Nasıl Dua Etmeli?

Ata Kızı

Angel Of Revenge
Moderatör
Katılım
23 May 2010
Mesajlar
10,583
Reaction score
0
Puanları
0
Duayı emreden Cenab-ı Hak duanın bir kısım adabını da bildirir. Kur’an’ın ayetlerinden anladığımız kadarıyla dua ederken dikkat etmemiz gereken bazı durumları şöylece sıralayabiliriz:
1)“Allah’a korku ve ümitle dua ediniz.” (A’raf 56)
Allah’ın celal ve azametini düşünmek insana lezzetli bir korku verir. Annesinin merhametli tokadından korkup yine annesinin şefkatli sinesine sığınan çocuk gibi Allahtan korkan insan O’na iltica eder. Allahın cemâl ve rahmetini düşünmek ise insanı ümit içinde yaşatır
2)“Rabbinize tazarru ile ve gizlice dua edin. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.” (A’raf 55)
Yani yalvara yakara samimi bir şekilde bütün benliğiniz ile O’na yönelin O’ndan isteyin. Başkalarına da duyurmayın ki nefsin hissesi karışmasın.
Duada haddi aşmak ise sesi fazla yükseltmek olmayacak şeyleri istemek gibi durumlardır. Mesela kişinin “Allahım beni peygamber yap!” veya “Allahım beni bu dünyada ölümsüz kıl!” demesi muhali talepten başka bir şey değildir.
3)“Allahın Esmaü’l- Hüsnası vardır. Onlarla dua ediniz. (A’raf 180)
İnsan Allah’a yalvarırken istediği şeye uygun olan İlahî ünvanı söylemesi uygun olur. Mesela günahlarımızın affını isterken “Ya Gaffar” ayıplarımızın örtülmesini isterken “Ya Settar” ismini söyleriz.
Rızık isterken O’nun Rezzak ismini anar maddi manevi hastalıklarımız için O’nun Şafi isminden meded umarız.
4)“O Allah Hayy’dır. Ondan başka ilah yoktur. O halde dini yalnız O’na has kılarak halis bir şekilde O’na dua edin!” (Mü’min 65) Duanın sadece Allah için yapılmasını ifade eder.Sözgelimi bir din görevlisi insanların önünde dua ederken coşkuyla istese fakat yalnız dua ettiğinde sönükleşse ihlastan uzaklaşmış olur
5)“Allahın lütfundan isteyin!” (Nisa 32)
Yani başkalarına verilen servet-makam- ilim gibi şeylere bakıp ta kıskançlıkla “bu niye ona verildi? Aslında bana verilmeliydi. Ben buna daha layıkım” demeyiniz. Çünkü belki de onun size verilmemesi hakkınızda daha hayırlıdır. Dolayısıyla siz Rabbinize yöneliniz O’nun lütuf ve kereminden isteyiniz. O hakkınızda hayırlı olanı elbette bilir ona göre verir. O’nun rahmet hazineleri ne biter ne de tükenir.
Kur’an şöyle bildirir:
“Bir şey hoşunuza gitmezken sizin için hayırlı olabilir. Sevdiğiniz bir şey de şer olabilir. Allah bilir siz bilmezsiniz.” (Bakara 216)
Mesela insan hırs ile mal ister.Fakat bunu kibir ve gurura vesile yapacaksa ona verilmemesi hayırlı olur. Veya insan ısrarla ilim ister. Fakat ilmiyle dalalete sapacaksa verilmemesi rahmet olur. Onun için Allahtan birşey isterken “Allahım senin lütfundan isterim. Eğer bu istediğim hayırlıysa ver. Değilse hakkımda hayırlı olanı nasip et!” demeli


alıntı
 
Geri
Üst