Miras Paylaşımı Nasıl Olur?

emre1789

New member
Katılım
30 Eyl 2007
Mesajlar
36
Reaction score
0
Puanları
0
kız arkadaşımın babası küçük yaşta rahmetli olmuş ve vasiyi annesi kalmış haliyle. annesi tekrar evlenmiş boşanmış avukatlar arasında mekik dokuyoruz miras a dahil olur mu olmaz mı diye..bilgilendirirseniz çok sevinirim. çünkü her kafadan bi ses çıkıyor..avukattan avukata dahi veri tutmuyo.
 
Terekenin (Mirasın) 4te biri annenindir ve geriye kalan çocuklar arasında eşit şekilde paylaştırılır.
Daha sonra Anne bir başka evlilik yapmış bu noktada bir başkasıyla miras bırakanın hiç bir şekilde kan bağı bulunmadığı ve vasiyeti olmadığı için hiç bir şekilde mirastan pay alamaz. Ancak !!
yapılan evlilik sözleşmesinde mal varlığı paylaşımları önemli bir etkendir. Edinilmiş mallara katılım ilkesi gereğince eşler evlendikten sonra edindikleri (beraber ) mallara ortaklaşa sahiptirler.
Önceden sahip oldukları malvarlıkları dışında evlendikten sonra elde ettikleri karlara ortaktırlar.
Yani Annenin sahip olduğu tüm mallara ortak olamaz. Bu noktada mirastan değil evlendikten sonra miras ile kazanılan (Ör: miras ev ise ev kirasına ) mallara ortak olurlar.
 
yani şöyle diyebiliriz..evlenmeden önce elde edilen taşınamazlara tekrar evlenip boşanmış oldğunda...o mallar evliyken alındğı için gene de ortak kalır...burdan bunu anlıoruz sanırım ? işin komiği 1980 lerde evlilik arası mal paylaşımı olayı yoq...onu işte çözmüş deilim
 
Alınan taşınmaz eşlerin beraberce elde ettiği karlardan alınmışsa ortaklık olabilir. Yani ikisi bir işte çalışıyor ve aldıkları maaşlarla bir ev almışlar bu noktada ortaktırlar. Diyelim annenin işyeri var ordan elde ettiği kara kocası ortaktır aynı şekilde anne de kocasının edindiği karlara. 1980de evlilikte mal paylaşımı olmasına gerek yoktur.. Edinilmiş mallara katılma rejimi günümüz medeni kanunununda yer almıştır ve evlilik sözleşmesinde yer almasa dahi uygulanır. Ancak kanunlar geçmişe yürütülemeyeceği için bu olayın ne zamn gerçekleştiği de önem arz eder.
 
yani anne çalışmadığı için bu durumda ortaklık söz konusu değil..mallardan herhangi bi hak talep edemez...
 
Bunlardan gelen kazanca her ikisi ortaktır

MADDE 219.- Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.

Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:

1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,

2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,

3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,

4. Kişisel mallarının gelirleri,

5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.

Aşağıdakilerde Aksi öngörülmedikçe sadece kişiye aittir yani ortaklık söz konusu değildir.Miras da buna dahildir doğal olarak mirastan diğer taraf yararlanamaz.

MADDE 220.- Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:

1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,

2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,

3. Manevî tazminat alacakları,

4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.

2. Sözleşmeye göre


Medeni Kanunumuzun 220 ve 219 maddelerinde yer alır. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkten ararlanabilisiniz.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
 
Geri
Üst