"Kendi teknolojimizi geliştirmemiz lazım"

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя








Bakan Yıldız, Melikşah Üniversitesi'nde düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, yerli kaynakların harekete geçirilmesinini önemine dikkati çekti.

Bu tür organizasyonların Türkiye'nin geleceğine yönelik yatırımlar olduğunu ifade eden Yıldız, ''Bu işler sadece kanun veya mevzuat yapmakla olmuyor, bunların altını bilimsel çalışmalarla doldurmak gerekiyor'' dedi.

TÜBİTAK'ın yürüttüğü çalışmaları heyecanla takip ettiklerini dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

''Teknolojik gelişmelerin, Türkiye'de kendi mühendislerimiz, bilim adamlarımız ve sosyal bilimcilerimizle birlikte yerli üretim haline gelmesi lazım. TÜBİTAK bilim insanları ve akademisyenlerle beraber yaptığı koordinasyonla bunu yapabilecek güçtedir. Dünya ekonomisine entegre olmanın yolu da bunların yerlileştirilmesiyle ilgili çalışmalardan geçmektedir. Ar-Ge çalışmalarına daha fazla pay ayıran ülkeler gelişmiş ülkelerdir. 2002 yılında bunun için 3,2 milyar lira ödenek ayrılmıştı. Bu, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde yarımına denk geliyordu. 2011 yılında bu rakamı 10 milyar liraya ulaştırdık. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki payı da yüzde 1'i geçti. 2023 yılında gayri safi yurtiçi hasılamızın en az yüzde 2'sine karşılık gelmesini hedefliyoruz. Bütün ülke değerlerinin yüzde 2'sinin araştırma ve geliştirme çalışmalarına ayrıldığı bir yapının olmasını amaçlıyoruz.''

Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında, ortaöğretim ve üniversitelerin de hedefler dışında kalmasının düşünülemeyeceğini belirten Yıldız, bu nedenle öğrencilerin yaptığı çalışmaların büyük önem taşıdığını kaydetti.

Güneş enerjisi ve rüzgar konusunda yerli kaynakların kullanılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, petrol ve doğalgazdaki ithal girdilerin de yerli kaynaklar haline gelmesi için çalışıldığını ifade eden Yıldız, ''Bilim, fen veya sosyal alanların her birisindeki gelişmişlik, aslında güçlü devlet ve güçlü ülke vurgusuna en önemli zemini oluşturmaktadır. Kültürü, eğitimi, sosyal alanı ilerde olmayan ülkelerin güçlü ülke iddiası olamaz'' diye konuştu.

AA









 
Geri
Üst