Linux işletim sistemi sadece PC'lerde ve sunucularda değil, farklı boyutlarda birçok cihazda kullanılıyor. Linux, sadece bilgisayar meraklılarının kullandığı bir işletim sistemi değil ve farkında olmadan siz de onu kullanıyor olabilirsiniz.
Linux, tam 20 sene önce 17 Eylül 1991'de Linus Torvalds tarafından FTP sunucusuna yüklenerek dünyaya gelmişti. Sunucuya yüklenen sadece 10.239 satırlık bir koddan oluşan Linux Kernel'inin sürümü ise 0.01 idi. Torvald, kod üzerinde Nisan ayında çalışmaya başlamış, ancak onu Eylül ayında dünyaya sunmuştu.
2.6.35 sürümüne ulaşan Linux, bugün 13.5 milyon satır koddan fazlasını, denetim cihazını, aygıtı ve enstrümanı içeriyor.
1. TiVo
Dijital video kayıt cihazı TiVo'nun kullanıcı dostu popüler arayüzünün arkasında Linux'un değiştirilmiş bir sürümü yatıyor.
2. Android
Android işletim sistemi, birçok üretici tarafından cep telefonlarında ve tabletlerde kullanılıyor. Google'ın yürüttüğü Android, sağlayıcılara kendi arayüzün geliştirmelerine izin veriyor. Hepsinin altında yatan ise tabi ki Linux.
3. AT&T MiFi
Tek bir 3G bağlantısını paylaştırmaya yarayan bu küçük cihaz, otellerde WiFi bağlantı ücreti ödemekten sizi kurtarıyor. Linux sayesinde...
4. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
Bilim adamları, büyük soruların cevabı için Linux'a güveniyorlar. Uzay ve zaman gibi fiziğin en temel kanunları, burada çözülmeye çalışılıyor.
5. Buzdolabı (Electrolux Infinity I-Kitchen)
Buzdolabınızın ön yüzünde kişilerinizi, takvimlerinizi, yemek tariflerini ve hatırlatıcılarınızı görebilmeye ne dersiniz? Ve elektronik yapışkan notlar ile ailenizi organize etmeye? Bu buzdolaplarından bazıları, size ne zaman süt almanız gerektiğini bile hatırlatabiliyor.
6. Sony Bravia HDTV
Sizi Netflix, Amazon ve çok daha fazla video hizmetine bağlayabilen Sony Bravia TV'ler, gücünü Linux'tan alıyor.
7. Chumby
Bu akıllı alarmlı saat, 1.000'den fazla uygulama çalıştırabiliyor, video oynatabiliyor, size randevularınızı hatırlatabiliyor.
8. GPS (Tom Tom)
Arabanızın GPS biriminin Linux ile çalıştığını belki de bilmiyordunuz. Garmin, Tom Tom ve diğer GPS navigasyon cihazlarının birçoğu, Linux işletim sistemini kullanıyor.
9. Kindle
Amazon'un ünlü e-kitap okuma cihazı Kindle, E-Ink ekranındaki hızlı görüntüleri Linux'a borçlu.
10. Kendi kendine giden araba
Otonom taşıtlar olarak bilinen kendi kendine giden arabalar, şu an kusursuz olmasalar da gelecek vaadediyorlar. Bir gün trafik ışıklarına, sürücü belgesine ve belki de trafik kurallarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracak olan bu arabaların birçoğu, Linux kullanıyor.