Media Molecule, 2008 sonlarında LittleBigPlanet adında küçük bir dünya ile tanıştırdı bizleri. İlk gösteriminin yapıldığı tarihte o kadar uzak gelmişti ki bana, yok canım bunu mu oynayacağım! dedim kendi kendime. Oyunu aldığımda ise PS3′de en çok oynadığım oyunlardan bir tanesi oldu. Öyle ki kızım oyunun videolarını ilk gördüğünde karne hediyesi olarak istemişti. Böylece kızımla ortak geçirdiğimiz anlara LittleBigPlanet saatleri de eklenmiş oldu. Çünkü oyunu tek oynamak ne kadar zevkli ise birden fazla kişiyle oynamak kat kat daha güzeldi. Oyun aslında bir deryaydı, oyunun tek kişilik senaryosu bitse bile on binlerce kullanıcın yaptığı bölümler oyundan sizi bir türlü koparmıyordu. Üstüne üstlük birde ufak eklentiler ile oyunu sıcak tutmayı başaran MM büyük bir başarı sağlayan oyunun devamı üzerinde çalışmaya başladı. Sonunda videolar, beta ve demo derken oyunda raflardaki yerini aldı.
LittleBigPlanet oyuncuları ikinci oyunu PS3′e taktıklarında alışmış oldukları dünya ve eğlence yenilikleriyle kaldığı yerden devam ediyor olacak, peki ya oyun ile yeni tanışacak oyuncuları neler bekliyor onlara bir göz atalım. LittleBigPlanet 2, modern bir platform oyunu hani bir deyim vardır ya “çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane” diye işte aynen böyle bir oyun. Oyun tek kişilik ve dört kişiye kadar çoklu olarak oynanabilen bir platform oyunu. Aslında sadece platform oyunu demek de haksızlık olur. Oyundaki karakterimiz Sackboy bezden bir kukla, biz kuklamızı istediğimiz gibi özeleştirip LittleBigPlanet dünyasına atılıyoruz. İlk oyundaki gibi birbirinden ilginç dünyalarda sackboy’umuz ile maceralar bizleri bekliyor.
LittleBigPlanet 2′ye şöyle bir bakacak olursak ilk oyundan farklı olarak bizleri yeni araçlar bekliyor. Kuklamız ile artık platformlar arasında geçiş yaparken Grappling Hook adı verilen kancamız ile yüksek yerlerdeki platformlar arasında geçiş yapabiliyor ve nesneleri hareket ettirebiliyoruz. Diğer aracımız ise Grabinator, bu araç ile Sackboy’umuz nesneleri kaldırabiliyor, fırlatabiliyor, onları kullanarak platformlar arasında geçiş yapabiliyor ve kuklalar birbirlerini fırlatabiliyor. Grabinator’ün kullanıldığı bölümlerde sürpriz ufak oyunlar da sizleri bekliyor olacak hatırlatmakta fayda var. Bir diğer aracımız ise Creatinator, adından da anlaşılacağı gibi bu aracımız ile oyunda eksik platformları tamamlayabiliyor, yeni nesneler ekleyebiliyor hatta silah olarak bile kullanabiliyoruz. Şöyleki ilk oyunda MGS indirilebilir içeriği ile gelen paintball silahının yaptığı şeyi de yapabiliyor. Zaten eğlencenin tavan yaptığı oyun, bu yeni araçlar ile çok daha eğlenceli bir hal almış. Oyundaki platform ve bulmacalar ise o kadar güzel tasarlanmış ki kendinizi ayrı bir dünyada hissedeceksiniz. Oyunda yakalayacağınız onca güzel kareler arasında bazen kendinizi kahkahalara boğulmuş bulacaksınız. Kuklanızın olaylar karşısındaki mimikleri, sizin ona verdiğiniz mimikler içinizdeki haylaz çocuğu gün yüzüne çıkaracak. Özeti, oyundan sıkılmanız söz konusu bile değil abartı olmayacaksa oyundan sıkıldım diyen kimseyi de görmedim desem yalan olmaz. Aslında bunda LittleBigPlanet dünyasının küçükten büyüğe herkese hitap etmesinin de katkısı büyük. Öyleki bilgisayar oyunlarından hoşlanmayanları, kız arkadaşınızı hatta oyunları, gençlerin beynini süngere dönüştüren bir öcü olduğunu düşünen ebeveynleri bile yola getiren bir yapısı var. LittleBigPlanet dünyası o kadar renkli ve masum görünüyor ki bu oyuna negatif yaklaşmak neredeyse imkansız. Benim kişisel görüşümü sorarsanız da küçükler için okullarda kişisel gelişime destek vermek adına derse bile koyulabilir. En azından kimse bu oyunu oynarken çocuğum kötü etkileniyor diyemez. Yoksa der mi? Tabii ki demez!
http://www.hardwaremania.com/?attachment_id=40352