Kilosu 10 bin dolara ’yapay et’ ürettiler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

DeRSaaDeT

Islambol
Katılım
3 Şub 2006
Mesajlar
6,597
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
118

2714532.jpg
Ünlü İngiliz devlet adamı ve yazarı Winston Churcill’in 1936 yılında "Sadece göğüs ve butunu yiyeceksek, bütün tavuk yetiştirmeyelim" öngörüsü sonunda gerçek oldu. Dünyanın birçok ülkesinde birçok bilim adamı bugün hücreler ve klon yoluyla laboratuvarda et üretimi konusunda çalışmalarını hızlandırıyor.

2001 yılında Nasa’nın başladığı çalışmaları bugün Alman Hükümeti de hücreden domuz eti yetiştirilebilmesi için ayırdığı 2 milyon dolarlık bütçeyle destekliyor. Tüm bu çalışmalar sonucunda laboratuvarda et üretimini başaran bilimadamları 1 kilo eti 10 bin dolara mal ediyor.

KAS HÜCRESİYLE:

Bilimadamları eti ’myoblast’ adı verilen bir kas hücresiyle yoktan var edebiliyor. Canlı, yaşayan bir hayvandan alınan bu hücre glucose, amino asit, ve minerallerle birleştiriliyor. Geçici bir yapı iskelesinde bioreaktöre yerleştirilen hücrelere kas lifi haline dönüşünceye kadar elektrik veriliyor. Üretilen bu etin canlı hayvan etine oranla daha sağlıklı olduğu da vurgulanıyor. Bilimadamları şimdi, kötü hayvansal yağları iyi yağlar ve omega 3’le değiştirmenin formülünü arıyor. Dünyada her yıl ortalama 240 milyar kilo et tüketiliyor. Bir hayvan kendisine verilen besinlerin yüzde 75’ini metobilazmasının dışına atıyor. Buna karşın, kültür etinde hiçbir kayıp olmuyor.

AĞIZLARI SULANDIRMIYOR:

Dünyada en önemli hastalıklar arasında yer alan BSE ve Kuş gribinin hayvanlardan bulaştığına dikkat çeken bilimadamları, "Başta ağızları sulandırmasa da daha temiz ve sağlıklı olması bu etlere olan ilgiyi artıracak. İşlenmiş ürünlere nasıl alışıldıysa, buna da aynı şekilde alışılacak. Bu tamamen tüketicinin eğitimiyle ilgili" diyor.

KURU OLUYOR:

Labrotuvarlarda üretilen et konusu sadece etik açıdan tartışılmıyor. Yapay olarak doku yaratılamaması bu etlerin tadını da etkiliyor. Etler canlı hayvandan elde edilene oranla kuru oluyor. Ayrıca, insanların da hiç nefes almamış bir eti yemek konusuna olumlu yaklaşılacağına da şüpheyle bakılıyor.

ENGELLERE ÇÖZÜM ARANIYOR:

Kültür etini öneren bilim adamları ve destekleyen dernekler şimdi bu etin tüketimi konusundaki engellere de çözüm arayışını sürdürüyor. Bu yeni modele alışmak için çevresel etkilerin, insan sağlığının ve hayvan haklarının birer araç olarak kullanılması planlanıyor. Laboratuvarda et üretimini destekleyen bir derneğin yöneticilerinden Jason Matheny, et üretimiyle ilgili sorunlar düşünüldüğünde kültür etine olan güvenin hızla artacağını savunuyor.

ÜRETİM YAYGINLAŞACAK:

Amerika’da bile desteklenen bu çalışmaların sonuç vereceğine dikkat çeken Matheny, "Aynı anda bin tavuğun kafasının kesilmesiyle gerçekleştirilen üretim sağlıklı değil. Ayrıca üretim prosesini düşünmek bile insanın iştahını kesebiliyor. Tüm bu etkenlerin sonucunda laboratuvar üretiminin yaygınlaşmasının beklenen de hızlı gerçekleşmesini umuyorum" diyor.
Kaynak:Hürriyet

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5774071.asp?m=1&gid=112&srid=3432&oid=4
 
Bilimadamları eti ’myoblast’ adı verilen bir kas hücresiyle yoktan var edebiliyor.

yoktan varedilmiyor. var olan bir hücre uygun şartlar sağlanarak çoğaltılıyor. insanoğlu hiç bir şeyi yoktan varedemez.

birilerinin cebinde para eksilmeye başlamış galiba, onların cebini doldurmak gerek bu etten gelen paralarla.

eline sağlık kardeş.
 
ee ben kanat severim ne olacak şimdi
 
tüketicinin alışması çok uzun zaman alır, ışınlanmış gıdalarda bile herhangi bir etkinin olmadığı kabul edilmesine rağmen tüketici almakta çok tereddüt ediyor..
 
" Üretilen bu etin canlı hayvan etine oranla daha sağlıklı olduğu da vurgulanıyor".

bak hepsine biraz inandim ama bu dogruluk siniri cok asti....
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst