz zaman kolay kopuyorsa iyi kavundur.
3. Kavun Kırkağaç kavunu ise dibinin sarıya çalması gerekir.
4. Bir kavun ne kadar yumuşaksa içi o kadar da asitleşmiş demektir. Kavunun yumuşağına yanaşmayın.
5. Turfanda kavunlar lezzetsizdir. Kavunu, sezonun başlangıcından bir ay sonra yiyin ancak o zaman lezzet kazanır.

z2aoo779q2ki6rzvw28q.jpeg

NASIL YEMELİYİZ?

Kavunu genellikle yemeklerden sonra yemek gibi bir alışkanlığımız var. Kavunu yemeklerden önce yiyin.

kavun_2.jpg

YARARLARI

Kanı zehirlerden temizler.

İştah açar,

Bağırsakları yumuşak tutar,

Sinirleri yatıştırır ve rahat bir uyku sağlar,

Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder,

Romatizma ağrılarını hafifletir,

Hafif yanıkları iyileştirir,

Göz nezlesini önler. Bağırsaklarında ülser ya da iltihap olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir.


Kavun ve Karpuz Nasıl Seçilir​

KARPUZ NASIL SEÇİLİR?

DOLGUN VE METALİK OLMAYAN SES ÇIKACAK


Karpuzun hasat olgunluğunun tespiti de bu meyvenin standarda uygun olup olmadığı yönündeki göstergeler arasında yer alıyor. Karpuz hasattan sonra olgunlaşmanın devam etmediği ender meyveler arasında yer aldığından hasat zamanın tam olarak tayininin önem taşıdığı belirtildi. Karpuzun hasat olgunluğu belirlenirken yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı: -Meyve üzerine parmakla vurulur. Dolgun, boğuk ve metalik olmayan bir ses karpuzun olgunlaştığının işaretidir.

-Olgun karpuzun toprakla temas ettiği kısımda beyaz leke açık sarıya döner. -Olgun karpuzda meyve kabuğu tırnakla kolaylıkla çizilir. -Aynı şekilde, karpuzu hafif bastırınca işitilen bir kütürdeme, olgunluk işareti olduğu halde bazı istenmeyen sonuçlara sebep olabildiği için hasat işareti olarak kullanılması öğütlenmez.


KAVUN NASIL SEÇİLİR

Kavun_Resimleri4.jpg

1. İyi kavun ağır olur. Elinizde okkalayın, ağır olanı alın.
2. Yuvarlak, san kavunun sapı, çektiğiniz zaman kolay kopuyorsa iyi kavundur.
3. Kavun Kırkağaç kavunu ise dibinin sarıya çalması gerekir.
4. Bir kavun ne kadar yumuşaksa içi o kadar da asitleşmiş demektir. Kavunun yumuşağına yanaşmayın.
5. Turfanda kavunlar lezzetsizdir. Kavunu, sezonun başlangıcından bir ay sonra yiyin ancak o zaman lezzet kazanır.


kavun.jpg


Çocukluğundan Beri Kavun ve Karpuzculuk Yapan Pazarcı Mustafa Demir'e Göre Kavun ve Karpuz Seçmenin İncelikleri




Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan kavun ve karpuz seçimi bilindiği gibi bilgi ve deneyim ister. Genellikle karpuz seçerken tıklamak kavun seçerken ise koklamak gerektiği yönünde kanı olsa da iki meyvenin de iyisini seçebilmek için farklı ve daha etkin yöntemler var.

8x6i3fq1ktm6erydft6i.jpg

İyi seçilmiş karpuz ve kavun kişiye yenildiğinde unutulmayacak ve tekrar tekrar yenmek istenecek eşsiz bir tat verir. Babası da karpuzcu olan ve küçük yaştan beri karpuzculuk yapan Mustafa Demir adlı pazarcıdan karpuz ve kavunun seçimi ile ilgili incelikleri öğrendik. Karpuz ve kavun seçiminin bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizen Demir, bunu anlatmanın zor olduğunu söyledi.

karpuz1.jpg

Karpuz seçerken öncelikle rengine bakılması gerektiğine dikkat çeken Demir, “İyi karpuz aslında bakıldığında kendini belli eder. Bu işin ustaları 10 metre öteden karpuzun iyisini kötüsünü anlayabilir. Çünkü iyi karpuzun sarımsı bölümleri açık renkli ve parlak olur. Kötü karpuzun ise sarımsı kısmı mat ve koyu olur” dedi. Demir, karpuz seçerken sapına da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sapı kalın olan karpuzun ham ince olan karpuzun ise olgun olduğunu ve seçilecek olan karpuzun sapının yeşil olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Karpuzu seçmeyi gerçekten iyi bilmeyenlerin işi ehline bırakması gerektiğini dile getiren Demir, “Bence en iyisi karpuz satıcısı ile iyi geçinmektir. Onunla iyi geçinirseniz ve her zaman ondan karpuz alırsanız o size en iyisini zaten verecektir. Karpuz alırken ücret kıyaslaması yapılmamalıdır. İyi karpuz her zaman iyi paradır” dedi.

kavun_buyuk.jpg

Demir, kavun seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgiler verdi. Halk arasında kavunun koklanarak alınması yönünde ciddi bir kanının olduğunu fakat bunun yanlış olduğunu vurgulayan Demir şunları söyledi; “Aslında her kavun kokmaz. Sadece adana yöresinin kavunlarının dibi kokar. Dibi kokmayan kavunlar da çok güzel olabilir yani. Kavun alırken öncelikle ağırlığına dikkat edilmeli.

kavun5.jpg

Lezzetli kavunun gülle gibi ağır olur içi boş olmaz” uğunu içinin boş olmadığını İyi kavun gülle gibi ağır olur içi boş olmaz.” Demir, lezzetli kavunu anlamanın diğer bir yönteminin ise dibine bastırmak olduğunu, lezzetli kavuna bastırıldığında ne çok sert ne de çok yumuşak ortası kıvamda olacağını kaydetti. Bu sene kavun ve karpuzun tarihinin en yüksek fiyatını gördüğünü belirten Demir, verilen paranın boşa gitmemesi için vatandaşların fazla para verip iyi kavun ve karpuz alması gerektiğini ifade etti.

 
Geri
Üst