Nanoteknoloji Yöntemiyle Gübre

fells2

Banned
Katılım
3 Şub 2008
Mesajlar
8,906
Reaction score
0
Puanları
36
Konum
Turkey
Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Ziraat Fakültesinde nanoteknoloji yöntemiyle üretilen yaprak gübresinin meyve kalitesini artırdığı belirlendi.


SDÜ Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Organizasyonu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kelen, yaptığı açıklamada, nanoteknoloji yönetimiyle meyve üretimde devrim yaratacak bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.


Nanoteknoloji yöntemini gübre üretiminde kullandıklarına işaret eden Kelen, ortaya çıkan ürünün çevreye ve insan sağlığına zararsız ve yeni bir teknoloji olan tribomekanik aktifleştirme yoluyla elde edildiğini bildirdi.


Teknoloji sayesinde kalsitin mikro tanecikler haline getirildiğine işaret eden Kelen, bu boyuttaki parçacıkların kolayca yaprağın içine girdiğini ve yaprakta karbondioksit oluşumu sağlayarak, enzim aktivitesini artırarak bitkinin fotosentez etkinliğini, bağışıklık sistemlerini olağanüstü artırdığını ve


bitkinin sağlığını, verimliliğini düzenlediğini vurguladı.Kelen, bu gübrenin bitkilerde yüksek verim, kalitede artış, daha iri meyveler, tat ve aromada iyileşme, hasat sonrası ürünün depolama süresinde artış sağlama, bitkinin fotosentez hızı ve etkinliğini artırma, kuru madde oranını artırma, çiçek tomurcuğu sayısını artırma, düzenli verim, erken hasat, mantari hastalıkları önleme ve bitkiyi su stresinden koruma gibi etkilere sahip olduğunu kaydetti.


Megamineral uygulanmış bitkilerde su kaybının da önemli ölçüde azaldığına işaret eden Kelen, `Çünkü megamineral uygulanmış bitkiler yapraklardaki


stomalarını daha uzun süre kapalı tutabilirler. Böylece terleme olayı azalacağı için bitki susuzluk stresinden önemli ölçüde korunmuş olmaktadır` dedi.


Kelen, bu gübrenin çok önemli bir yer tuttuğunu, çünkü bu gübrenin hem bitki büyüme ve gelişmesinde çok etkili olduğunu hem de kimyasal madde içermediğini söyledi.


Ürünün Isparta`da ilk defa kullanıldığını kaydeden Kelen,


`Nanoteknolojik gübre ile Isparta`da elmayla yapılan bir çalışmada, dekar başına


verimliliğin yaklaşık yüzde 20 oranında arttığı, ürün kalitesi açısından da


önemli artış sağlandığı görüldü. Şu anda bu gübrenin, ürünün depolama ömrü


üzerine etkilerine yönelik araştırması yapılmaktadır` dedi.
 
Nanoteknoloji çok iyi yerlere gelecek buna inanıyorum
 
Geri
Üst