Fransada yürürlüğe giren telif hakları yasası şimdi de Türkiyede. Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni düzenlemesi, sosyal ağlarda eser paylaşımıyla alakalı. Beğendiğimiz müzik, film, kitap olduğunda artık bunu telif hakları nedeniyle sosyal ağlarda ya da mail üzerinden paylaşmanın cezası olacak.
Her bir eserin içine özel bir kod yerleştirilecek, robot yazılım, bu kodlara sahip herhangi bir eserin başka bir bilgisayara gönderilmesini veya paylaşılmasını anında tespit edecek. Buna göre hak sahibinden izin almadan yapılan paylaşım, IP adresinden tespit edilecek. Kişiye yasa dışı çoğaltımdan dolayı yaptırımlar uygulanacak. Bu durumda dosyayı direkt olarak sizin internete yüklemenizin bir önemi yok. YouTubea başkası tarafından yüklenmiş ve telif hakları ihlali yapan bir şarkının, bunun farkında olmadan linkini bir arkadaşınıza mail attığınız an suç işlemiş olacaksınız, keza aynı durum sosyal ağlar için de geçerli. Fakat bunun mail üzerinde de çalışıyor olması ve iki kişi arasındaki özel bir iletişimi bir şekilde gözlemliyor olması Telif Hakları Genel Müdürünün az aşağıda yaptığı açıklamalar rağmen bizi tedirgin etti. Zira oldu bittiler topraklarında Ya aslında onu tespit etmemesi lazım ama hazır etmişken boş durmadık kayıt altına aldık ne var ki? diyecek bürokrat sayısı oldukça fazla.
Fransada yürürlükte olan bu uygulama korsan paylaşımı 1 yıl içinde yüzde 2ye kadar düşürdü. Telif hakları genel müdürü Abdurrahman Çelik, bu uygulama sayesinde önemli başarıların sağlanabileceğini öngörüyor. Çelik sistemin kesinlikle bilgisayardaki diğer bilgileri göremeyeceğinin de altını çiziyor. Sistem, sadece özel kodları olan ve telife konu olan eserlerin paylaşımını algılıyor olacakmış.
Bize paranoyak diyebilirsiniz lakin Türkiyenin iletişim ve internet ile olan imtahanı Fler ve eksilerle dolu