KUTUPTA PUSU (Deniz Gergedanları)

kuzay

Pesimist
Katılım
2 Nis 2007
Mesajlar
28,387
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Kalamazsın Bu Hayatta Bakire ,En Azından Hayat Koy
Tartışmalı Yöntemler

mercek.2.10.jpg

Fotoğraf : Paul Nicklen

Buza taşınıp başı kesilen bir denizgergedanının derisi ve yağı İnuitlerin geleneksel yiyeceği olan muktuk için sıyrılır. Dişi de uzunluğuna göre bin dolar ya da daha yüksek bir paraya satılır. Bazı ülkeler diş satışını ve ithalatını yasaklasa da, bu ticaret hâlâ dünyanın her yerine ulaşıyor. Diş avcılığı yoksul topluluklara nakit gelir sağlıyor, ama avcıların yöntemleri tartışmaya açık: Balinalar yüzüp geçerken buz sınırından tüfeklerle ateş açan avcıların yaraladığı balinalar çoğu kez kaçıyor ya da daha sonra ölüp, suda batıyor.


Kurtulan Av

mercek.2.11.jpg

Fotoğraf : Paul Nicklen

Avcılar bu balinayı vurmuş, ama ellerinden kaçırmıştı. Cesedi daha sonra yüzeye çıktı. Bir başka avcı da onu karaya çıkardı, böylece boşa gidecek bir avı kurtarmış oldu.


Batan Balinalar

mercek.2.12.jpg

Fotoğraf : Paul Nicklen

Buz sınırında avlanırken çok sayıda denizgergedanı vuruluyor, ancak sadece bir bölümü buzun üstüne alınabiliyor. Bazıları batıyor, bazıları yaralı olarak canını kurtarıyor.


Çok Bilinmeyenli Denklem

mercek.2.13.jpg

Fotoğraf : Paul Nicklen

Erkek denizgergedanlarının sualtında çekilmiş ender fotoğraflarından birinde, soluk deliğinden kabarcıklar çıkıyor. Denizgergedanları hakkında halen birçok bilinmeyen var. Bu da, avcılık yönteminde verilecek kararları karmaşıklaştırırken, geleceklerine yönelik tahminlerde bulunmayı güçleştiriyor.


Balina Boynuzu

mercek.2.14.jpg

Fotoğraf : Paul Nicklen

Bir denizgergedanı, yüzeyde nefes alıp yiyecek aramak için dibe yöneliyor. Ortaçağda denizgergedanı dişleri tek boynuzlu at boynuzu diye satılırdı. Dişlerin her şeyi iyileştirebildiği ve zehirlenmeye karşı koruma sağladığı düşünülürdü.


Uydu Takibi

mercek.2.15.jpg

Fotoğraf : Paul Nicklen

Dizlerine kadar dondurucu suya girmiş olan Mads Peter Heide-Jørgensen (ortada) yakalanmış bir denizgergedanına uydu vericisi takarken, bir meslektaşı da kuyruğundan kan örneği alıyor. Buzla kaplı denizler, sert kış fırtınaları ve uzak yaşam alanları, denizgergedanlarını incelemeyi güçleştiriyor. Uzmanlar son birkaç yılda denizgergedanı davranışlarına ilişkin bilgilerini artırmış olsa da, bu balinalar hakkında hâlâ bilinmeyen birçok şey var. Avlanmanın denizgergedanı sayısını nasıl etkilediği de bu bilinmeyenlerden biri. Uyduyla izlemenin "kışın nereye gittiklerini göstereceği"ni belirten Heide-Jørgensen'e göre, bu çalışma "denizgergedanı ekolojisini anlama ve avcılık yönetimi ile ilgili yerinde kararlar alma açısından çok önemli".
 
ben ilk defa gördüm bunu. teşekkürler paylaşım için.
 
Geri
Üst